Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


37-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
BNS
Facebook

18:50 Ukraina apsikeitė su Rusija 86 kariais, pranešė vienas aukšto rango Kyjivo pareigūnas. „Apsikeitimas ką tik įvyko – 86 Ukrainos kariai, įskaitant 15 moterų, jau yra saugūs“, – per platformą „Telegram“ paskelbtoje vaizdo žinutėje sakė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuro vadovo pavaduotojas Kyrylas Tymošenka.

Apsikeitimo detalių jis nepateikė – lieka neaišku, kiek į ukrainiečių nelaisvę patekusių Rusijos karių grįžo į savo šalį. Apsikeitimas įvyko pietinėje Zaporižios srityje.

17:13 Rada patvirtino premijas (JAV doleriais) rusų kareiviams, pasiduodantiems į nelaisvę su karine technika: lėktuvas - 1 mln., šturmo sraigtasparnis - 500 000, salvinės ugnies kompleksas - nuo 25 000 iki 30 000, tankas arba savaeigis pabūklas - 100 000, įvairių tipų šarvuočiai - 50 000, karinis automobilis - 10 000.

16:55 Melitopolio ugdymo įstaigų vadovams atsisakius bendradarbiauti su okupantais, rusų kareiviai pagrobė 3 mokyklų direktorius.

16:40 Rados įgaliotinė žmogaus teisėms L. Denisova teigia, kad Rusija tęsia prievartinę mobilizaciją okupuotose Donbaso teritorijose. Pasak jos, nesutinkančius grasinama sušaudyti vietoje.

16:34 „Financial Times“ žurnalistų duomenimis, mažiausiai 1000 „Rosgvardijos“ smogikų atsisakė vykti į Ukrainą.

16:29 Ukrainos karinė žvalgyba teigia, kad iš pasienio rajonuose gyvenančių rusų gauna vertingų žinių apie karinės technikos judėjimą.

15:59 Rytų fronte numuštas |rusų sraigtasparnis Mi-28.

15:57 Chersono vyndariai pranešė, kad rusų kareiviai užminavo priėjimus prie vynuogynų.

15:54 Mariupolio meras Vadimas Boičenka teigia, kad miesto atstatymas po karo kainuos mažiausiai 10 mlrd. dolerių.

15:14 Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ ketvirtadienį paragino Ukrainos valdžią pradėti tyrimą dėl galimų karo nusikaltimų, pasirodžius vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip šalies kariai šaudo rusų karo belaisviams į kojas. Nuo kovo 27 dienos internete platinamame įraše matyti, kaip trys kariškas uniformas dėvintys vyrai surištomis už nugaros rankomis pargriaunami ant žemės ginkluotų vyrų, ir šie vėliau šauna jiems į kojas.

Nors filmuotos medžiagos autentiškumo nepriklausomai patvirtinti nepavyko, naujienų agentūra AFP sugebėjo nustatyti geografinę buvimo vietą – tai Mala Rohanės kaimas, esantis netoli šiaurės rytinio Charkivo miesto, kurį Ukrainos pajėgos atkovojo po neseniai surengto puolimo. Kovo 28 dieną AFP žurnalistams pavyko apsilankyti Mala Rohanėje, kur jie matė dviejų Rusijos karių kūnus, gulėjusius vienoje iš kaimelio gatvių. Gyvenvietė per kautynes buvo kone visiškai sunaikinta.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius platformoje „Telegram“ pripažino, kad prievarta prieš belaisvius yra baustinas karo nusikaltimas.

15:02 Rusija ir Ukraina penktadienį atnaujino taikos derybas vaizdo ryšiu, pranešė vienas iš derybininkų. Maskvos delegacijos vadovas Vladimiras Medinskis taip pat paskelbė penktadienį vykstančių derybų nuotrauką. Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuras naujienų agentūrai AP patvirtino, kad derybos buvo atnaujintos.

14:57 Ukrainos URM vadovas D. Kuleba agentūrai Reuters pareiškė, kad negali nei patvirtinti, nei paneigti, kad Ukraina yra kaip nors susijusi su ataka prieš Belgorodo (Rusija) naftos produktų saugykla.

14:30 Raudonasis Kryžius pranešė besitikįs penktadienį organizuoti tūkstančių civilių gyventojų evakuacijai iš Mariupolio, bet pabrėžė, kad humanitarinei organizacijai reikalingas konkretus susitarimas dėl to, kur pabėgėliai bus palydėti.

14:45 Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius teigia, kad Mariupolio gynėjams yra tiekiama pagalba. Detalių jis neatskleidė.

14:43 Ukrainos URM vadovas D. Kuleba paneigė britų žinisklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad kai kurios Vakarų šalys spaudžia Ukrainą kuo greičiau pasirašyti taiką su Rusija, nepaisant galimai Ukrainai nepalankių sąlygų.

14:30 Rados įgaliotinė žmogaus teisėms L. Denisova pranešė, Čerinihivo srityje rusų kareiviai nušovė humanitarinę pagalbą gabenusią studentę.

14:16 Ukrainos Generalinis štabas skelbia, Kyjivo ir Černihivo sritiese išvaduotos 28 gyvenvietės. Kai kurios iš jų buvo okupuotos pačioje karo pradžioje.

13:53 Bučioje (Kyjivo prieigos) besitraukiantys okupantai užmina konditerijos fabriko kompleksą.

