Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ENERGETINIS KARAS
V. Zelenskis ragina Europą griežtinti sankcijas Rusijai dėl jos „dujų karo“
BNS
Scanpix
V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį paragino Europą imtis atsakomųjų veiksmų prieš Rusijos „dujų karą“ ir sugriežtinti sankcijas Maskvai.

„Šiandien išgirdome naujų grasinimų dėl dujų Europai... Tai atviras dujų karas, kurį Rusija kariauja prieš vieningą Europą“, – sakė V. Zelenskis, reaguodamas į „Gazprom“ pranešimą, kad dujų tiekimas Europai bus dar labiau sumažintas.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ pirmadienį pranešė, kad dujų tiekimas Europai vamzdynu „Nord Stream 1“ nuo trečiadienio bus sumažintas iki 33 mln. kubinių metrų per parą – tai sudaro maždaug 20 proc. dujotiekio pajėgumų.

Bendrovė nurodė, kad turės sustabdyti vieną iš dviejų tebeveikiančių dujų pumpavimo turbinų dėl „variklio techninės būklės“.

Vokietijos vyriausybė savo ruožtu pareiškė, kad tolesniam dujų tiekimo mažinimui „techninių priežasčių nėra“.

Europa yra labai priklausoma nuo Rusijos energijos išteklių, o Vakarai kaltina Maskvą, kad ši, keršydama už sankcijas, pritaikytas Rusijai įsiveržus į Ukrainą, naudoja energiją kaip ginklą.

Savo kasdienėje vaizdo žinutėje V. Zelenskis sakė: „Jiems nerūpi, kas nutiks žmonėms, kaip jie kentės – nuo bado dėl užblokuotų uostų, nuo žiemos šalčio ir skurdo... ar nuo okupacijos. Tai tik skirtingos teroro formos.“

„Štai kodėl turite smogti atgal. Negalvokite, kaip sugrąžinti turbiną, bet sustiprinkite sankcijas“, – sakė jis.

Birželį „Gazprom“ smarkiai sumažino dujų tiekimą per „Nord Stream“. Bendrovė aiškino, jog tai buvo padaryta, nes po remonto Kanadoje nebuvo laiku grąžinta Vokietijos bendrovės „Siemens“ pagaminta dujų turbina.

Vokietija, kuri šiuo dujotiekiu gauna didžiausią suvartojamų rusiškų dujų kiekį, pareiškė, jog tiekimas, jos nuomone, buvo sumažintas dėl politinių priežasčių – Rusijai dėl karo Ukrainoje įvestų Vakarų šalių sankcijų.

Berlynas ir Otava galiausiai sutarė, jog Kanada perduos turbiną Vokietijai, o ši savo ruožtu pristatys ją Rusijos dujų milžinei „Gazprom“, kad būtų išvengta Kanados sankcijų pažeidimo.

Liepos 11–21 dienomis dujotiekis buvo laikinai sustabdytas „planiniams techninės priežiūros darbams“ ir Europos Komisijoje buvo rengiamasi tam, kad, šiems darbams pasibaigus, dujų tiekimas nebus atnaujintas.

Visgi „Gazprom“ liepos 21 dieną atnaujino dujų tiekimą Vokietijai, bet tik 40 proc. dujotiekio pajėgumu.

2022 07 26 09:01
Spausdinti