Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RINKOS LIBERALIZAVIMAS
Vyriausybė pritarė trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo atidėjimui
BNS
BNS foto

Vyriausybė trečiadienį siūlymui trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą atidėti trejiems metams – iki 2026 metų sausio.

Jei Seimas priims Elektros energetikos įstatymo pataisas, visuomeninis tiekimas šio etapo buitiniams vartotojams bus nutrauktas 2026 metų sausio 1 dieną, kad per kur kas ilgesnį laiką – trejus metus – jie galėtų pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

Energetikos ministerija teigia, kad taip reaguojama į itin aukštas elektros kainas rinkoje („Nord Pool“ biržoje kaina išaugo nuo 223 eurų už megavatvalandę birželį iki 480 eurų rugpjūtį) bei sustabdytą nepriklausomos tiekėjos „Perlas Energija“ veiklą.

„Elektros rinkos liberalizavimo trečiame etape yra apie 814 tūkst. buitinių vartotojų, o nepriklausomo tiekėjo dar nėra pasirinkę 53 procentai. Siūlomi pakeitimai yra svarbūs apie 430 tūkst. trečiojo etapo buitinių vartotojų“, – posėdyje sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Vartojimas trečios kategorijos yra santykinai nedidelis, tai tas svoris nuo bendros elektros rinkos bus labai nedidelis“, – pridūrė jis.

Ministerijos teigimu, į šį etapą patenka elektros kainos padidėjimui jautriausi buitiniai vartotojai, įskaitant pažeidžiamus, kurie šių metų pabaigoje pasirinkę nepriklausomą tiekėją galimai mokėtų didesnę kainą nei pirmojo ir antrojo etapo buitiniai vartotojai.

Tuo metu Konkurencijos taryba teigia, kad sprendimas atidėti trečiąjį etapą gali apsunkinti nepriklausomų tiekėjų veiklą ir neigiamai paveikti konkurenciją, nes tiekėjus šiemet, tikėtina, pasirinks mažiau vartotojų, negu neatidėjus šio etapo.

Ji taip pat atkreipė Energetikos ministerijos dėmesį, kad bendrovei „Ignitis“, veikiančiai kaip nepriklausoma tiekėja, gali būti sudaromos palankesnės sąlygos, nes jos, kaip visuomeninės tiekėjos, veikla pratęsiama iki 2026 metų.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad trečiasis rinkos liberalizavimo etapas turėtų būti atidėtas 3-4 metams, kad per tą laiką Lietuvoje atsirastų daugiau saulės ir vėjo jėgainių, todėl sumažėtų rizika šitiems vartotojams dėl kainų šoko.

Energetikos ministras Dainius Kreivys taip pat teigė, kad per tą laiką atsiras daugiau atsinaujinančios energetikos, kurios gamintojai, tikėtina, kooperuosis ir tieks elektrą žmonėms.

Maždaug 380 tūkst. trečiojo etapo vartotojų, suvartojančių iki 1000 kWh elektros per metus, nepriklausomą tiekėją pagal dabartinę tvarką turi pasirinkti iki gruodžio 18 dienos, o baigti rinkos liberalizavimą iki šiol buvo numatoma iki 2023 metų sausio.

Nepriklausomo tiekėjo dar nėra pasirinkę apie 49 proc. trečiojo etapo buitinių vartotojų.

2022 09 14 12:45
Spausdinti