Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ATASKAITA
2020-aisiais kalinta rekordiškai daug žurnalistų
BNS
Unsplash
Žurnalistė.

Šiais metais už grotų buvo laikoma rekordiškai daug žurnalistų, antradienį pranešė viena JAV nevyriausybinė organizacija, kaltinanti daugelio šalių vyriausybes slopinant žiniasklaidą ir kurstant dezinformaciją per COVID-19 pandemiją.

Komiteto žurnalistams ginti (Committee to Protect Journalists, CPJ) metinėje ataskaitoje nurodoma, kad 2020-aisiais buvo kalinami 274 žurnalistai. Tai didžiausias skaičius nuo 10-ojo dešimtmečio, kai organizacija pradėjo savo tyrimus.

Ataskaitoje taip pat sakoma, kad šiemet buvo nužudyti 26 žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai. Pavojingiausia pasaulio šalis spaudos darbuotojams yra Meksika. „Tai šokiruojama ir pasibaisėtina“, – sakoma CPJ vykdomojo direktoriaus Joelio Simono pareiškime. „Ši represijų banga yra cenzūros forma, trukdanti informacijos srautui ir kurstanti „infodemiją“, – pridūrė jis.

Antrus metus iš eilės prasčiausiai pasirodo Kinija, kur kalinami 47 reporteriai. Praėjusią savaitę Kinijoje buvo sulaikyta verslo ir finansinių naujienų agentūros „Bloomberg“ bendradarbė, kuri įtariama veikla, keliančia grėsme nacionaliniam saugumui.

Kitos daug žurnalistų kalinančios šalys yra Turkija, Egiptas ir Saudo Arabija. Kalinamų žurnalistų skaičius taip pat smarkiai išaugo Baltarusijoje, kurią krečia masiniai protestai, ir Etiopijoje, kur vyksta ginkluotas konfliktas. Nors JAV kalinamų reporterių iki ataskaitos pasirodymo nebuvo, joje pažymima, kad per šiuos metus buvo areštuota ar sulaikyta „be precedento“ daug – 110 – spaudos darbuotojų.

Kaip nurodo CPJ, darbą baigianti Donaldo Trumpo administracija prisidėjo prie spaudos laisvės padėties pasaulyje blogėjimo: ne tik tuo, kad trūko JAV prezidento pasaulinės lyderystės žmogaus teisių klausimais, bet ir jo padrąsinimais autoritariškiems užsienio lyderiams bei priešiškumu žiniasklaidai.

„Būsimoji [Joe] Bideno administracija privalo kaip pasaulinės koalicijos dalis siekti šio skaičiaus mažėjimo“, – sakė J. Simonas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 15 13:30
Spausdinti