Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


32-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Unian
Ukrainos karys.

23:30 Sekmadienį buvo atremtos 5 priešo atakos Donecko ir Luhansko kryptimis. Ginkluotosios pajėgos sunaikino 2 tankus, pėstininkų kovos mašiną ir priešo automobilį.

23:12 Ministro Pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk pranešė, kad Luhansko srityje Rubižnėje, nepaisant apšaudymo, iš slėptuvės buvo ištraukti 155 žmonės.

„Dėl Luhansko srities policijos patrulių didvyriškumo buvo išgelbėtos moterys, vaikai, pagyvenę žmonės ir žmonės su negalia. Nepaisant to, kad okupantai pažeidė tylą, jie išsitraukė ir išgelbėjo visus žmones. Priešingu atveju 155 Ukrainos piliečiai būtų tiesiog pasmerkti siaubingai mirčiai požeminėje pastogėje“, – pranešime sakė ji.

22:50 Ukraina reikalauja, kad JT Saugumo Taryba nedelsiant imtųsi priemonių demilitarizuojant Černobylio zoną ir įkurtų joje specialią JT misiją, kad būtų pašalinta Černobylio avarijos pasikartojimo rizika dėl Rusijos okupacinių pajėgų.

22:12 Vietos žiniasklaida praneša, kad per aviacijos antskrydį Lucke ir Charkove pasigirdo galingi sprogimai. Beveik visuose Ukrainos regionuose nuskambėjo oro pavojaus signalas.

21:41 Paskelbtas 36 visuomenės veikėjų ir aktyvistų, Rusijos sulaikytų laikinai okupuotose teritorijose, sąrašas.

21:18 Mūšyje už Mariupolį žuvo Ukrainos kikboksininkas Maksimas Kagalas, gynęs tėvynę Azovo specialiųjų pajėgų padalinyje.

20:12 V. Zelenskis pasakojo, kaip leido gynėjams išvykti iš Mariupolio, bet jie atsisakė: „Mes negalime palikti miesto. Čia yra sužeistų žmonių. Sužeistųjų nepaliksime Mes nepaliksime ir mirusiųjų“.

19:47 Luhansko srityje per rusų okupantų apšaudymą žuvo vaikas ir dar du buvo sužeisti, pranešė karinės administracijos vadovas.

19:10 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: rusai gabeno dešimtis tonų sviedinių netoli Černobylio draudžiamosios zonos.

18:38 Severskio kryptis: ginkluotosios pajėgos sunaikino okupantų koloną ir užgrobė įrangą.

18:11 Pergalė Trostjanece: Ginkluotosios pajėgos paskelbė apie vieno Rusijos vado savižudybę ir kito atleidimą.

17:55 Kitas Ukrainos ir Rusijos derybos vyks Turkijoje Kovo 28-30 dienomis.

17:39 Černobylio regione dega daugiau nei 10 000 hektarų miškų. Tai kelia radiacijos grėsmę Ukrainai, Baltarusijai ir visai Europai.

17:01 Tyrimą atliekantis žurnalistas Hristo Grozevas iš „Bellingcat“ sakė, kad Rusija nuo 2014 metų išleido milijardus dolerių prorusiškų politikų tinklui Ukrainoje, tačiau jis neturi naudos.

16:19 Ivano-Frankivsko meras buvo apšaudytas netoli Černigovo, yra sužeistųjų.

„Išvykome į humanitarinę misiją į Černigovą, kad padėtų de facto apgultam miestui. Kovo 26 d. priešas apšaudė mūsų automobilį. Ačiū Dievui, visi gyvi, keli mūsų vaikinai sužeisti“, – sakė meras.

16:16 Oro gynyba virš Charkivo srities numušė rusų naikintuvą.

15:59 Skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fedorovas praneša, kad Novaja Kachovkoje, kurią Chersono srityje laikinai užima Rusijos kariai, žmonės mitingavo už Ukrainą.

15:31 Enerhodaro miesto tarybos deputatas iš opozicinės platformos – „Už gyvybę“ Andrijus Ševčikas teigė sukūręs „miesto savivaldos tarybą“, kuri tariamai atliks miesto valdžios funkcijas, ir pasiskelbė jos vadovu.

