Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


47-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Facebook

20:29 Kai kurie Rusijos daliniai, iš Kyjivo srities pekelti į Baltarusiją, juda į Ukrainos rytus link Donbaso, pranešė vienas aukštas JAV gynybos ministerijos pareigūnas.

19:58 Europos Sąjungos atstovybė atnaujino darbą Kyjive.

19:49 Prie buvusio Rusijos konsulato Lvive žmonės sustatė krauju suteptą buitinę techniką. Miesto meras Andrejus Sadovojus pasiūlė tokias akcijas surengti prie visų Rusijos atstovybių.

18:11 Taip iš viršaus atrodo subombarduotas Mariupolio dramos teatras.

17:22 Ombudsmenė praneša, kad apie 33 000 mariupoliečių išvežti į okupuotas teritorijas ir į Rusijos Federaciją.

17:10 Luhansko srityje Ukrainos gynėjai numušė priešo lėktuvą, pranešė Luhansko srities valstybės administracijos vadovas.

17:08 Mariupolio uostas pateko į „DLR“ kontrolę, pranešė apsišaukėlišką Donecko liaudies respubliką kontroliuojančių separatistų, pavaldžių Maskvai, lyderis Denisas Pušilinas.

17:02 Gynybos ministerija praneša, kad Rusijos puolimas Donbase gali prasidėti netrukus.

Rusija planuoja įžengti į Donecko ir Luhansko sritis, o dabar priešas bando išlaikyti sausumos koridorių ir įsitvirtinti Chersone.

16:57 Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė nematantis priežasčių netęsti derybų su Ukraina, nors Ukraina neva dažnai keičia savo poziciją.

16:53 Rusijos kariškiai sugavo krovininio laivo SMARTA jūreivius ir išvežė juos nežinoma kryptimi, sakė ombudsmenė Liudmila Denisova.

16:46 Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas, derybininkas Michailo Podoliakas: „Derybose su Rusijos Federacija Ukraina padarys viską, kad karas būtų baigtas savo nacionalinių interesų labui ir gautų patikimas tarptautines garantijas užkirsti kelią panašiems karams ateityje.“

16:42 Okupantai apšaudė Lisichanską. Pasak Luhansko srities valstybės administracijos vadovo Sergij Gaidai, smogta į daugiaaukštį pastatą. Valstybinė pagalbos tarnyba toliau tvarko griuvėsius. Paskelbta apie vieną mirusį žmogų.

Valstybinė pagalbos tarnyba
Gruvėsių tvarkymas.

16:40 Prezidentas Volodymyras Zelenskis mano, kad dar per anksti teigti, kad mūšis dėl Kyjivo yra laimėtas.

16:39 Rusų okupantas iš Donecko Eduardas Basurinas pareiškė, kad Ukrainos Mariupolio gynėjai turėtų būti blokuojami „Azovostalio“ gamykloje ir tada prieš juos būtų panaudotas cheminis ginklas.

16:30 Ukrainos valstybės pagalbos tarnyba skelbia, kad apie 300 000 kvadratinių metrų Ukrainos teritorijoje reikia išminavimo.

16:27 Vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas patikino, kad valdžia daro viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kad apgintų Mariupolį.

16:25 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontradmirolo Mychailo Bilinskio vardu pavadinta 36-oji atskiroji jūrų pėstininkų brigada teigė, kad Mariupolyje daliniui baigiasi amunicija, padėtis labai sunki, balandžio 11 d. gali įvykti „paskutinis mūšis“.

16:19 Karinės žvalgybos duomenimis, Borodjankoje (Kyjivo sritis) karo nusikaltimus įvykdę nusikaltėliai yra Rusijos Federacijos 234-ojo oro desantininkų pulko kariai.

Ukrainos karinė žvalgyba
Nusikaltėlių vardai.

16:12 Skadovsko meras Oleksandras Jakovlevas teigė, kad jam pavyko praeiti pro rusų okupantų postus, nes jis tuo metu nebuvo ieškomas.

16:02 Valstybės sienos apsaugos tarnyba praneša, kad Rusijos kariuomenės blokuojamame Mariupolyje pasienietis susisprogdino ir taip sunaikino radijo stotį, kad jos nepasiektų priešas.

