Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


METŲ ŽODŽIO KONKURSAI
2022-ųjų Metų žodžiai: pasaulis kalba apie karą
Rita Urnėžiūtė
Pixabay

Įvairių šalių žodynų rengėjai ar specialios komisijos kasmet skelbia pagal savas taisykles nustatomų Metų žodžių rinkimų rezultatus. Vienose šalyse Metų žodį renka komisija arba internautai, kitose – ir komisija, ir internautai, dar kitur pagrindinis kriterijus yra paieškų elektroniniuose žodynuose skaičius.

Vieni iš pirmųjų savo Metų žodį paskelbė žodyno „Collins Dictionary“ rengėjai. Tai PERMACRISIS „ilgalaikė krizė“, žodis, apibūdinantis ilgą nestabilumo ir nesaugumo laikotarpį. Į „Collins Dictionary“ dešimtuką taip pat pateko PARTYGATE (party „vakarėlis“ + -gate < Watergate) – šiuo žodžiu pavadintas skandalas dėl Didžiosios Britanijos vyriausybės narių vakarėlių per karantiną. Dešimtuke buvo ir Ukrainos sostinės vardas KYIV.

Australijos žodynas „Macquarie Dictionary“ Metų žodžiu paskelbė spalvos pavadinimą TEAL „žalsvai mėlyna“. Šią spalvą savo simbolikai renkasi nepriklausomi nuosaikių pažiūrų politikai, daugiausia dėmesio skiriantys aplinkosaugai ir klimato kaitai. Kaip ta spalva atrodo, galima pamatyti paieškos sistemoje surinkus kodą #008080. Antroje vietoje liko TRUTH-TELLING „tiesos sakymas“.

TEAL „žalsvai mėlyna“.

Seniausia JAV žodynų leidykla „Merriam-Webster“ savo 2022-ųjų Metų žodžiu paskelbė GASLIGHTING, pažodžiui „dujinis apšvietimas; dujų šviesa“, perkeltine reikšme vartojamą tyčiniam klaidinimui, psichologinėms manipuliacijoms pavadinti. Žodis GASLIGHTING atsirado iš populiarios anglų rašytojo Patricko Hamiltono (1904–1962) pjesės pavadinimo „Gas Light“ (1938). Šiame kūrinyje klastingas vyras siekia įtikinti žmoną, kad ji kraustosi iš proto.

Oksfordo žodynas 2022-ųjų Metų žodžiu paskelbė junginį GOBLIN MODE „goblino režimas“. Goblinas – atgrasios išvaizdos mitinė būtybė, aptinkama anglų, škotų, airių ir kitų Europos tautų folklore, šiuolaikinės maginės fantastikos kūriniuose. Ką nors daryti „goblino režimu“ – tai daryti savanaudiškai, aplaidžiai, tingiai, nerūpestingai, godžiai, – žodžiu, nepaisant visuomenės elgesio normų ir nieko neatsiprašinėjant.

Norint suprasti, ką reiškia žodyno „Cambridge Dictionary“ paskelbtas 2022-ųjų Metų žodis HOMER, reikia pastudijuoti beisbolo taisykles. Šiuo šnekamosios kalbos žodžiu vadinamas žaidėjas, kuris, atmušęs kamuoliuką, sėkmingai nubėga iki „namų bazės“. Kaip tik žodžio HOMER pernai dažniausiai ir ieškota šio žodyno svetainėje. Jo paieškos išaugo, kai šis žodis buvo įtrauktas į virtualaus kalbos žaidimo „Wordle“ užduotį.

Žodynas „Dictionary.com“, remdamasis paieškų statistika, Metų žodžiu paskelbė WOMAN „moteris“. Išaugusį šio žodžio paieškų skaičių lėmė diskusijos dėl jo apibrėžties: ką reiškia MOTERIS, taip pat įvykiai, susiję su moterimis, – karalienės Elžbietos II mirtis, moterų protestai Irane, kilę dėl Mašos Amini žūties, įvairios diskusijos dėl translyčių sportininkų ir kt.

Į antrą vietą pateko du jausmaženkliai: Ukrainos vėliava ir saulėgrąža. Pasak žodyno rengėjų, šie du simboliai buvo aiškiausiai matomas ir paprasčiausias būdas parodyti savo solidarumą su Ukrainos žmonėmis.

Žodyno „Dictionary.com“ rengėjai pastebėjo, kad pernai išaugo žodžių, susijusių su karu, paieškų skaičius: pavyzdžiui, dažnai ieškota žodžių OLIGARCH „oligarchas“, SANCTION „sankcija“.

Karas minėtas daugelio Europos šalių Metų žodžio rinkimų sąrašuose.

Žodis GUERRA „karas“ išrinktas Portugalijos Metų žodžiu. Kandidatų dešimtuke taip pat buvo ENERGIA „energija“, RAINHA „karalienė“, INFLAÇÃO „infliacija“.

WOJNA „karas“ Metų žodžiu paskelbė ir Lenkijos Metų žodžio rinkimų komisija. Antroje vietoje liko INFLACJA „infliacija“, trečioje UCHODŹCA / UCHODŹCZYNI „pabėgėlis, -ė“. Internautai pirmą vietą skyrė žodžiui INFLACJA „infliacija“, antrą vietą – žodžiui WOJNA „karas“, trečią – prielinksniniam junginiui W UKRAINIE „Ukrainoje“.

Lenkijoje renkamas ir Jaunimo metų žodis. 2022-ųjų Jaunimo metų žodžiu internautai išrinko ESSA – jaunimo plačiai vartojamą jaustuką džiaugsmui, pergalei ar kitiems teigiamiems jausmams reikšti.

