Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


30-ta Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
UNIAN
Pora žiūri į degantį okupantų laivą.

21:03 Varšuvoje vyksta Ukrainos palaikymo akcija.

20:48 Rusų lėktuvo SU-34 pilotas Aleksandras Krasnojarcevas papasakojo, kad katapultavęsis iš numušto lėktuvo ir bandydamas pasislėpti nušovė civilį, kuris jį vijosi su šakėmis.

20:03 „Novaja gazeta“ rašo, kad kitą savaitę į Baltarusiją atvyks pirma 200 Libano „Hesbollah“ smogikų grupė.

Iš Damasko jie bus perkelti į karinę bazę Gomelio srityje. O kovo 29 dieną jie keliaus į Ukrainą kovoti už rusus. Iš viso kalbama apie 800 smogikų. Kiekvienam jų mokama per mėnesį 1500 JAV dolerių.

19:56 Ukrainos karinės pajėgos sunaikino rusų stacionarų elektroninės kovos kompleksą, kuriuo okupantai slopino ryšį. Šis kompleksas blokavo elektronikos, priešlėktuvinės gynybos ir bepiločių darbą. Taip pat sunaikinta apie 50 kariškių, kurie tiesiogiai dirbo su šia technika.

19:48 Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė, kad rusų kariai raketomis apšaudė karinių oro pajėgų būstinę Vinicoje. Iš viso paleista šešios sparnuotosios raketos. Dalį jų pavyko numušti. Kitos pataikė į pastatus. Apie nukentėjusius kol kas nepranešama.

18:00 Ukrainos karinės pajėgos likvidavo dar vieną Rusijos generolą-leitenantą – Jakovą Rezancevą.

17:40 Ukraina penktadienį pareiškė, kad derybos su Rusija yra „labai sunkios“, taip pat pasižadėjo nenusileisti dėl savo reikalavimų, praėjus daugiau nei mėnesiui nuo Maskvos invazijos pradžios.

„Derybų procesas yra labai sunkus, – sakė ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. – Ukrainos delegacija užėmė tvirtą poziciją ir neatsisako savo reikalavimų. Visų pirma reikalaujame paliaubų, saugumo garantijų ir Ukrainos teritorinio vientisumo.“

17:29 Melitopolio mero Ivano Fedorovo teigimu, Melitopolyje apsišaukėlė okupacinės administracijos vadovė Galina Danilčenko išleido asmeninį įsakymą uždrausti humanitarinės pagalbos išdavimą.

17:22 Zaporižės regiono karinė administracija praneša, kad kovo 24 d. 70 Melitopolyje dislokuotų Rusijos karių surengė riaušes ir atsisakė paklusti savo vadovybės įsakymams.

17:21 Pasiskelbęs okupuoto Sevastopolio „gubernatorius“ Michailas Rozvožajevas paskelbė, kad Ukrainos gynėjai pašalino dar tris okupantus, įskaitant Juodosios jūros laivyno 810-osios atskirosios gvardijos jūrų pėstininkų brigados pulkininką.

17:14 Valstybinės pagalbos tarnybos pirotechnikai išveža okupantų „dovanas“ iš privataus gyvenamojo sektoriaus Nikolajevo miesto Širokaja Balkos mikrorajono.

17:13 Ukrainos ginkluotosias pajėgas skelbia, kad 128-osios brigados šturmininkai sunaikino čečėnų kovotojus iš didžiausio Nacionalinės gvardijos karinio dalinio ir konfiskavo nelaisvėje paimtus ginklus bei įrangą.

17:00 Ukrainos žvalgyba praneša, kad Černihovo pakraštyje numuštas ir sulaikytas rusiško SU-34 pilotas Aleksandras Krasnojarsvas prisipažino, kad iššokęs iš nukritusio lėktuvo ir bandydamas pabėgti nužudė civilį, kuris jį persekiojo su šakėmis.

16:58 Valstybinis tyrimų biuras pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl buvusio Iziumo mero, dviejų dabartinių miesto tarybos deputatų ir buvusio policijos pareigūno valstybės išdavystės.

16:30 Užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sako, kad su Rusija nebuvo sutarimo dėl keturių Turkijos prezidento minėtų derybų punktų.

Redžepas Tajipas Erdoganas žiniasklaidai minėjo, kad Ukraina sutiko dėl 4 iš 6 derybų punktų: nebandyti įstoti į NATO, Ukrainoje pripažinti rusų kaip oficialią, demilitarizacijos, bet ne nusiginklavimo ir ketvirtojo, susijusio su kolektyviniu saugumu.

