Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KARAS UKRAINOJE
40 šalių atstovai susitinka Vokietijoje aptarti tolesnio Ukrainos gynybos stiprinimo
BNS
Scanpix
Lloydas Austinas.

Vokietijoje antradienį rengiamas 40 šalių aukšto lygio susitikimas, kuriame bus tariamasi dėl tolesnio Ukrainos gynybos stiprinimo.

Pentagono vadovo teigimu, Ukraina „gali laimėti“ karą prieš Rusiją, jeigu turės reikiamų priemonių ir palaikymą.

Jungtinių Valstijų Ramšteino oro pajėgų bazėje pietvakarių Vokietijoje rengiamame susitikime „pagrindinis dėmesys bus skiriamas dalykams, kurie galėtų padidinti Ukrainos pajėgų galimybes ir pajėgumus“, sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas po savo vizito Kyjive.

„Manome, kad jie gali laimėti, jeigu turės tinkamą įrangą ir tinkamą paramą“, – sakė L. Austinas.

Prieš derybas Vokietija leido suprasti, kad yra pasirengusi pritarti tankų perdavimui Ukrainai. Tai būtų svarbus Berlyno atsargios politikos dėl karinės paramos Kyjivui pokytis.

Savaitgalį L. Austinas drauge su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu pirmą kartą apsilankė Kyjive nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios ir susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Jungtinės Valstijos jau dabar yra pagrindinės tarptautinės karinės pagalbos Ukrainai tiekėjos.

Jos įsipareigojo padaryti „viską, ką gali, kad jiems [ukrainiečiams] būtų suteikta tokia parama, tokia artilerija ir amunicija, kuri bus veiksminga šiame kovos etape“, L. Austinas sakė per spaudos konferenciją Lenkijoje.

Kyjivas siekia gauti sunkiosios artilerijos ir tankų, kad atremtų Rusijos pajėgų, bandančių perimti pietinių šalies lygumų ir rytinio Donbaso regiono kontrolę, puolimą.

Tačiau rusų gamybos karinė technika, kuria ukrainiečiai moka naudotis, dabar yra retenybė.

Rusiškos karinės technikos atsargų turėjusios Europos šalys jau perdavė jas Kyjivui. JAV sekretorius lydėjusių žurnalistų teigimu, neretai manais į rusišką ginkluotę jos gavo naujesnės kartos amerikietiškos karinės technikos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 26 11:41
Spausdinti