15:24 Ukrainos užsienio reikalų ministerija įsitikinusi, kad pasaulis nepripažins vadinamojo „LNR refrendumo“ dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos.

15:10 Britų žvalgyba paskelbė karo veiksmų žemėlapį Ukrainoje.

Britų žvalgyba
Karo veiksmai Ukrainoje.

15:00 JT duomenimis, nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainą paliko daugiau nei 3,8 mln. gyventojų. Beveik 2,3 mln. ukrainiečių pabėgo į Lenkiją.

14:42 Nikolajevo srityje per praėjusią parą buvo numuštos trys sparnuotosios užpuolikų raketos. Tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro desanto pajėgų vadovybė.

14:39 Nuo vakar Rusijos okupuotame Melitopolyje nustojo veikti Ukrainos mobilusis ryšys ir internetas, praneša „Ukrainska pravda“.

14:25 Rusijos žmogaus teisių aktyvistas Markas Feiginas interviu „Obozrevatel“ kalbėjo, kad Rusija kare prieš Ukrainą patiria milžiniškus nuostolius ir bando tai nuslėpti.

Anot jo, dalis palaikų perduodama artimiesiems, o dalis tiesiog sunaikinama netoli sienos. Mobiliems krematoriumams nesiseka sudeginti visų kūnų, todėl okupantai Rostove naudoja lydymo krosnis.

14:18 Ukrainos saugumo tarnyba atskleidė Rusijos sabotažo grupuočių Charkivo srityje koordinatorių ir bendradarbį, norėjusį užimti vietą okupacinėje valdžioje Dniepropetrovsko srityje.

14:04 Chersone taikus mitingas išsklaidomas dūmų bombomis.

14:02 Okupuoto Slavutyčiaus meras Jurijus Fomičevas skelbia, kad mieste žuvo trys žmonės, o dar du civiliai buvo sužeisti per mitingą prieš okupantus.

14:01 BBC, remdamiesi Ukrainos pareigūnais, rašo, kad nuo karo pradžios Ukrainoje žuvo septyni rusų generolai buvo aukščiausio rango karininkai.

13:51 Mykolajevo regiono tarybos pirmininkė Anna Zamazeeva praneša, kad vakar 30 Mykolajevo srities gyventojų buvo sužeisti dėl priešo išpuolių.

13:31 Generalinis štabas praneša, kad Rusija toliau perkelia savo karius į Baltarusiją, kad rotuotų, sustiprintų ir papildytų atsargas.

13:22 Rusijos Federacija surengė priverstinę vyrų mobilizaciją laikinai okupuotame Kryme, kad galėtų išsiųsti juos į karą prieš Ukrainą. Tai paskelbė Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių komisarė Liudmila Denisova.

13:04 Ukrainos gynybos Sausumos ir Teritorinės gynybos pajėgos toliau triuškina Rusijos užpuolikus Charkivo srityje.

12:58 Kijevo regioninė karinė administracija praneša, kad nuo okupantų veiksmų sunaikinta apie 34 iš 69 Kyjivo bendruomenių.

12:35 Centrinės žvalgybos valdybos vadovas brigados generolas Kirilas Budanovas mano, kad Rusija mėgins Ukrainai primesti „korėjietišką“ scenarijų ir visas okupuotas teritorijas suburti į vieną kvazivalstybinį darinį.

12:20 Donecko srities Marynkos mieste rusų įsibrovėliai apšaudė automobilį, kuriame buvo du pensininkai – vyras ir žmona. Jie norėjo evakuotis.

11:47 Pseudorespublikos Luhanske lyderis Leonidas Ivanovičius Pasečnikas teigia, kad artimiausiu metu „LNR“ gali būti surengtas „referendumas“ dėl įstojimo į Rusiją.

11:44 Okupuoto Slavutyčiaus meras Jurijus Fomičevas pareiškė, kad miesto valdžia nebendradarbiaus su okupantais.

