Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KINIJA
100-osios Kinijos komunistų partijos metinės: Xi Jinpingas sveikina iš pažemintos kolonijos pakilus iki didžios valstybės
BNS
Scanpix
100-osios Kinijos komunistų partijos metinės.

Prezidentas Xi Jinpingas per Kinijos komunistų partijos 100-ųjų metinių minėjimą ketvirtadienį sveikino šalies „negrįžtamą kursą“ nuo pažemintos kolonijos iki didžios valstybės, daug dėmesio skyrė istorijai ir priminė patriotams namuose bei konkurentams užsienyje savo šalies – ir savo paties – įtaką.

Tiananmeno aikštėje sakydamas kalbą virš didžiulio Mao Zedongo portreto, nuo pakylos, kur garsusis partijos pirmininkas 1949-aisiais paskelbė apie Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimą, Xi Jinpingas pareiškė, jog „žudomos ir ujamos Kinijos laikai baigėsi amžiams“, ir gyrė partiją dėl pajamų didinimo bei nacionalinio pasididžiavimo atkūrimo.

Paminėjęs Opijaus karų laikų pavergimą ir socialistinę revoliuciją Kinijoje, Xi Jinpingas sakė, kad partija „atgaivino valstybę“, ištraukė iš skurdo dešimtis milijonų žmonių, „pakeitė pasaulio vystymosi kraštovaizdį“.

„Mao stiliaus“ švarką vilkėjęs Xi Jinpingas pridūrė, kad „didis kinų valstybės atgaivinimas“ pasuko „negrįžtamu istoriniu kursu“, ir pažadėjo toliau kurti „pasaulinio lygio“ kariuomenę nacionaliniams interesams ginti.

1921 metų vasarą Mao Zedongas ir marksizmo-leninizmo sekėjų grupė Šanchajuje įkūrė partiją, galiausiai virtusią viena galingiausių politinių organizacijų pasaulyje.

Po šimtmečio, mačiusio karus, badą, neramumus ir, pastaruoju metu, šalies iškilimą iki supergalios, partija dabar turi maždaug 95 mln. narių.

Per pompastišką, patriotizmu persmelktą ceremoniją tūkstančiai dainininkų traukė „Mes esame komunizmo įpėdiniai“ ir „Be Komunistų partijos nebūtų naujosios Kinijos“. Ceremoniją sausakimšoje Tiananmeno aikštėje su kvietimais, bet be kaukių stebėję žmonės sveikino ir mojavo vėliavomis. 

Dangumi praskrido sraigtasparniai, išsirikiavę taip, kad sudarytų skaičių „100“. Buvo paleistas 100 šūvių saliutas, o jauni komunistai unisonu prisiekė ištikimybę partijai.

Valdžia, populiarumas ir valymai

Xi Jinpingas, kuris Kinijos ekonominį stebuklą susiejo su partijos ilgaamžiškumu, aštuonerius metus trunkantį savo valdymą sustiprino asmenybės kultu, kadencijų limito panaikinimu ir atsisakymu nurodyti politinį įpėdinį.

Jis griežtai slopina kitokios nuomonės apraiškas, nuo musulmonų uigūrų iki kritikų internete bei protestų Honkongo gatvėse, o norėdamas atsikratyti konkurentų pasitelkia valymus.

Partija taikosi prie naujų iššūkių. Ji naudojasi technologijomis, kad patiktų jaunesnėms kartoms, ir dabar 12,55 mln. jos narių yra 30 metų ar jaunesni. Ji taip pat įvelka į komunistinį rūbą vartojimo ekonomiką, turinčią savų verslininkų milijardierių.

Pekino gatvėse liaupsių partijai negailėjo žmonės, sutikę pasikalbėti su užsienio žiniasklaida.

„Turėtume dėkoti partijai ir Tėvynei“, – sakė per ceremoniją pasirodęs 19 metų studentas Li Luhao.

42 metų vyras pavarde Wang sakė: „Kai buvau vaikas, kiekvieną naktį po valandą nebūdavo elektros, jos trūko. Dabar gatvės puikiai apšviestos. Maistas, drabužiai, švietimas, eismas yra geresni.“

Xi Jinpingas išdidžiai laikosi prieš užsienio konkurentes, pirmiausia JAV, skatina nacionalistines nuotaikas ir atmeta kritiką dėl jo vyriausybės veiksmų Honkonge, taip pat Taivano ir uigūrų atžvilgiu.

„Kinų liaudis niekada neleis jokioms užsienio jėgoms bauginti, engti ar pavergti mūsų“, – sakė Xi Jinpingas, ir šie jo žodžiai buvo palydėti garsiais plojimais.

„Kad ir kas norėtų tai daryti, susidurs su kraujo liejimu priešais Didžiąją plieno sieną, pastatytą daugiau kaip 1,4 mlrd. kinų“, – pareiškė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 01 11:41
Spausdinti