15:45 Ukrainos „Energoatom“ praneša, kad Rusijos pajėgos Energodare, kur yra Zaporižės AE, kasa apkasus, telkia salvinės ugnies kompleksus.

15:34 Ingridos Šimonytės vizitas Ukrainoje prasidėjo išvaduotoje Borodiankoje.

15:33 Kroatija išsiunčia 18 Rusijos diplomatų ir 6 administracinius diplomatinių įstaigų darbuotojus.

14:55 NEXTA platina vaizdo įrašą apie dar vieną trofėjinį rusų tanką.

14:42 Ukrainos Nepaprastųjų situacijų tarnyba praneša, kad išminavimo prireiks beveik pusėje šalies teritorijos.

14:31 Ukrainos karinė žvalgyba praneša, kad Rusijos pasienio srityse stiprinamos saugumo priemonės, nes baiminamasi ukrainiečių partizanų išpuolių.

14:13 V. Zelenskis pareiškė, kad Rusija pati nesustabdys agresijos, todėl tarptautinė bendruomenė privalo priversti ją tai padaryti.

13:53 Ukrainos kariuomenė praneša, kad padėtis Juodojoje jūroje nesikeičia – Rusijos laivynas blokuoja Ukrainos pakrantę, baiminamasi raketų smūgių Odesai.

13:32 SBU praneša, kad Rusijos pajėgos fronto zonose išnaudoja ukrainiečių vaikus, kad šie teiktų informaciją apie ukrainiečių pozicijas.

13:23 Okupuotame Chersone išniekintas memorialas „Šlovė Ukrainai“, skirtas atminti žuvusius Maidano revoliucijos metu.

12:58 V. Zelenskis paprašė ginkluotės iš Pietų Korėjos.

12:38 Latvijoje sulaikytas Baltarusijos pilietis, kaip įtariama, dirbęs Minsko slaptosioms tarnyboms.

12:30 V. Zelenskis skelbia, kad Ukrainoje pažeistos arba sunaikintos 938 švietimo ir beveik 300 gydymo įstaigų bei 166 kultūros paminklai.

12:28 Vokietijos URM vadovė Annalena Baerbock pareiškė, kad ES šalys turi tiekti Ukrainai sunkiąją ginkluotę.

11:57 Į Ukrainą atvyko prancūzų žandarai, padėsiantys tirti karo nusikaltimus Kyjivo srityje.

11:47 V. Zelenskis teigia, kad nuo pat karo pradžios šturmuojamame Mariupolyje žuvo dešimtys tūkstančių taikių gyventojų.

11:31 SBU skelbia, kaip teigiama perimtą telefono pokalbį, kuriame rusų kareivis pasakoja mamai apie tai, kad atsisakė vykti į priekines linijas.

11:24 Šiandien Ukrainoje turėtų veikti 9 evakuacijos koridoriai, praneša Gynybos ministerija.

10:48 Charkivo administracija praneša, kad šią naktį srityje fiksuoti 66 apšaudymai artilerija ir salvinės ugnies kompleksais. Žuvo 11 civilių, įskaitant 1 vaiką.

10:38 Ukrainos Žemės ūkio politikos ministerija tikisi, kad karo sąlygomis pavyks atlikti apie 70 proc. įprastų sėjos darbų.

10:34 Britų karinė žvalgyba perspėja, kad Rusijos pajėgos Mariupolyje galimai pradės naudoti fosforo užtaisus.

10:26 Rusijos Ekologų draugija kreipėsi į Teisingumo ministeriją, prašydama tarptautinių aplinkosaugos organizacijų padalinius (įskaitant „Greenpeace“) pripažinti „užsienio agentais“, praneša NEXTA.

10:18 Chersono administracijos vadovas V. Kimas praneša, kad šią naktį rusų raketos smogė Kataro verslininkams priklausančiai įmonei. Aukų nėra.

10:17 Ukrainos prezidento patarėjas O. Arestovičius prognozuoja, kad karas gali užsitęsti iki 2035 metų.

10:16 Rusijos dronai intensyviai žvalgo ukrainiečių pozicijas aplink Iziumą, praneša Ukrainos Generalinis štabas. Laukiama naujo didelio puolimo.