Lenkijos Jaunimo metų žodžio komisija pirmą vietą skyrė daiktavardžiui ODKLEJKA „nuo tikrovės atitrūkęs, savo pasaulyje gyvenantis žmogus“ (ko gero, jam artimas ATSILUPĖLIS „kas nesiorientuoja aplinkoje, yra atsilikęs“ iš LKI Naujažodžių duomenyno).

Balsavime dėl Čekijos Metų žodžio daugiausia balsų surinko DEZOLÁTI „apleistieji“. Šis žodis, pastaruoju metu imtas vartoti ne tik nusivylusiems, paguodos stokojantiems žmonėms, bet ir informacinės kovos lauko veikėjams apibūdinti. Visai neseniai taip vadinti kaukių ir skiepų priešininkai, o 2022-aisiais – ir protestuotojai prieš griežtą Čekijos vyriausybės laikyseną Rusijos atžvilgiu. Antroje vietoje liko VÁLKA „karas“. Balsavimo dešimtuke taip pat buvo ENERGIE „energija“, DRAGOTA „brangumas“, INFLACE „infliacija“, UPRCHLÍK „pabėgėlis“.

Žodis ВАЙНА „karas“ tapo baltarusių (tokius rinkimus nuo 2014 m. rengia Laisvosios Europos radijo Baltarusijos tarnyba). Antroje vietoje liko АКУПАЦЫЯ „okupacija“ ir АКУПАНТ „okupantas“, trečioje ЎКРАІНА „Ukraina“.

Vokiečių kalbos draugija 2022-ųjų Metų žodžiu išrinko kanclerio Olafo Scholzo ZEITENWENDE „laikų posūkis, virsmas“, ištartą kalbant apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą. Antroje vietoje atsidūrė junginys KRIEG UM FRIEDEN „karas dėl taikos“ (plg. Levo Tolstojaus romano „Karas ir taika“ pavadinimą vokiečių kalba KRIEG UND FRIEDEN), trečioje – GASPREISBREMSE „dujų kainų stabdis“.

Vokietijoje kasmet renkamas ne tik Metų žodis, bet ir Metų nežodis (Unwort). 2022-ųjų Metų nežodžiu paskelbtas dūrinys KLIMATERRORISTEN „klimato teroristai“, neigiamai apibūdinantis ir netgi kriminalizuojantis klimato aktyvistus. Antroje vietoje – SOZIALTOURISMUS „socialinis turizmas“, žodis, kuriuo neigiamai apibūdinama imigracija, ypač iš Rytų Europos, trečioje – junginys DEFENSIVE ARCHITEKTUR „gynybinė architektūra“, kuriuo eufemistiškai įvardijami marginalizuotoms visuomenės grupėms nepalankūs statybos sprendimai. Šių rinkimų organizatoriai atskirai paminėjo ir junginį MILITÄRISCHE SPEZIALOPERATION „specialioji karinė operacija“, kuriuo Rusijos valdžia vadina savo pradėtus karo veiksmus.

Šveicarijoje vartojamos keturios valstybinės kalbos ir kasmet renkami keturi Metų žodžiai. Prancūziškai kalbantys šalies gyventojai 2022-ųjų Metų žodžiu išrinko veiksmažodį BOYCOTTER „boikotuoti“, itališkai kalbantys – daiktavardį PENURIA „trūkumas“, retoromanų kalbą vartojantys – MANCANZA „trūkumas“. Vokiškai kalbančių šalies gyventojų išsirinktas naujadaras STROMMANGELLAGE sudarytas iš žodžių STROM „srovė“ (čia – elektros energija), MANGEL „trūkumas“, LAGE „padėtis“ (pažodžiui – elektros energijos trūkumo padėtis). Tai susiję su Šveicarijos valdžios parengtu preliminariu priemonių planu, kuris būtų aktyvuotas, kilus dideliam elektros energijos trūkumui.

Apie karą kalbėta ir Japonijoje. Šioje šalyje Metų hieroglifu išrinktas 戦 (ikusa / tatakau) „konfliktas, mūšis“. Rinkimų organizatorių spaudos pranešime paskelbta, kad tokį pasirinkimą, be abejonės, lėmė Rusijos pradėtas karas Ukrainoje, taip pat pasikartojantys Šiaurės Korėjos raketų apšaudymai, pažeidžiantys Japonijos oro erdvę. Kai kam šis hieroglifas reiškė ir gyventojų kovą su kylančiomis kainomis. Antra vieta atiteko priešingos reikšmės hieroglifui 安 (an / yasui) „taika; nebrangu“.

Apie karą kalbėta daug kur, bet ne Rusijoje. Valstybinis Puškino rusų kalbos institutas, Metų žodžio rinkimų nugalėtoju paskelbęs žodį НАСЛЕДИЕ „paveldas“, spaudos pranešime dėstė, kad tai šviečiamoji akcija, kurios tikslas esąs iškelti pozityviai skambantį ir visuomenei priimtiną žodį. Todėl organizatoriai sąmoningai atsisakę karinės ir politinės tematikos žodžių. Taigi nei karo, nei specialiosios karinės operacijos jiems tiesiog nėra ir negali būti.

Ukrainiečių žodynas „Myslovo“ Metų posakiu paskelbė Gyvačių salos gynėjo posakį русский военный корабль, иди на ***, sutelkusį ukrainiečius priešintis.

Sausio pabaigoje paaiškės Latvijos Metų žodžio rinkimų rezultatai, o vasario 21-ąją, Tarptautinę gimtosios kalbos dieną, pasibaigus balsavimui portale Alfa.lt, sužinosime, kas bus Lietuvos Metų žodžio ir Metų posakio rinkimų nugalėtojai.

2023 01 19 11:50
Spausdinti