Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 1 d.


33-ioji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
BNS
Facebook

19:41 Apie 150 žmonių iš Šiaurės Osetijos permesta į Krymą dėl tolesnių kovų prieš Ukrainą. Apie tai pranešė Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

18:29 Prie įvažiavimo į Mozyrių Rusijos karinis sunkvežimis, pažymėtaqs simboliu „V“, įsirėžė į lengvąjį automobilį. Eismo įvykis nutiko 15.40 val. Mašina sumaitota nepataisomai. Apie vairuotojo būklę nepranešama.

18:25 JAV Valstybės departamentas mano, kad eilinis derybų raundas tarp Ukrainos ir Rusijos bus bevertis: V. Putinas nesuinteresuotas baigtį karą ir į kompromisus neileis.

18:12 Vieną iš Rusijos armijos generolų nukovė Lietuvos organizacijos „Blue/Yellow“ remiami Ukrainos kariai, pranešė jos vadovas. „Viena mūsų remiama grupė nukovė vieną rusų generolą“, – BNS pirmadienį sakė Jonas Ohmanas.

Jis dėl saugumo sumetimų neatskleidė, kuris tiksliai Rusijos armijos generolas buvo nukautas, tačiau sakė, kad tai įvyko pastarosiomis dienomis prie Kyjivo.

18:00 Ukrainos kariuomenė pranešė, kad Charkivo srityje numušė Rusijos droną ir lėktuvą.

17:10 Kijevo srities Irpeno miestas išlaisvintas iš Rusijos okupantų, pranešė miesto meras Oleksandras Markušinas. Jis sakė, kad dabar mieste vykdomos likvidavimo operacijos ir tikimasi daugiau Rusijos atakų. Irpeno gyventojų prašoma kol kas negrįžti į miestą – tai pavojinga.

16:25 Pranešta, kad nuo blokados pradžios iš Mariupolio evakuota apie 150 tūkst. žmonių, dar apie 170 tūkst. žmonių tebėra blokadoje, o preliminariais duomenimis, žuvo beveik 5 tūkst. žmonių.

15:42 Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio tiesioginės derybos „duotų priešingą rezultatą“, pirmadienį pareiškė rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, abiejų šalių delegacijoms rengiantis deryboms Turkijoje dėl Maskvos karinio puolimo Ukrainoje.

15:30 Ukraina pirmadienį įspėjo, kad humanitarinė krizė Rusijos pajėgų subombarduotame Mariupolio uostamiestyje jau yra „katastrofinio masto“, bei užsiminė apie galimus kompromisus prieš naujas tiesiogines derybas su Rusija Turkijoje.

Per ilgiau nei mėnesį trunkantį rusų pajėgų puolimą jau žuvo maždaug 20 tūkst. ukrainiečių, o dar 10 mln. gyventojų paliko savo namus, nurodo Kyjivas. Keli miestai vis dar intensyviai bombarduojami.

15:19 Pagrindinis Rusijos nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta“, kurio vyriausiasis redaktorius pernai pelnė Nobelio taikos premiją, pirmadienį paskelbė stabdantis leidybą iki Maskvos karinių veiksmų Ukrainoje pabaigos.

„Gavome dar vieną perspėjimą iš „Roskomnadzor“, – sakoma leidinio pranešime, kuriame turima galvoje Rusijos žiniasklaidos ir ryšių priežiūros tarnyba. – Stabdome mūsų laikraščio leidybą mūsų tinklalapyje, socialiniuose tinkluose ir spaudoje iki „specialiosios operacijos Ukrainoje“ pabaigos.“

14:45 Ukrainos kariškiai iš rytų fronto praneša apie ką tik numuštą rusų Su-35. Teigia, kad lakūnas paimtas į nelaisvę.

14:37 Kyjivo meras V. Kličko praneša, kad mieste sugriauta apie 300 pastatų. Žuvo apytikriai tiek pat miestiečių.

14:07 Rumunijos ir Turkijos laivybos tarnybos praneša, kad prie šių valstybių krantų rastos jūrinės minos.

14:02 Rados įgaliotinė žmogaus teisėms Liudmila Denisova praneša, kad Rusijos pajėgos ėmėsi masinio minavimo.

13:54 Kyjivo srities administracija praneša, kad per pastarąją parą Rusijos pajėgos daugiau nei 40 kartų apšaudė srities gyvenamuosius rajonus.

13:32 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad į Baltarusijos – Ukrainos pasienį perdislokuojama daugiau „Iskander-M“ raketų kompleksų.

13:13 Ligšioliniai Rusijos agresijos nuostoliai finansine išraiška Ukrainai kainavo 560 mlrd. dolerių, teigia Ukrainos Ekonomikos ministerija.

