Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ENERGIJOS KAINOS
Seimo komitetas – už elektros ir dujų kainų augimo stabdymo planą
BNS
Fotobankas
Žiema Vilniuje.

Seime skubos tvarka skinasi kelią Vyriausybės inicijuojamas planas, kaip amortizuoti nuo kitų metų smarkiai didėjančias dujų, elektros ir šilumos kainas gyventojams.

Ekonomikos komitetas pirmadienį be didelių diskusijų pritarė siūlomoms priemonėms, jas Seimas svarstys antradienį.

Penkių įstatymų pakeitimai leistų energijos kainas nuo sausio padidinti mažiau negu jos kiltų nieko nedarant.

Dujų kainų augimą vartotojams siūloma išdėstyti iki penkerių metų.

Šilumos gamintojams siūloma leisti didesnę dalį gamtinių dujų įsigyti ne per biržą, o tiesiogiai iš dujų tiekėjo. Šiuo metu per biržą jie privalo įsigyti ne mažiau kaip 50 proc. dujų metinio poreikio.

Komitetas pritarė prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvai, kad Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) prašytų dujų tiekimo įmonių, aptarnaujančių daugiau nei 100 tūkst. vartotojų, pateikti išsamią informaciją, kaip valdomos kainų rizikos, ir pagal tai vertinti jų teikiamų tarifų pagrįstumą.

Preliminariai skaičiuojama, kad elektros kaina buitiniams vartotojams nuo sausio didės 21 proc., dujų kaina virykles turintiems žmonėms kils iki 20 proc. (nepriėmus pataisų ji didėtų 51 proc.), dujomis šildantiems namus – iki 30 proc. (83 proc.).

Šildymo kainų augimą, be kita ko, bus bandoma stabdyti griežtinant daugiabučių administratorių priežiūrą – kaip sako energetikos ministras Dainius Kreivys, tvarkingi šilumos mazgai leistų sutaupyti 10 proc. šilumos.

Elektros kainų augimą taip pat sumažinti siekiama pusmečiui atidedant terminą pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė sako, kad dar apie 500 tūkst. vartotojų nėra pasirinkę tiekėjo. Jis taip pat pabrėžė, kad jo pasirinkimo atidėjimas galutinės rinkos liberalizavimo datos nekeičia – ji išlieka 2023 metų sausis.

„Visi gyventojai turės būti pasirinkę tiekėjus“, – teigė ji.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 18 11:34
Spausdinti