13:34 Mikolaivo administracijos bombardavimo aukų skaičius išaugo iki 28.

13:03 Skelbiami išvaduoto Irpinio vaizdai.

12:55 Rivnės srities karinė administracija uždraudė savanoriams nešioti ginklus viešose vietose. Pasak administracijos vadovo, daugelis savanorių jais tik „puikuojasi“.

12:31 Rusų „Gradai“ per pastarąją parą 170 kartų apšaudė įvairius objektus Charkivo srityje.

12:30 Ukrainos prezidento administracija skelbia, kad referendumas dėl galimų taikos ir Ukrainos saugumo garantijų sutarčių gali būti surengtas tik po visiško Rusijos armijos pasitraukimo iš Ukrainos teritorijos.

12:15 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius Rusijos nuostolius: 17 700 kareivių ir karininkų, 625 tankai, 1751 šarvuotis, 316 artilerijos sistemų, 96 salvinės ugnies kompleksai, 54 priešlėktuviniai kompleksai, 143 lėktuvai, 131 sraigtasparnis, 1220 automobilių, 7 laivai ir kateriai, 76 degalų cisternos, 85 dronai, 4 sparnuotųjų raketų paleidimo kompleksai.

12:00 Šiandien tęsis Rusijos ir Ukrainos derybos, kurios šį kartą vyks nuotoliniu būdu.

11:32 Nuo karo pradžios Rusijos pajėgos apšaudė bent 6 Ukrainos grūdų saugyklas.

11:17 NEXTA praneša, kad išlaisvintas Ivankivas (Kyjivo sritis).

11:15 Rusijoje paskelbus pavasarinį šaukimą, labai išaugo jaunuolių, norinčių atlikti alternatyvią tarnybą (be ginklo) skaičius, praneša meduza.io.

10:41 Britų „Times“, remdamasi aukšto rango šaltiniais vyriausybėje, teigia, kad Londonas nerimauja dėl JAV, Prancūzijos ir Vokietijos spaudimo Ukrainai kuo greičiau pasirašyti taikos sutartį. Teigiama, kad Jungtinė Karalystė rekomenduoja Kyjivui neskubėti ir nesutikti su ukrainai nepalankiomis sąlygomis.

10:21 Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kurie neva įrodo, kad Belgorodo (Rusija) naftos produktų saugyklą atakavo ukrainiečių sraigtasparniai.

10:17 Brovarų (Kyjivo prieigos) administracija praneša, kad rajone beveik nebeliko priešo pajėgų.

09:57 Tęsiasi mūšis dėl Lisičiansko.

09:42 Ukrainos kariuomenė skelbia, kad šį rytą mūšyje Zaporižės srityje nukauti 32 rusų kareiviai, o dar 38 sužeisti. Sunaikinti 2 tankai, 2 šarvuočiai, 7 automobiliai ir 2 „Grad“ kompleksai.

09:15 Ukrainos prokurorų duomenimis, kare žuvo 153 vaikai, mažiausiai 245 sužeisti.

08:59 Australijos premjeras Scottas Morrisonas pareiškė, kad jo šalis perduos Ukrainai nenurodomą kiekį šarvuočių „Bushmaster“. Australai ketina patys juos nuskraidinti į Ukrainą transportiniais lėktuvais.

08:44 Jungtinių Tautų duomenimis, Ukrainos kare žuvo 1232 taikūs gyventojai.

08:43 Mikolaivo administracijos griuvėsiuose gelbėtojai rado jau 24 žuvusiųjų kūnus.

08:29 Netoli Ukrainos esančiame Belgorode (Rusija) kilo gaisras naftos produktų saugykloje. Priežastys neaiškios, tačiau socialiniuose tinkluose plinta versija, kad saugyklą atakavo ukrainiečių sraigtasparniai.

08:04 Britų karinės žvalgybos vertinimu, karo pradžioje Rusija neplanavo perdislokuoti į Ukrainą pajėgas iš okupuotų Sakartvelo teritorijų. Tai rodo, kad Rusijos armija patyrė išties sunkius nuostolius ir neturi kuo juos kompensuoti.

07:59 Ukrainos kariuomenė skelbia preciziško artilerijos darbo vaizdus.

07:52 Ukrainos Generalinio štabo teigimu, kartu su nuo Kyjivo atitraukiamų rusų dalinių karinės technikos kolonomis juda daug civilinio transporto. Teigiama, kad tai – iš gyventojų pavogtos mašinos, kuriomis rusų kareiviai išsigabeną ukrainiečių namuose prisiplėštą turtą.

07:35 Vakar Ukrainos pajėgos išvadavo keletą kaimų Černihivo srityje.

07:32 „New York Times“ žiniomis į Rusija atvyko maždaug 300 Sirijos armijos kareivių.

07:30 Okupuoto Melitopolio ugdymo įstaigų vadovai paskelbė, kad nebendradarbiaus su okupontais.

07:19 Rados įgaliotinė žmogaus teisėms L. Denisova skelbia, kad išvadavus Mažąją Rohanę (Charkivo apylinkės), atskleistas ir dabar tiriamas vienas žiauriausių Rusijos nusikaltimų. Vasario pabaigoje šioje vietovėje rusų kareiviai sušaudė 20 civilių automobilių koloną. Aukų skaičius šiuo metu nustatinėjamas, tačiau jau žinoma, kad daugelis kolonoje važiavusių žmonių buvo nužudyti.

2022 04 01 07:16
Spausdinti