11:41 Slavutyčiaus meras Jurijus Fomičevas praneša, kad Rusijos kariuomenės užgrobtoje Černobylio atominėje elektrinėje pavyko rotuoti okupantų įkaitais laikomus darbuotojus nuo pirmos karo dienos .

11:22 Dubno naftos bazė Rivnės regione buvo visiškai sunaikinta dėl vakar patirto Rusijos raketos smūgio. Aukų nėra. Apie tai pranešė Rivnės regiono karinio administracijos vadovas.

10:45 Regioninės karinės administracijos praneša, kad Ukrainos kariai bando išvyti Rusijos kariuomenę iš Rubižnės ir Popasnos Luhansko srityje, Chersono srityje tęsiasi intensyvios kovos, o Kyjivo srityje gana ramu.

10:38 Vidaus reikalų ministras Denisas Monastyrskis teigia, kad aplink Kyjivą pastebima teigiama operacinės situacijos dinamika.

„Galiu pakomentuoti tik teigiamą dinamiką aplink Kyjivą ir tikiuosi pergalės šioje srityje kartu su visais sostinės gyventojais, su kitais miestais“, – sakė D. Monastyrskis.

10:16 Odesos regiono karinė administracija pranešė, kad kovo 26–27 dienomis ore šnipinėjo Rusijos okupantai.

10:12 Ukrainos gynėjai atrėmė okupanto smūgius Gusarivkos kaime (Charkivo sritis).

10:09 Sumų regiono karinės administracijos vadovas Dmitrijus Živytskis praneša, kad ši naktis Sumų krašte praėjo be apšaudymo. Nuo karo pradžios Sumų regionas buvo nuolat apšaudomas.

09:48 Didžiosios Britanijos gynybos ministerija, remdamasi žvalgybos duomenimis, praneša, kad priešas bandys apsupti Ukrainos pajėgas Donecko ir Luhansko srityse.

Britų žvalgyba
Naujausi galimi priešo veiksmai.

09:44 Ukrainos valstybės pagalbos tarnyba praneša, kad vakar kilęs gaisras dėl kuro sandėlių apšaudymo, buvo užgesintas šiandien rytą.

UNIAN
Gaisras.

09:42 Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas vaizdo įraše kalbėjo apie čečėnų dalyvavimą užimant Mariupolį, kuriame pavaizduotas Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymo organizatoriumi laikomas Ruslanas Geremejevas.

09:34 Lvove raketos pataikė į pramonės įmonės teritoriją, kur buvo saugojamas kuras. Gaisras ir kiti padariniai buvo likviduojami visą naktį.

09:31 Ukrainos gynėjai pranešė, kad išlaisvino Olchovką (Charkivo apskritis) ir sunaikino apie 70 įsibrovėlių bei 27 paėmė į nelaisvę.

09:22 Paskelbti okupantų nuostoliai.

UNIAN/Ukrainos gynybos ministerija
Okupantų nuostoliai.

09:12 Charkivo teritorinės gynybos centro „Azovas“ bataliono vadai Konstantinas Nemičevas ir Sergejus Velyčko praneša, kad Ukrainos gynėjai išlaisvino kaimą Vilchivki nuo okupantų.

08:44 Mariupolio meras Vadymas Boičenko teigia, kad Rusijos kariuomenė suka žiedą aplink Mariupolį, veržiasi gilyn į miestą, tačiau Mariupolis tebėra kontroliuojamas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų.

08:38 Per mėnesį Ukrainos kariuomenė likvidavo septynis Rusijos generolus.

08:30 Vidaus reikalų ministerija praneša, kad Rusijos įsibrovėliai panaudojo draudžiamus kasetinius šaudmenis „Tornado-S“ Krasnogorivkos gyvenamajame sektoriuje, Donecko srityje.

08:24 Šios dienos duomenimis, Ukrainoje žuvo 139 vaikai, 205 – sužeisti. Apie tai pranešė Ukrainos nepilnamečių prokurorai.

