Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ELEKTROS TIEKĖJAI
Seimo pirmininkė mato rizikų dėl Vyriausybės kompensacijų „Perlas Energijos“ klientams
BNS
Unsplash

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako matanti rizikų dėl energetikos ministro pareiškimo, kad Vyriausybė skirs dalines kompensacijas nepriklausomos elektros tiekėjos „Perlas Energija“ klientams, pastarajai pranešus apie veiklos stabdymą.

„Yra rizika, kad tie 180 tūkst. žmonių patenka į privilegijuotą poziciją , palyginti su kitais. Ir kaip matėme, iškart po „Perlas Energijos“ pareiškimo kiti rinkos dalyviai pasiūlė sprendimus, tai čia reikia vertinti pliusus ir minusus. Nuskambėjo toks siūlymas kad reikėtų kompensuoti, aš manau, kad reikia diskusijos. Matau rizikų“, – trečiadienį LRT radijui sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Energetikos ministras Dainius Kreivys praėjusią savaitę sakė, kad „Perlas Energijos“ vartotojams nepasirinkus kito tiekėjo, iki spalio 1 dienos bus tiekiama elektra iš garantinio tiekimo už kainą, kuri yra artima visuomeniniam tiekimui. Pasak D. Kreivio, Vyriausybė kompensuos skirtumą tarp garantinio ir visuomeninio tiekimo kainos šiems vartotojams.

Ministro atstovė Vita Ramanauskaitė BNS sakė, kad kol kas nėra skaičiavimų, kiek kompensacijoms reikės pinigų.

Visuomeninio tiekimo kaina antrąjį šių metų pusmetį siekia 33 centus už kWh, o su valstybės kompensacija – 24 centus. Garantinio tiekimo kaina priklauso nuo elektros kainos biržoje – šį mėnesį ji svyravo nuo 39 iki 82 centų už kWh, prie jos dar pridedamas 25 proc. ESO priedas.

„Perlas Energijos“ vadovas Vilius Juraitis praėjusią savaitę pranešė, kad elektrą klientams ji tieks iki rugpjūčio 31 dienos, o naują tiekėją jie turi pasirinkti iki rugpjūčio 28 dienos. V. Juraičio teigimu, „Perlas Energija“ jiems kompensuos kainų skirtumą, jeigu pagal naujas sutartis elektra bus brangesnė.

2022 08 24 08:52
Spausdinti