Penktasis ir šeštasis punktai, su kurias, anot R. T. Erdogano, Ukraina nesutinka, yra okupacijų Kryme, tam tikrose Donecko ir Luhansko srityse pripažinimas.

16:13 Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paskelbė naujus skaičius apie Rusijos nuostolius kare prieš Ukrainą – žuvo 1 351 karys ir 3 825 buvo sužeisti.

Ukrainos generalinio štabo duomenimis, nuo karo pradžios žuvo apie 16 tūkst. okupantų.

15:57 Rusijos gynybos ministerija keičia savo planus ir pareiškė, kad daugiausiai dėmesio skirs „visiškam Donbaso išvadavimui“.

15:56 Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk sako, kad Rusijos kariai karo belaisviais paėmė 14 Ukrainos miestų vadovų.

15:29 Kirovohrado srities tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Linko praneša, kad Ukrainos kariškiai išlaisvino Lukjanivkos kaimą Kyjivo srities Baryšivo rajone, žuvo apie 40 okupantų.

15:03 Sumų regione Trostianetskaja bendruomenė dar gyvenma ugnyje ir dūmuose. Nuo pat karo pradžios ten vyko įnirtingos kovos su rusų įsibrovėliais.

„Miestas laikomės!!! Iš paskutinių jėgų. Už miesto ribų vyksta stiprūs mūšiai, ir mes visi darome viską, kad mūsų ginkluotosios pajėgos galėtų greitai jį išvaduoti“, – feisbuke rašo meras Jurijus Bova.

14:52 Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius patvirtino, kad Čornobajivkoje prie Chersono Ukrainos kariškiai nukovė generolą leitenantą ir 49-osios Rusijos armijos vadą Jakovą Riazancevą.

14:32 Nuo karo pradžios Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė daugiau nei 350 „DRG“ narių ir panaikino tarptautinius samdinių verbavimo į okupacinės armijos kanalus.

14:27 Kyjivo regiono karinė administracija apibendrino šios dienos situaciją sostinėje.

Kyjivo regiono karinė administracija
Situacija Kyjivo regione.

14:24 Kyjivo miesto karinės administracijos pirmininko pavaduotojas Nikolajus Povoroznikas paaiškina, kad dūmai Kijeve pastebimi dėl gaisrų, kilusių dėl okupantų apšaudymo priemiesčiuose.

14:14 Pasirodė Berdjansko uoste degančio įsibrovėlių desantinio laivo „Saratov“ vaizdas iš palydovo.

UNIAN
Degantis laivas „Saratov“.

14:11 Slavutičiaus miesto tarybos feisbuko puslapyje pasirodė žinutė, kad mieste dirba snaiperiai. Gyventojams neleidžiama išeiti iš namų.

14:08 Nižnij Sirogoz kaimo taryba praneša, kad dingo Rusijos okupuoto kaimo vadovas Dmitrijus Takadži.

14:06 Nikolajevo regiono valstybinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas teigia, kad rusai svajoja pabėgti iš Ukrainos, bet nežino, kaip tai padaryti.

13:42 Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad Baltarusija gali pradėti karą prieš Ukrainą tik tada, jeigu prieš ją bus pradėta agresija.

13:29 Generalinis štabas paskelbė, kad Rusijos okupantai į Baltarusiją perkelia naujas pajėgas, kurias naudoja kaip platformą puolimo operacijoms prieš Ukrainą ir laivus Azovo jūroje, o Ukrainos ginkluotosios pajėgos ginasi visose agresijos srityse.

13:17 „Nexta“ praneša, kad apšaudant kaimą Belgorodo srityje žuvo dvasininkas. Mirusysis – arkivyskupas Olegas Artiomovas. Apšaudymo metu jis buvo Žuravlevkos kaime, kur dirbo padalinio vadovo padėjėju darbui su tikinčiaisiais.

13:03 Operatyvinė vadovybė „Šiaurė“ skelbia, kad Černihovo srityje sunaikinta dar viena okupantų kolona.

13:02 Valstybinė pagalbos tarnyba praneša, kad per pastarąją parą Luhansko srityje likviduota daugiau nei 30 gaisrų gyvenamuosiuose daugiaaukščiuose namuose, privačiuose namuose ir kituose objektuose. Išgelbėta 18 žmonių.

12:49 Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos direktoratas teigia, kad Rusijos biudžete nėra numatyta lėšų tolesniems mokėjimams kariuomenei už dalyvavimą kare prieš Ukrainą.

12:29 Ukrainos žiniasklaida, remdamasi Ukrainos ginkluotomis pajėgomis, praneša apie Rusijos Pietų karinės apygardos 49-osios jungtinės ginkluotės armijos vado generolo leitenanto Jakovo Riazancevo nužudymą.

