Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


LIETUVOS NEKILNOJAMO TURTO RINKA
Ž. Mauricas: NT rinkoje kainų mažėjimo nesitikima
BNS
Pixabay

Pastaruosius dvejus metus Lietuvos nekilnojamo turto rinkoje (NT) sparčiai kilus kainoms ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad kitąmet reikšmingo kainų sumažėjimo nesitikima.

„Kai kuriuose segmentuose gali būti kritimas. Kainų augimo spartaus nebus, bet didelio kritimo irgi neturtų būti, nes fundamentaliai pajamų lygis yra pakilęs pakankamai ženkliai“, – naujausių „Luminor“ ekonomikos prognozių pristatyme antradienį teigė banko ekonomistas.

Pasak jo, tikėtina, kad NT rinkos aktyvumas taip pat kurį laiką bus mažas, bet vasarą turėtų atsigauti – stabilizavusis kainoms tikimasi, jog pradės didėti pasiūla.

„Toks scenarijus būtų geriausias, stabilios kainos ir auganti pasiūla, leisianti stabilizuoti rinką“, – sakė Ž. Mauricas.

Jo teigimu, svarbų vaidmenį būsto rinkoje vaidins ir pasiūla, ir demografinė situacija. Pasak Ž. Maurico, Lietuvos būsto rinka taip pat pajus kylančių palūkanų normų poveikį, tačiau reikšmingo kainų kritimo dėl to neprognozuojama.

Pagrindinis iššūkis būsto rinkai išliks pasiūlos trūkumas, kuris gali dar labiau išryškėti, daliai NT plėtotojų atidedant savo projektus dėl vyraujančio didelio neapibrėžtumo: tiek dėl statybos kaštų, tiek dėl būsimos paklausos.

Ekonomisto vertinimu, tolesnės būsto kainų augimo perspektyvos išlieka miglotos, ypač turint omenyje, kad per pastaruosius dvejus metus kainos išaugo daugiau nei 40 proc., o pajūrio regione kilimas siekė 60 procentų.

2022 09 13 13:12
Spausdinti