09:55 Ukrainos Specialiųjų operacijų pajėgos skelbia, kad Donecko srityje sunaikintas „kadyrovcų“ dalinys. Nukautas štabo viršininkas.

09:24 Ukrinform praneša, kad Mykolaivo srityje šią naktį fiksuoti 3 Rusijos raketų smūgiai.

09:23 Ukrainos prokurorų duomenimis, kare žuvo 183 vaikai, 342 sužeisti.

09:21 Ukraina platina vaizdo įrašą, kuriame kaip teigiama, užfiksuota sėkminga ataka prieš rusų amunicijos sandėlį Novoaidare (Luhansko sritis).

09:14 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad Mariupolyje Rusijos pajėgos koncentruojasi į „Azovstal“ gamyklos komplekso ir uosto rajono šturmą.

09:05 Luhansko administracija praneša, kad srities teritorijoje nebeliko nė vieno nepažeisto infrastruktūros objekto.

09:04 Rusijos naujienų agentūra RIAN skelbia, kad okupuotame Melitopolyje ruošiami gegužės 9-ios šventiniai renginiai.

08:50 Ukrainos Teisingumo ministerija praneša, kad jau 42 valstybės kreipėsi į Hagos tribunolą dėl Rusijos karo nusikaltimų.

08:48 Slovakijos premjeras Eduardas Hegeris paneigė Rusijos platinamą informaciją, kad Ukrainai perduoti slovakų priešlėktuviniai kompleksai S-300 buvo sunaikinti.

08:45 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius Rusijos nuostolius: 19 500 kareivių ir karininkų, 725 tankai, 1923 šarvuočiai, 347 artilerijos sistemos, 111 salvinės ugnies kompleksų, 55 priešlėktuviniai kompleksai, 154 lėktuvai, 137 sraigtasparniai, 1387 automobiliai, 7 laivai ir kateriai, 76 degalų cisternos, 119 dronų.

08:37 Ukrainos geležinkeliai praneša, kad šią naktį Rusijos pajėgos apšaudė dar vieną geležinkelio stotį šalies rytuose. Aukų nėra.

08:15 JT duomenimis, Ukrainoje jau žuvo 1793 civiliai.

08:13 „Bellingcat“ vadovas Christo Grozevas patvirtina gandus, kad Rusijoje buvo suimtas FSB 5-ios Tarnybos vadas, o tarntboje vyksta masiniai valymai. Jis taip pat patvirtina informaciją, kad šie valymai – bausmė už klaidingą informaciją apie laukiamą ukrainiečių pasipriešinimo lygį, kurią FSB teikė karo išvakarėse.

07:53 Luhansko srities administracija praneša, kad Rusijos pajėgos puolė miestą Zolotoje, tačiau ukrainiečiai ataką atrėmė.

07:45 NEXTA platina vaizdo įrašą, kuriame kaip teigiama, užfiksuota „mobilizacija“ okupuotame Luhanske – žmonės gaudomi tiesiai gatvėje.

07:40 Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius teigia, kad jei Rusijai pavyktų užgrobti visą Donbasą, Ukraina su tuo niekada nesusitaikys, o tai reikš, kad karas gali trukti dar labai ilgai ir pareikalauti didžiulių žmogiškų ir ekonominių nuostolių.

07:27 Ukrainos Generalinis štabas teigia, kad Rusija ruošia provakicijas padniestrėje, kad įtrauktų šią pseudovalstybę į karą su Ukraina.

07:26 Kyjivo srities administracija skelbia, kad praėjusią savaitę srityje nukenksminta per 11 000 sprogmenų.

07:25 Britų karinė žvalgyba praneša, kad Buzovos kaime netoli Kyjivo rasta dar viena masinė civilių kapavietė.

07:22 Karybos ekspertas iš JAV Harry Tabah teigia, kad Rusijos pajėgų veiksmuose nėra jokios logikos, todėl tolesnius jų žingsnius prognozuoti labai sudėtinga. Jo nuomone, siekdama užgrobti rytinę ir pietinę Ukrainą, Rusija veikiausiai puls Odesą ir Dniprą.

2022 04 11 07:18
Spausdinti