12:22 Pasak Iziumo miesto tarybos skyriaus vedėjo Maksimo Strelniko, du deputaitai – eksmeras ir eksmilicininkas – pradėjo bendradarbiauti su okupantais. Jie rusams perduoda informaciją apie Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, terorinę gynybą ir pan.

12:11 Praėjusią naktį atskiro Azovo specialiųjų pajėgų dalinio kovotojai sunaikino 5 rusų okupantų sunkvežimius ir 2 kovines mašinas bei daugiau nei dvi dešimtis įsibrovėlių.

12:01 Vien Lvovo srityje gelbėtojai per parą užgesino 87 gaisrus. Ugniagesiams pavyko išgelbėti kelių laukinių gyvūnų gyvybes.

Lvovo apskrities gelbėtojai
Išgelbėtas triušis.

11:57 Patikslinama, kad šį rytą Charkivo Osnovjanskio rajone per artilerijos iš „Gradivo“ humanitarinę pagalbą teikiančios miesto klinikos apšaudymą žuvo keturi žmonės.

11:51 Chersono srityje žmonės atvyko į taikų mitingą prieš Rusijos armijos okupaciją.

11:30 Charkive okupantai ryte apšaudė miesto kliniką.

11:18 Donecko srities policija praneša, kad per pastarąją parą Donecko srityje per apšaudymą žuvo du vaikai, o trys buvo sužeisti.

11:11 Rusijos okupantai Černihovo srities Snovo bendruomenėje pagrobė du žmones: Snovo teritorinės bendruomenės vadovą Aleksandrą Medvedevą ir verslininką bei buvusį apygardos tarybos deputatą Grigorijų Božką.

11:02 Naujausia informacija apie okupantų armijos nuostolius Ukrainoje. Buvo likviduota daugiau nei 16 000 Rusijos karių.

UNIAN
Rusijos nuostoliai.

10:51 Pasak miesto tarybos, per kovo 16 d. bombardavimą Mariupolio dramos teatre žuvo 300 žmonių.

10:39 Iryna Vereščuk praneša, kad šiandien susitarta dėl dviejų humanitarinių koridorių, skirtų žmonėms evakuoti iš Mariupolio (Donecko sritis) ir Melitopolio (Zaporižės sritis).

10:38 Okupantai apšaudė Charkivo nacionalinio universiteto Ekonomikos fakulteto pastatą.

10:23 Rusijos kariai vis dar bando apeiti Nikolajevą į vakarus link Odesos, tačiau jų judėjimas lėtėja dėl logistinių problemų ir Ukrainos pasipriešinimo, teigia britų žvalgyba.

Britų žvalgyba
Rusijos ir Ukrainos pajėgų judėjimai.

Dėl kontratakų Ukrainos ginkluotosios pajėgos vėl užėmė miestus ir gynybines pozicijas 35 km. spinduliu į rytus nuo Kijevo. Tikėtina, kad Ukrainos pajėgos ir toliau bandys nustumti okupantus į Gostomelio aerodromą.

10:09 Ukrainos kariuomenės saugumo tarnyba perėmė okupantų pokalbį, kuriame sakoma, kad rusų kariai nebuvo pasirengę šalčiams.

10:06 Okupantų bandymai pasislėpti miške jų neišgelbėjo, ginkluotosios pajėgos juos sunaikino.

10:00 Charkivo regiono karinės administracijos vadovas Olegas Sinegubovas teigia, kad mieste per naktį užfiksuoti 54 apšaudymai sviediniais.

Po kovo 24 d. apšaudymo humanitarinės pagalbos skirstymo punkte žuvo 6 žmonės, daugiau nei 17 buvo sužeista.

09:53 Regioninių karinių administracijų duomenys rodo, kad Kijevo ir Zaporižės srityse tęsiasi įnirtingi mūšiai su rusų okupantais, priešas eina giliau į Chersono sritį.

09:38 Odesos regiono karinės administracijos operatyvinio štabo atstovas Sergijus Bratčukas skelbia, kad naktį į penktadienį, kovo 25 d., Ukrainos kariuomenė virš Odesos srities numušė priešo bepiločius orlaivius.

09:36 Ukrainos kariuomenė pasidalijo įrašu, kaip priešo šarvuočius paverčia metalo laužo krūva.

09:20 Mūšyje netoli Kijevo žuvo vyresnysis leitenantas Pavelas Usovas. Ukrainos didvyriui įteiktas „Auksinės žvaigždės“ ordinas.

