Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 1 d.


34-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Facebook

19:00 Mariupolyje nesėkmingai šturmuojant tuščią sudegusį namą sužeistas „kadyrovietis“ Ruslanas Gremejevas. Šis rusų smogikas laikomas pagrindiniu garsaus opozicionieriaus Boriso Nemcovo nužudymo organizatoriumi.

Telegraf.com.ua

18:20 Rusijos kariai apšaudė Starokonstantinovo oro uostą. Apie tai pranešė miesto meras Nikolajus Melničiukas. Jo žodžiais, apsieita be aukų, tačiau sunaikintos tepalų atsargos.

18:18 Jungtinė Karalystė sulaikė Rusijos verslininkui priklausančią 50 mln. JAV dolerių (45 mln. eurų) kainuojančią superjachtą su plaukimo baseinu, pasiųsdama, jos žodžiais, „perspėjimą“ Maskvai dėl jos įsiveržimo į Ukrainą pasekmių. Jachta „Phi“ yra pirmoji, kuri kada nors buvo laikoma Didžiosios Britanijos vandenyse.

17:19 Ukrainos URM praneša, kad iš okupuotų teritorijų į Rusiją ir Baltarusiją priverstinai išgabenta apie 40 000 Ukrainos piliečių.

17:16 CNN, remdamasi šaltiniais JAV žvalgyboje praneša, kad Rusija atitraukė dalį pajėgų nuo Kyjivo.

17:13 Iš nelaisvės paleistas ukrainiečių pasienietis Romanas Gribovas, visame pasaulyje išgarsėjęs pačioje karo pradžioje nuskambėjusia fraze „rusų karini laive, eik n...“.

16:58 Nyderlandai išsiunčia 17 rusų diplomatų, Belgija – 21.

16:52 Britų karinė žvalgyba pateikė padėties visuose frontuose vertinimą.

16:35 Severodonecko (Luhansko sritis) administracija skelbia, kad Rusijos pajėgos visiškai nutraukė elektros energijos tiekimą į miestą.

16:07 Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius teigia, kad ukrainiečių nuostoliai bus įvardyti tik pasibaigus karui. Anot jo, tai įprasta daugelio valstybių praktika, neleidžianti priešui įvertinti jo pajėgų veiksmų efektyvumo.

15:48 Ukrainos prezidento administracija vėl skelbia, kad bet kokios formos taikos sutartis su Rusija būtų įmanoma tik patvirtinta ukrainiečių referendume.

15:18 Ukrainos delegacija paliaubų derybose su Rusija teigia, kad visi su laikinai okupuotomis rytų Ukrainos teritorijomis klausimai būtų sprendžiami tiesioginėse V. Putino ir V. Zelenskio derybose.

14:22 Ukrainos Nepaprastųjų situacijų tarnyba praneša, kad iš Mikolaivo srities administracijos pastato griuvėsių gelbėtojai ištraukė jau 7 žmonių palaikus.

13:56 S. Šoigu pažadėjo, kad pavasarinio šaukimo rusų kareiviai nebus siunčiami į „karštus taškus“.

13:20 Ukrainos kariuomenė praneša, kad ukrainiečių desantininkai, susidūrę su link Mikolaivo judančia rusų technikos kolona, perdavė savo dislokacijos koordinates artilerijai ir kolona buvo sunaikinta. Apie desantininkų nuostolius nepranešama.

13:00 Ukrainos Sausumos pajėgos praneša, kad Charkivo srityje nukautas Rusijos 200-ios atskirosios motošaulių brigados vadas pulkininkas Denisas Kurila.

12:58 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad Rusija nesugeba kompensuoti gyvosios jėgos nuostolių ir atitraukia labiausiai nukentėjusius dalinius iš Kyjivo ir Černihivo sričių.

12:51 Rusijos gynybos ministras S. Šoigu pareiškė, kad pradiniai karo tikslai Ukrainoje įgyvendinti ir Rusija koncentruojasi į „svarbiausią“ tikslą – Donbaso regioną.

12:50 Buvęs Ukrainos žvalgybos tarnybos vadovas ir armijos generolas Nikolajus Malomužas prognozuoja, kad po 7 – 10 d. Ukraina galėtų galutinai perimti iniciatyvą kare.

12:29 Subombarduoto Mikolaivo administracijos pastato griuvėsiuose rastas 1 žuvęs ir 18 sužeistų žmonių.

