Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


56-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
BNS
UNIAN
Ukrainos karys.

20:45 Pagal tarptautinę konvenciją nuskendęs rusų kreiseris „Moskva“ priklauso tai valstybei, kurios teritoriniuose vandenyse nuskendo. „Moskva“ guli dugne per 50 mylių nuo Ukrainos krantų, vadinasi, dabar šis laivas priklauso Ukrainai.

20:10 Juntinės Tautos skelbia: nuo karo pradžios Ukrainą paliko 5 mln. gyventojų.

19:00 Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad „Azovstal“ gamykloje Mariupolyje slepiasi apie 1000 taikių gyventojų. Taip pat šalies vadovas priminė, jog pasirengęs rusų belaisvius iškeisti į saugų civilių ir ukrainiečių karių išėjimą iš Mariupolio.

18:37 Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis pareiškė, kad blokas padarys viską, ką gali, kad padėtų Rusijos užpultai Ukrainai laimėti karą.

17:45 Daugiau nei milijonas ukrainiečių grįžo į savo šalį po to, kai vasario pabaigoje Rusija pradėjo savo niokojančią invaziją, trečiadienį pranešė Ukrainos sienų apsaugos tarnybos atstovas.

„Per tą laikotarpį į Ukrainą įvažiavo daugiau nei 1,1 mln. mūsų piliečių“, – per spaudos konferenciją sakė Andrijus Demčenka. Jis pridūrė, kad prasidėjus karui su Maskva į abi puses Ukrainos sieną kirto „beveik penki milijonai žmonių“.

17:05 Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis lankosi Kijeve, kur susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Prieš tai jis, lankydamasis netoli Kyjivo esančioje rusų pajėgų nuniokotoje Borodiankoje, pareiškė, kad Ukrainoje įvykdytų karo nusikaltimų kaltininkai privalo sulaukti teisingumo.

„Borodiankoje. Kaip ir Bučoje ir daugelyje kitų Ukrainos miestų. Istorija neužmirš ten įvykdytų karo nusikaltimų. Negali būti taikos be teisingumo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ch. Michelis.

16:30 Didžiosios Britanijos gynybos ministerija publikavo naują karinių veiksmų Ukrainoje žemėlapį:

16:21 Charkovo srityje Ukrainos saugumo tarnyba rado slaptą sandėlį su šaudmenimis ir karinės įrangos komponentais, kurių vertė 200 mln. dolerių.

15:55 Kyjivo srityje miške minos susprogdino du miškininkus. Prieštankinę miną okupantai paslėpė miško kelyje. Vienas mirė, kitas – ligoninėje.

15:23 Chersono srities karinės administracijos vadovas Genadijus Laguta turi informacijos, kad Rusijos okupantai regione gegužės pradžioje ruošia pseudoreferendumą.

15:20 Ukrainos sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Andrius Demčenka: Ukrainos pasieniečiai visomis kryptimis kirto postus Kyjivo, Sumų ir Černigovo srityse ir vėl užima savo pozicijas.

14:55 Ukrainos vadovybė turi strategiją, kaip deokupuoti visas gyvenvietes Ukrainos pietuose, pranešė prezidentūros vadovo patarėjas Michailo Podoliakas.

14:26 Gerai žinomas prorusiškas aktyvistas ir tinklaraštininkas Valerijus Kulešovas šiandien rytą buvo nužudytas Chersone, praneša vietinė žiniasklaida.

14:05 Remiantis analitinio projekto „Oryx“ duomenimis, nuo karo pradžios Rusija prarado 3,5 karto daugiau karinės technikos nei Ukraina. Okupantai per 56 invazijos dienas prarado 2998 technikos vienetus.

13:50 Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, kalbėdamas apie derybas, sakė, kad Rusija „perdavė Ukrainai dokumento projektą su aiškia formuluote, o kamuolys yra Kyjivo pusėje“.

13:40 JT duomenimis, pabėgėlių iš Ukrainos skaičius viršijo 5 mln.

13:28 Ukrainos pasieniečių duomenimis, į Ukrainą iš užsienio grįžo daugiau nei milijonas piliečių.

13:27 Popasnos, Rubižnės miestuose ir kai kuriuose kituose Luhansko srities kaimuose energijos, dujų ir vandens tiekimas nebus atkurtas iki karo pabaigos, sakė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Sergijus Haidaj.

13:16 Zaporožės regiono karinė administracija pranešė, kad Berdjanske okupantai mero pavaduotoju paskyrė kiemsargį.

12:31 „Antrasis specialiosios operacijos etapas“ yra tas pats, kas „paimsime Kyjivą per 72 valandas“, – sakė Michailas Podoliakas.