08:50 Tbilisyje su Gruzijos ir Ukrainos vėliavomis buvo sutikti dviejų Ukrainoje kovojusių savanorių kūnai. Praėjusią savaitę per mūšį prieš Rusijos kariuomenę žuvo Georgijus Beriašvili ir Davidas Ratiani.

08:47 Nuo humanitarinių koridorių pradžios buvo evakuota 219 000 ukrainiečių, sakė prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kirylas Tymošenko.

UNIAN
Evakuoti žmonės.

08:34 Paskelbtos palydovinės Charkivo srities Iziumo nuotraukos. Sugriauta pagrindinė miesto centro infrastruktūra, aplink ją rusiškos technikos ir artilerijos kolonos.

08:28 JT duomenimis, Rusijos kariai nužudė daugiau nei 1000 Ukrainos civilių, 1650 – sužeisti. Dauguma žuvusiųjų ir sužeistųjų yra vyrai, tačiau daugelio lyties nustatyti nepavyksta.

Tarp aukų: 214 vyrų, 160 moterų, 14 mergaičių, 28 berniukai. Dar 571 suaugusiojo ir 48 vaikų lytis nenustatyta.

08:19 Ukrainos Nepaprastujų situacijų tarnyba praneša, kad Kyjivo srities Fastovskio rajono Kalinovkos kaime Rusijos įsibrovėlių sviedinys pataikė į naftos sandėlį, kilo gaisras.

08:15 „Forbes“ teigia, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos dabar turi 43 tankais daugiau nei nuo karo su Rusija pradžios.

08:13 Luhansko srities valstybinės administracijos vadovas Sergijus Gajdaj praneša, kad per pastarąją parą Luhansko srityje žuvo penki žmonės, o dar aštuoni buvo sužeisti. Naktį Rusijos kariuomenė sugriovė namus Rubežnoje, žuvo mažiausiai du žmonės.

08:12 Melitopolio meras Ivanas Fedorovas sako, kad ryte rusai išleido humanitarinę vilkstinę į miestą. Grįžtant atgal, apie 350 žmonių galės evakuotis.

08:07 UNIAN rašo, kad nuo invazijos pradžios rusai Ukrainoje nužudė 135 vaikus. 184 – sužeisti.

07:58 UNIAN skelbia, kad Kyjivo kryptimi sunaikintas įsibrovėlių tankas T-72B3.

07:50 Kyjivo teroristinės gynybos vadovas Petro Kuzikas praneša, kad prie Kyjivo priešas buvo atstumtas, 40 įsibrovėlių sunaikinta, kiti pabėgo į miškus, tačiau jų ieškoma.

07:47 Chersono regiono tarybos deputatas Sergijus Chlanas praneša, kad rusai pagrobė Laivų apygardos tarybos deputatą ir Europos solidarumo frakcijos vadovą Dmitrijų Afanasjevą.

07:38 UNICEF duomenimis, per mėnesį karo Ukrainoje 4,3 mln. vaikų paliko savo namus, daugiau nei 1,8 mln. vaikų persikėlė į kaimynines šalis ir 2,5 mln. asmenų persikėlė į kitą vietą šalies viduje.

07:33 Zaporižės regiono valstybinės administracijos vadovas Aleksandras Staruchas praneša, kad mieste nuo kovo 26 d. 20 val. iki kovo 28 d. 5 val. vėl įvedama komendanto valanda.

07:21 Jungtinės Valstijos skaičiuoja, kad iki 60 procentų valdomų raketų, kuriomis Rusija atakuoja Ukrainą, nepataiko į taikinį. Apie tai rašo „Reuters“, remdamiesi JAV pareigūnų informacija.

07:03 Vidaus reikalų ministerijos vadovo patarėjas Vadimas Denisenka praneša, kad Kyjivo regione Ukrainos kariuomenė eina į kontrpuolimą.

06:49 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad per praeitą parą Ukrainos kariai atmušė 9 priešo atakas, sunaikino 12 tankų, apie 20 vienetų šarvuotos ir automobilių technikos bei 9 artilerijos sistemas.

Priešas neteko daugiau nei 200 karių. Oro gynyba numušė 3 lėktuvus, 3 priešo bepiločius orlaivius ir 4 sparnuotąsias raketas.

03:45 Pagrindinis Ukrainos gynybos ministerijos žvalgybos direktoratas telegrame teigia, kad Rusijos kariuomenė ne tik deda ginklus, bet ir eina kovoti Ukrainos pusėje.

00:48 Dniepropetrovsko srities Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba praneša, kad Rusijos kariai paleido dvi raketas į karinį dalinį Dniepro pakraštyje.

2022 03 25 07:21
Spausdinti