08:21 Mariupolio gynėjai likvidavo Rusijos Juodosios jūros laivyno 810-osios atskirosios gvardijos jūrų pėstininkų brigados desantininkų šturmo būrio vadą Vladimirą Krivopalovą, praneša UNIAN.

08:17 Kyjivo srityje vietos bendruomenės paleido Molotovo kokteilius į okupantų techniką.

08:12 Okupantas prie Avdijivkos panaudojo uždraustą fosforo amuniciją, pranešė „BuzzFeed News“ korespondentas Christopheris Milleris.

Christopheris Milleris
Fosforo amunicija.

08:04 UNIAN praneša, kad mūšiuose už Charkovo sritį žuvo savanorių būrio vadas Georgijus Tarasenko.

07:55 Mariupolio meras Vadymas Boičenko teigia, kad 50 proc. miesto gyventojų buvo evakuoti.

Apie 60 tūkst. išvyko humanitariniu koridoriumi į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją, o dar 20 – 30 tūkst. buvo „evakuoti“ į okupuotas teritorijas arba Rusiją.

07:39 Vakarų pareigūnai patvirtino, kad Rusijos pulkininką nužudė jo pavaldiniai. Apie tai pranešė „Politico“.

Trečiadienį žinomas Ukrainos žurnalistas Romanas Cimbaliukas paskelbė, kad 37-ojo OMSBR tankų bataliono karys apkaltino pulkininką Jurijų Medvedevą kitų karių mirtimi.

06:52 Luhansko regiono valstybinės administracijos vadovas Sergijus Gaidai praneša, kad Luhansko srityje rusai apgadino 11 namų, apdegė mokykla netoli Lisičansko esančiame kaime ir greitosios medicinos pagalbos stotis Severodonetske.

06:22 Generalinis štabas praneša, kad Rusijos kariai, būdami Baltarusijoje, parduoda degalus ir maisto atsargas arba keičia juos į alkoholį.

05:57 Generalinis štabas skelbia, kad per pastarąją parą ginkluotosios pajėgos atmušė 7 priešo atakas Donecko ir Luhansko kryptimis, sunaikino 8 tankus ir kitą įsibrovėlių įrangą.

04:33 SPILKA News praneša, kad operatorius ir fotografas iš Lvovo Jurijus Olijnikas žuvo per karo veiksmus Luhansko srityje.

03:23 Sumų regiono valstybinės administracijos vadovas Dmitrijus Živyckis teigia, kad Trostjance, išlaisvintame nuo įsibrovėlių, liko daug užminuotų objektų, įskaitant ligoninę. Beveik nėra komunikacinio ryšio.

01:03 „Ukrinform“, remdamiesi vietiniais gyventojais, praneša, kad rusų įsibrovėliai našlaičius iš Mariupolio išvežė į ligoninę okupuotame Donecke.

00:43 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad Rusijos kariuomenė atitraukia kelis dalinius į Černobylio sritį, o vėliau į Baltarusiją, siekdama atkurti kovinį pajėgumą ir blokuoti Kijevą iš pietvakarių.

00:34 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad priešas neįgyvendino savo tikslų, o Popasnoje Rusijos kariai apšaudė savo pozicijas.

00:21 Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas mano, kad Rusijos suvokimas apie tikrąjį savo nuostolių lygį privers ją pereiti prie konstruktyvesnių derybų su Ukraina.

00:18 Lvove patruliai sulaikė asmenis, kurie informaciją apie Ukrainos kariuomenės judėjimą ir kontrolės punktus perdavė žmonėms, kurie naudojasi Rusijos abonentų numeriais.

00:12 Prezidentas Volodymyras Zelenskis ragina tarptautinius partnerius aprūpinti Ukrainą tankais ir lėktuvais, reikalingais Mariupolio atakoms atmušti, nes Ukrainos gynėjai negali numušti Rusijos raketų kulkosvaidžiais ir šautuvais.

00:03 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgos numušė vieną okupantų lėktuvą. Tuo pat metu priešas į Lvovą paleido 6 raketas, kurios pataikė į kuro saugyklos bazę ir gamyklos teritoriją.

2022 03 27 07:56
Spausdinti