Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ATSINAUJINANTI ENERGIJA
Vėjo parkas Baltijos jūroje bus 30 km nuo kranto, sutarė Palanga ir Vyriausybė
BNS
Pexels
Asociatyvi nuotrauka.

Palangos savivaldybė ir Vyriausybė susitarė, kad būsimas vėjo jėgainių parkas Baltijos jūroje būtų statomas ne už devynių, o bent 30 kilometrų nuo kranto, teigia energetikos ministras Dainius Kreivys.

„2020 metais, kai buvo planuojamas parkas, atstumas nuo kranto buvo numatytas devyni kilometrai, šiandien atstumas yra 30 kilometrų. Tai rodo, kokią galią bendruomenė turi savivaldybės ir Vyriausybės bei ministerijos derybose“, – ketvirtadienį po susitikimo su Palangos visuomene žurnalistams sakė D. Kreivys.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus, pradžioje pristatant projektą prieštaravęs, kad jėgainės yra pernelyg arti kranto, ketvirtadienį teigė, kad kompromisas visuomenę tenkina, nes parko iš miesto nesimatys.

„Džiaugiuosi, kad ministerija ir Vyriausybė atsižvelgs į mūsų visuomenės pastabas, į Lietuvos gyventojų, kurie ilsisi pajūryje, pastabas (...) Devyni kilometrai būtų ryškiai matyti, o nuo 30 kilometrų matomumas yra labai nežymus, praktiškai jo nesimatys. Iš esmės nėra ginčo, nes į visas savivaldybės pastabas atsižvelgta“, – ketvirtadienį Palangoje žurnalistams sakė Š. Vaitkus.

Pagal susitarimą parkui pradėjus veiklą jo vystytojas savivaldybei kiekvienais metais privalės sumokėti fiksuotą sumą nuo nuo pagamintos elektros kiekio – maždaug 3 mln. eurų, kurie bus panaudoti miesto reikmėms. Šią sąlygą, pasak Š. Vaitkaus, teisiškai įtvirtinti ruošiamasi artimiausiu metu.

„Matys, bus teisės aktai, vienas iš jų artimiausioje ateityje ir ten bus įvardinta, kokios jėgainės nuo kokio galingumo bus pastatytos, tiek savivaldybės, esančios toje teritorijoje, ir gauna. Iš esmės, kas dabar planuojama pastatyti ties Šventąja ir Palanga, tai savivaldybės biudžetas kasmet gautų 3 milijonus eurų“, – aiškino Š. Vaitkus.

Anot jo, derybose su Vyriausybe buvo įvykdytos visos pagrindinės Palangos sąlygos.

„Mūsų pagrindinis dalykas tose derybose buvo ne finansinis – buvo atstumas nuo jūros kranto, mūsų prašymas buvo atitraukti jas kuo toliau nuo krantų“, – kalbėjo Š. Vaitkus.

Jo manymu, jėgainių parkas nepakenks jūros biologinei įvairovei ir nepadarys kitos žalos – kitų šalių pavyzdžiai įrodo, jog tokie statiniai yra nekenksmingi.

„Aš nesu specialistas, bet manau, kad ministerija atliks visus būtinus tyrimus ir turės atsakymus, bet tokius parkus turi Vokietija, Danija, tai, patikėkit manimi, jeigu kažkas būtų blogai, tai tokių parkų nebūtų“, – sakė Š. Vaitkus.

2022 07 21 15:28
Spausdinti