Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKA
V. Sinkevičius: reikia ne tik ieškoti daugiau dujų, bet ir pradėti jas taupyti
BNS
Julius Kalinskas/BNS
V. Sinkevičius.

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sako, kad Europos Komisijos rekomendacija Bendrijos šalims per aštuonis mėnesius sumažinti dujų vartojimą 15 proc. yra „laikinas, bet savalaikis žingsnis“, leisiantis išgyventi žiemą be rusiškų dujų.

„Rusija neabejotinai ruošia Europai eilinę dujų sumažinimo arba nutraukimo dovanėlę žiemai. Iliuzijų, kad gali būti kitaip, nėra. Viso rusiškų dujų kiekio šiandien pakeisti nerusiškomis neįmanoma, todėl šiandien reikia ne tik ieškoti daugiau dujų, bet ir pradėti jas taupyti“, – BNS trečiadienį sakė už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas EK narys.

Pasak eurokomisaro, valstybės taupyti kol kas raginamos savanoriškai, tačiau paskelbus ekstremalią situaciją, rekomendacijos taptų privalomos visoms ES narėms.

„Jei su dujų trūkumu susidurtų viena ar kelios šalys, Komisija imsis koordinuoti papildomą dujų tiekimą iš didesnes atsargas turinčių šalių, kaip tai įvyko Rusijai nutraukus dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai. Pandemija buvo valdoma solidariai, dujų krizė irgi turi būti valdoma solidariai“, – sakė eurokomisaras.

Pasak V. Sinkevičiaus, prevenciškai nesiimant veiksmų dėl dujų trūkumo blogiausiu scenarijumi Bendrijos bendrasis vidaus produktas (BVP) smuktų 1,5 proc.

„Taip, dujų krizė nėra malonu, bet palyginti su tuo, kas vyksta Ukrainoje, tai tik mažas nepatogumas“, – pabrėžė eurokomisaras.

V. Sinkevičiaus teigimu, blogiausio scenarijaus atveju Komisija Lietuvos prašytų dujomis dalintis su Baltijos regiono valstybėmis.

„Lietuvoje esantis SGD terminalas esant kritinei situacijai galėtų tapti viso regiono energetinio saugumo garantu“, – teigė eurokomisaras.

Pasak V. Sinkevičiaus, šią dujų krizę Baltijos šalys galėtų išnaudoti spartindamos elektros tinklų sinchronizavimą su Europos tinklais.

„Tikrai žinau, kad Lietuva čia yra neblogai pasiruošusi, tačiau būtina, kad ir Latvija su Estija judėtų sparčiau. Manau, kad tam dabar yra palankus politinis momentas“, – sakė eurokomisaras.

Pasak jo, šiuo metu ES dujų saugyklos yra užpildytos 63 proc., o 80 proc. tikslas tikriausiai bus pasiektas net be rusiškų dujų.

„Dujų tiekimas į ES diversifikuojamas: suskystintų gamtinių dujų importas išaugo 60 proc. – JAV tapo viena pagrindinių SGD tiekėjų Europai, taip pat pasirašyti memorandumai su Egiptu, Izraeliu ir Azerbaidžanu, o importas vamzdynais iš Norvegijos išaugo 8 proc., iš Kaspijos jūros – 70 proc.“, – aiškino EK narys.

V. Sinkevičiaus teigimu, nors trečiadienį paskelbtos EK dujų krizės gairės yra patariamojo pobūdžio, ES valstybės jas turėtų įgyvendinti nelaukdamos, kol jos taps privalomos.

„Dabar saugyklos yra neblogoje situacijoje ir tas dujų kiekis didėja, bet mes turime turėti kuo didesnį buferį ir ateinančiai žiemai, kad nepasitiktume su visiškai nutrauktu tiekimu iš Rusijos ir visiškai tuščiomis saugyklomis. Dėl to rekomendacijas raginama įgyvendinti nelaukiant krizinės situacijos“, – pabrėžė eurokomisaras.

EK trečiadienį paragino ES šalis 15 proc. sumažinti gamtinių dujų vartojimą ateinančios žiemos mėnesiais, kad būtų galima apsisaugoti nuo Rusijos „šantažo“ trikdant energijos išteklių tiekimą.

ES vykdomosios valdžios institucija savo pareiškime taip pat prašo Bendrijos nares suteikti jai specialius įgaliojimus įvesti privalomus suvaržymus vartojimui, jeigu Rusija nutrauktų dujų tiekimą Europai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 20 15:07
Spausdinti