13:05 Programišių grupuotė „Anonymous“ skelbia, kad įsilaužė į Rusijos valstybinės radijos ir televizijos kompanijos serverius. Žadama paviešinti beveik 1 tb duomenų.

12:30 Chersono administracija praneša, kad miesto prieigose nuo Rusijos pajėgų apšaudymo nukentėjo 20 gyvenamųjų namų. Sužeisti 6 civiliai.

12:26 Prezidentas V. Zelenskis pareiškė, kad okupantų pajėgos toliau ima nelaisvėn užgrobtų miestų merus. kai kuriuos iš jų ukrainiečiai jau rado negyvus.

12:17 Raudonasis kryžius praneša, kad iki šiol negali organizuoti humanitarinio koridoriaus į Mariupolį. Organizacija leidžia suprasti, kad dėl to kaltina tiek okupantų pajėgas, tiek ir ukrainiečių gynėjus.

11:52 Mariupolio administracija praneša, kad mieste vis dar yra apie 160 000 civilių, neturinčių galimybės evakuotis.

11:47 Ukrainos VRM praneša, kad užgesinti visi gaisrai Černobylio AE zonoje.

11:17 Ukrainos VRM praneša, kad šiuo metu Rusijos pajėgos veržiasi link Kyjivo rytų kryptimi. Vyksta mūšis dėl Iziumo.

11:15 Charkivo srities administracija praneša, kad per pastarąją parą srities miestai ir gyvenvietės bombarduoti daugiau nei 60 kartų.

11:03 Kyjive darbą atnaujino Slovėnijos ambasada.

10:49 Šiandien Ukrainoje nesuderintas nė vienas humanitarinis koridorius. Ukrainos karinė žvalgyba iš anksto įspėjo apie Rusijos pajėgų ruošiamas provokacijas.

10:40 Ukrainos VRM praneša, kad šiuo metu vyksta mūšiai į vakarus nuo Kyjivo.

10:38 Ukrainos Teisingumo ministerija praneša, kad jau 42 valstybės kreipėsi į Tarptautinį teisingumo Teismą dėl Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje.

10:37 Černihivo administracija praneša, kad šiandien miestas vėl apšaudytas. Informacijos apie nukentėjusius kol kas nėra.

10:14 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius Rusijos nuostolius: 17 000 kareivių ir karininkų, 586 tankai, 1694 šarvuočiai, 302 artilerijos sistemos, 95 salvinės ugnies kompleksai, 54 priešlėktuviniai kompleksai, 123 lėktuvai, 127 sraigtasparniai, 1150 automobilių, 7 laivai ir kateriai, 73 degalų cisternos, 66 dronai.

09:42 Jungtinių Tautų duomenimis, Ukrainą jau paliko daugiau nei 4 mln. karo pabėgėlių.

09:37 Britų karinės žvalgybos vertinimu, Rusijos pajėgos per pastarąją parą beveik nepasistūmėjo iš savo pozicijų. Didžiausią spaudimą ukrainiečiams jos daro Mariupolyje.

09:11 Lietuvoje registravosi 35 014 karo pabėgėlių iš Ukrainos. 14 993 iš jų – vaikai iki 18 metų.

08:45 Rada skelbia, kad kare žuvo 143 vaikai, 216 – sužeisti.

08:43 Slavutičio (Kyjivo sritis) administracija praneša, kad šiuo metu mieste nėra Rusijos pajėgų. Okupantai įžengė į Slavutičių kovo 26 d., tačiau kitą dieną pasitraukė iš miesto po masinių gyventojų protestų.

08:12 Rusijos pajėgos šį rytą apšaudė Rubižnę (Luhansko sritis). 1 žmogus žuvo, praneša žiniasklaidos kanalas Hromadske.

08:09 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad per pastarąją parą Luhansko ir Donecko srityse atremtos 5 Rusijos pajėgų atakos.

07:45 Ukrainos saugumo tarnyba skelbia, kad Charkivo srityje sulaikytas asmuo, koordinavęs rusų diversinių grupių veiksmus.

07:43 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad Rusijos pajėgos mėgina pralaužti Kyjivo gynybą šiaurės – vakarų ir rytų kryptimis.

07:40 JAV atstovė NATO Julianne Smith teigia, kad kol kas nėra duomenų patvirtinančių, kad Rusija keičia karinius tikslus ir ketina apsiriboti Rytų Ukrainos okupacija.

07:38 Britų karinės žvalgybos vertinimu, Rusijos Juodosios jūros laivynas Ukrainos pakrantėje veikia pasyviau, po to, kai Berdianske sunaikinti mažiausiai 2 desantiniai laivai.

2022 03 28 07:34
Spausdinti