11:59 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad mažiausiai 3 rusų tankai iškasti iš žemės ir paimti trofėjais. Vietovė nepranešama.

11:48 Černihivo administracijos vertinimu mieste žuvo beveik 400 taikių gyventojų.

11:34 Charkivo srities administracija praneša, kad intensyviausi mūšiai vyksta dėl Iziumo. Rusijos pajėgos intensyviai apšaudo srities miestus ir gyvenvietes.

11:18 Ukrainos kariuomenė praneša, kad per pastarąją parą Lvivo srityje numuštos 3 Rusijos raketos.

11:05 Irpinio administracija praneša, kad mieste okupantų pajėgų nebėra, tačiau jį vis dar apšaudo rusų „Gradai“.

10:45 Pentagonas praneša, kad JAV gamintojai spartins „Stinger“ ir „Javelin“ kompleksų gamybą, kad patenkintų ne tik Ukrainos poreikius, bet ir papildytų JAV turimas šių ginklų atsargas.

10:42 Ukrainos policija praneša, kad per pastarąją parą sulaikyti 5 asmenys, perdavinėję duomenis okupantų pajėgoms.

10:23 Britų karinės žvalgybos vertinimu, nepaisant sėkmingų ukrainiečių atakų Kyjivo prieigose, grėsmė sostinei išlieka.

09:23 Mikolaivo administracija praneša, kad Rusijos pajėgos šį rytą apšaudė miestą. Nukentėjo gyvenamasis namas. Gelbėtojai ieško nukentėjusiųjų.

09:08 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius Rusijos nuostolius: 17 200 kareivių ir karininkų, 597 tankai, 1710 šarvuočių, 303 artilerijos sistemos, 96 salvinės ugnies kompleksai, 54 priešlėktuviniai kompleksai, 127 lėktuvai, 129 sraigtasparniai, 1178 automobiliai, 7 laivai ir kateriai, 73 degalų cisternos, 71 dronas.

09:01 Ukrainos prokurorų duomenimis kare žuvo 144 vaikai, bent 220 sužeisti.

08:45 Rusijos raketos smogė Nikopolio (Dnipro sritis) pakraštyje. Miesto administracija teigia, kad gyventojams grėsmė neiškilo. Anksčiau Nikopolis nebuvo apšaudomas.

08:20 Lenkijos vyriausybės duomenimis, šalyje jau yra apie 2,3 mln. karo pabėgėlių iš Ukrainos. Pabėgėlių priėmimo „lubų“ Lenkija nenustatinės.

08:13 Ukrainos kariuomenė praneša, kad Černihivo srityje sunaikinta rusų technikos kolona.

08:11 Belgijos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Liuksemburgo, Nyderlandų ir Ispanijos teisingumo ministrai pasklebė bendrą kreipimąsi į šių šalių gyventojus, ragindami juos nevykti savanoriais į karą Ukrainoje.

08:08 Programišių grupuotė „Anonymous“ paviešino, kaip teigiama, Rusijos Gynybos ministerijos įsakymą dėl video medžiagos kūrimo apie neva žiaurų ukrainiečių elgesį su belaisviais. Tokiu būdu tikimasi įtikinti rusų kareivius, kad pasidavimas ukrainiečiams tolygus mirčiai.

07:55 Rusijos pajėgos apšaudė vieną iš Charkivo kultūros paminklų – XIX a. gaisrinės pastatą.

07:49 Ukrainos pajėgos vykdo Irpinio valymą nuo likusių okupantų kareivių.

07:47 Britų karinės žvalgybos vertinimu, Rusija mėgins iš dalies kompensuoti didelius nuostolius Ukrainoje, perkeldama ten „Vagner“ samdinius iš Afrikos ir Vidurio Rytų.

07:46 Švedijos vyriausybė skelbia, kad parengs studiją apie grėsmes, galinčias iškilti, jei šalis nuspręstų stoti į NATO.

07:45 Kremliaus atstovas D. Peskovas pareiškė, kad Rusija nemato reikalo panaudoti Ukrainoje branduolinį ginklą. Jis pakartojo, kad Rusija tai gali padaryti, jei manys, kad iškilo grėsmė jos egzistencijai.

07:42 Ukrainos kariuomenė praneša, kad Krivyj Riho srityje fronto linija nustumta apie 50 km ir perkelta į Rusijos okupuotą Chersono sritį.

2022 03 29 07:40
Spausdinti