12:18 Nepilnametis Kyjivo srities Bučos rajono gyventojas įtariamas perdavęs priešui informaciją apie Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. Apie tai pranešė Kyjivo miesto prokūroras.

11:51 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgos patvirtino, kad iš sąjungininkų gavo atsarginių dalių ir komponentų orlaiviams, bet ne naujų orlaivių.

11:22 Zaporožės srities karinė administracija: Zaporožės srities Berdjansko rajone Rusijos užpuolikai reikalauja, kad kultūros namai rengtų koncertus, skirtus Pergalės dienai.

11:16 Ukrainos oro puolimo padaliniai balandžio 19 d. numušė du Rusijos daugiafunkcius bepiločius orlaivius.

11:14 Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova teigė, kad derybos yra sunkiai įmanomas, nes Maskva prarado pasitikėjimą Ukraina.

11:11 Severodonetske nuo griuvėsių buvo išgelbėti du žmonės, – sakė Luhansko regiono administracijos vadovas Sergijus Gaidaj.

11:09 Mariupolyje Rusijos kolaborantais tapo Jūrų licėjaus vadovas Viačeslavas Mirošničenka ir 3-osios mokyklos direktorė Natalija Toporikova, praneša miesto mero patarėjas.

10:33 Ukrainos žvalgyba praneša, kad okupantai pradėjo „valymus“ tarp „LLR lyderių“. „LLR vidaus reikalų ministerijos“ vadovas Igoris Kornetas buvo suimtas FSB, dabar jis laikomas Rostovo kardomajame kalinimo centre.

10:27 Ukrainos generalinis štabas praneša apie okupantų nuostolius.

Ukrainos generalinis štabas
Okupantų nuostoliai.

10:26 Žiniasklaida praneša, kad Norvegija nusprendė Ukrainai perduoti priešlėktuvinių raketų sistemas „Mistral“.

10:02 Mariupolyje įsibrovėliai grasina nušauti visus gyventojus, kurie nedevės baltų raiščių. Apie tai paskelbė mero patarėjas Petras Andriuščenka.

10:01 Vienas iš gyvų kreiserio „Moskva“ jūreivių pasakojo savo motinai, kad laivas juda į Odesą dalyvauti desantininkų, turėjusių užimti miestą, išsilaipinimo misijoje.

09:46 Regioninės administracijos: balandžio 19-osios naktį Rusijos kariai apšaudė Charkovą ir Avdiivką, taip pat kovojo su ginkluotomis pajėgomis Charkovo, Luhansko ir Chersono srityse.

09:45 Šiandien popiet iš Mariupolio per Mangušą ir Berdjanską į Zaporožę turėtų atsidaryti humanitarinis koridorius moterims su vaikais ir pagyvenusiems žmonėms, pranešė vicepremjerė Irina Vereščiuk.

09:35 Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis, Rusija toliau didina pajėgas Rytų Ukrainoje, o likusiai teritorijai vis dar gresia raketų smūgiai.

Britų žvalgyba
Britų žvalgybos duomenys.

09:08 Ukrainos generalinė prokuratūra: nuo karo pradžios Ukrainoje buvo sužeisti daugiau nei 578 vaikai. Balandžio 20-osios ryto duomenimis, oficialus žuvusiųjų vaikų skaičius nepasikeitė – 205. Sužeistųjų padaugėjo iki 373.

Ukrainos generalinė prokuratūra

08:33 Ukrainos karinio jūrų laivyno 36-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados vadas Sergijus Volynskis paragino užsienio valstybes skubiai atlikti „evakuaciją“ iš Mariupolio – išvežti kelis šimtus kariškių ir civilių iš „Azovostalio“ į saugią vietą.

08:10 Luhansko srities valstybinės administracijos vadovas Sergijus Haidaj: okupantai apšaudė Novodružeską – sugriauti namai, miestas be dujų.

07:57 JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras pranešė, kad nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą žuvo 2072 civiliai, įskaitant 169 vaikus.

07:22 Pasak JAV Gynybos departamento, Rusijos armijos puolimas Iziumo ir Donecko srityse yra tik didesnio puolimo pradžia.

06:50 Ukrainos generalinis štabas praneša, kad po rusų bandymų šturmuoti Rubežnę ir Severodonetską apie 130 sužeistų rusų karių buvo nuvežti į Novoajardaro ligoninę.

06:15 Okupantai į Rusiją jėga perkėlė daugiau nei 500 000 ukrainiečių, iš jų 121 000 vaikų. Jiems išduodami dokumentai, draudžiantys dvejus metus išvykti iš Rusijos regionų.

2022 04 20 09:05
Spausdinti