Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RINKOS LIBERALIZAVIMAS
Seimas: trečiasis elektros rinkos liberalizavimo etapas baigsis 2026-ųjų sausį
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS

Seimas trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą atidėjo trejiems metams – iki 2026 metų sausio.

Visuomeninis elektros tiekimas šio etapo buitiniams vartotojams bus nutrauktas 2026 metų sausio 1 dieną – per trejus metus jie galės pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Per šį laiką, kaip tikisi Vyriausybė, Lietuvoje bus įrengta pakankamai saulės ir vėjo parkų, todėl elektra bus kur kas pigesnė.

Už tokias Elektros energetikos įstatymo pataisas pirmadienį balsavo 111 Seimo narių, prieš buvo ir susilaikė po vieną.

„Darbiečių“ frakcijai priklausantis Artūras Skardžius apgailestavo, kad rinkos liberalizavimas vyksta pačiu netinkamiausiu metu: „Kai karas vyksta Ukrainoje, kai Europą kamuoja energijos kainų krizė ir infliacija, ne laikas liberalizuoti rinką“.

Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis pabrėžė, jog pataisų priėmimas yra „dar vienas įrodymas, kad opozicija buvo teisi“.

Jis apgailestavo, kad valdantieji neišgirdo ankstesnių jos siūlymų stabdyti liberalizavimą ir po vasario 24-osios skubino procesus neklausydami ekspertų, ekonomistų įžvalgų, nevertindami prognozių bei geopolitinių įvykių.

„Tada mes argumentavome, kad tiek antras, tiek trečias liberalizavimo etapai turi būti atidėti iki to momento, kol Lietuva neužsitikrins pati iki 70 proc. elektros pasigaminimą. Dabar turime tik 30 proc. pajėgumų ir galingumų gaminti sau elektros energiją“, – teigė jis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas priekaištavo, kad dėl liberalizavimo buvo supriešinta dalis visuomenės ir apkrauta sveikatos apsaugos sistema, „gavusi daugiau darbo“.

„Dabar žmonės galės rimtai pasirinkti (nepriklausomą tiekėją – BNS), kai kainos nebus tokiame lygyje“, – prognozavo parlamentaras.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas mano, kad elektros rinkos liberalizavimas įeis į istoriją „kaip afera“ ir teigė, kad negalima balsuoti už tokį projektą, kuris diskriminuoja žmones.

„Iš mazuto elektrą galima pasigaminti už 15 centų, iš dujų – už 28 centus, bet kažkas neleidžia „Igničiui“ to daryti ir liepia tą pigią pagamintą elektrą būtinai parduoti per biržą už labai brangiai (...) Ir kompensacijoms reikia skirti labai daug, bet tą energetinę aferą tęsiame toliau, ji tik atidedama tam tikram laikotarpiui ir atsiranda laimingųjų sąrašas: vieni yra laimingieji, kurie gali mokėti 24 centus, o kiti, kurie papuolė į kitus etapus, yra tie nelaimingieji“, – kalbėjo V. Ąžuolas.

„Eikime toliau tuo keliu, toliau diskriminuokime žmones ir leiskime spekuliantams, elektros pardavėjams toliau uždirbti žvėriškus pelnus ir dabar suvarykime kuo daugiau žmonių užsifiksuoti brangią kainą“, – pridūrė jis.

Nė vienas valdantysis dėl pataisų motyvų neišsakė.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė yra sakiusi, kad trečiajame etape yra apie 814 tūkst. buitinių vartotojų, o nepriklausomo tiekėjo dar nepasirinko maždaug pusė (spalio 10 dieną – 431 tūkst.)

Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, iki spalio 10-osios nepriklausomą tiekėją jau yra pasirinkę beveik 1,2 mln. vartotojų (70 proc. visų buitinių vartotojų), o jo dar nepasirinko 502 tūkst. (30 proc.), iš jų 431 tūkst. priklauso trečiajam liberalizavimo etapui, o beveik 63 tūkst. pirmojo ir antrojo etapo vartotojų gauna garantinio tiekimo paslaugą.

Trečiojo etapo vartotojai, suvartojantys iki 1000 kWh elektros per metus, nepriklausomą tiekėją iki šiol turėjo pasirinkti iki gruodžio 18 dienos, o baigti rinkos liberalizavimą buvo numatoma iki 2023 metų sausio.

2022 10 10 15:48
Spausdinti