Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ELEKTROS ENERGIJA
Sutrikus regioniniam tiekimui Lietuva gaminasi didžiąją dalį elektros
BNS
Fotobankas
Lietuvą ir Švediją jungiančios elektros jungties „Nordbalt“ transformatorių pastotė Kiškėnų kaime Klaipėdos rajone.

Neveikiant Lietuvos-Švedijos elektros jungčiai „NordBalt“, o Rygoje išsijungus dviem kogeneracinėms jėgainėms, didžiąją dalį elektros poreikio Lietuva antradienį užsitikrina savo gamybos pajėgumais.

Valstybės valdomai „Ignitis grupei“ priklausanti „Ignitis gamyba“ teigia, kad jos valdoma Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė (HAE), Elektrėnų kombinuoto ciklo blokas (KCB) bei Kauno hidroelektrinė antradienį gamina beveik 73 proc. šalies elektros poreikio.

Dėl Rygoje kilusių sutrikimų antradienį aktyvuotas Kruonio HAE avarinis rezervas. Šios elektrinės agregatai avarinį elektros rezervą dėl atsijungusios „NordBalt“ jungties užtikrino ir sekmadienį bei pirmadienį.

Tuo metu kombinuoto ciklo blokas (arba 9-asis blokas) dėl rinkoje sumažėjusios elektros gamybos pasiūlos ir susidariusių palankių kainų, nuo sekmadienio gamina elektrą komerciniais pagrindais. KCB yra nuolat parengtas teikti ir sistemines paslaugas.

Antradienį dalis Latvijos sostinės liko be elektros. Nutrūkus 330 kilovoltų galios jungčiai tarp pirmosios kogeneracinės jėgainės ir vienos pastočių, sustojo ir antroji kogeneracinė jėgainė, o tinkluose susiformavo perkrovos. Avarija buvo įvardijama kaip technologinis sutrikimas.

Elektros tiekimas nutrūko ne tik dešiniajame Dauguvos krante esančiuose Rygos mikrorajonuose, bet ir kai kuriuose priemiesčiuose. Avarijos pasekmės likviduojamos, daugumai vartotojų elektros tiekimas jau atkurtas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 09 16:26
Spausdinti