Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ENERGETIKA
Žiema be nerimo? Artėjantis šildymo sezonas Europos gąsdinti nebeturėtų
Liepa Žeromskaitė
Shutterstock
Dujų dar atvežė.

Praėjusią žiemą didžioji dalis europiečių pasitiko drebėdami ne nuo šalčio, bet dėl keliskart išaugusių šildymo ir elektros kainų. Rusija dar prieš invaziją į Ukrainą ėmė mažinti dujų pasiūlą rinkose, o po invazijos sulaukusi ES sankcijų uždarė „Nord Stream 1“ dujotiekį.

ES valstybėms nusprendus gręžtis nuo rusiškų dujų ir naftos, smarkiai išaugo paklausa iš kitų tiekėjų, taip pat kainos. Rusijos karas Ukrainoje tęsiasi, tačiau ekspertai tikina, kad ateinanti žiema nebus tokia baisi kaip praėjusioji.

Visi galimi scenarijai

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) šių metų liepą perspėjo: blogiausiu atveju, jei Rusija galutinai nutrauks dujų tiekimą Europai per Turkijos ir Ukrainos vamzdynus (2023 m. pirmą ketvirtį ES dujų importas iš Rusijos siekė 7 proc.), o žiema bus neįprastai šalta, ES imtų trūkti sukauptų dujų atsargų, net jei saugyklos būtų užpildytos beveik 100 proc. Tuomet šildymo sezoną Bendrija pabaigtų saugyklose turėdama vos 20 proc. atsargų. Jei importas iš Rusijos išliktų toks pat žemas kaip ir pernai, o žiema pasitaikytų šilta, atėjus pavasariui ES saugyklose dujų atsargos siektų 50 proc.

2023 09 05 06:45
Spausdinti