Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


65-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
BNS
UNIAN
Charkove surinktos okupantų raketos.

20:00 Kinijos valstybinė TV parodė preliminarų žemėlapį, kam atiteks subyrėjusios Rusijos teritorijos.

19:08 Didžiosios Britanijos diplomatė Melinda Simmons paskelbė grįžtanti dirbti į Kyjivą.

18:54 Pentagonas: nauja amerikiečių ginkluotės partija Ukrainai bus pristatyta per parą.

18:41 Odesoje įvedama komendanto valanda. Ji tęsis nuo gegužės 1 d. 22 val. iki gegužės 3-iosios 5 val. Žmonės be leidimų ir asmens dokumentų negalės būti gatvėse ir viešosiose erdvėse.

17:45 JAV gynybos departamentas penktadienį perspėjo amerikiečius nevykti į Ukrainą kovoti su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, ten per kovas žuvus vienam buvusiam jūrų pėstininkui.

„Mes ir toliau raginame amerikiečius nevykti į Ukrainą... Tai aktyvaus karo zona, tai nėra ta vieta, į kurią reikėtų keliauti“, – televizijai CNN sakė Pentagono atstovas Johnas Kirby, komentuodamas išvakarėse pasirodžiusius pranešimus apie Willy Josepho Cancelo žūtį.

W. J. Cancelo motina Rebecca Cabrera CNN patvirtino, kad jos 22 metų sūnus žuvo pirmadienį Ukrainoje, kur kovo viduryje atvyko dirbdamas su privačiu kariniu rangovu.

16:24 Rusijos sraigtasparnis nevaldomomis raketomis apšaudė Ukrainos teritoriją Sumų srityje, pranešė Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba.

16:12 BNS: Rusija siekia totalios kaimyninių valstybių kontrolės, sakė Lietuvos prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

15:32 Mykolajevo srityje, Voznesenskio rajone Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnai sulaikė tris Rusijos kariškius, kurie dalyvavo mėginant paimti AE.

15:01 Rusų okupantai Mariupolyje pradėjo platinti lankstinukus „pagrindiniai klausimai“, kurie iš tikrųjų yra savotiškos okupacijos „gyvenimo taisyklės“, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

14:48 Azovo pulkas teigia, kad per 65 dienas trukusį karą su Rusijos kariuomene nelygioje kovoje dėl Mariupolio nukovė mažiausiai 1157 okupantus, sužeidęs mažiausiai 520 priešų ir sunaikino Rusijos karinę techniką.

14:23 Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas įsitikinęs, kad JAV Ukrainai suteikti nauji ginklai pakeis karo šalių pozicijas.

14:00 Rusams okupavus Zalissią, du Kyjivo srities gyventojai kolaboravo su okupantais, o Rusijos kariškių nurodymu nušovė du Velykos Dymerkos civilius, pranešė Generalinė prokuratūra.

13:57 Valstybinis televizijos ir radijo transliavimo komitetas užfiksavo 243 okupantų nusikaltimus prieš Ukrainos žurnalistus.

Per karą žuvo 7 žurnalistai atlikdami savo pareigas, 15 dingo be žinios, 14 žuvo kaip kovotojai, 9 buvo sužeisti per rusų okupantų apšaudymą, 8 žurnalistai buvo pagrobti.

13:45 Netoli Charkovo, greitkelyje link Belgorodo, buvo išlaisvintas Russkaja Lozovaja kaimas.

13:31 Rusijos kariuomenė Zaporožės srityje pagrobė du britų humanitarinės organizacijos narius, Ukrainoje veikiančių labdaros organizacijų tinklo įkūrėjas Dominique'as Byrne'as, cituoja BBC.

12:54 Du Kyjivo regiono Fastivo gyventojai dėl vidutinio sunkumo sužalojimų buvo paguldyti į ligoninę po raketos atakos mieste balandžio 28-osios vakarą, pranešė Fastivo miesto taryba ir sostinės regioninės karinės administracijos vadovas Oleksandras Pavliukas.

12:49 Balandžio 25 d. laikinai okupuotame Novoajdaro mieste Luhansko srityje dingo vietos kolaborantas Pavlo Sharogradskj. Netrukus jis buvo rastas su šautine žaizda į galvą, pranešė Centrinė žvalgybos agentūra.

12:43 Patikslinama, kad sostinės Ševčenkovskio rajone po namo griuvėsiais rastas negyva moteris buvo žurnalistė, paskelbė sostinės meras. Tai buvo „Laisvosios Europos Radijo/Laisvės radijo“ žurnalistė ir prodiuserė Vera Gyryč.

12:40 Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailo Podoliakas mano, kad karo veiksmai taip pat prasidės Rusijos Federacijos teritorijoje, ypač dėl pačių rusų provokacijų.

12:36 Rusai iš minosvaidžių apšaudė Sumų sritį daugiau nei 30 min., pranešė Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba.

11:49 BNS: Rusijos gynybos ministerija penktadienį patvirtino surengusi smūgį iš oro Kyjivui, kai Ukrainos sostinėje lankėsi Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

„Preciziniai tolimojo veikimo oro bazavimo ginklais Rusijos aerokosminės pajėgos sunaikino raketų ir kosmoso pramonės įmonės „Artem“ gamybos korpusus Kyjivo mieste“, – ministerija nurodė per kasdienę spaudos konferenciją apie Rusijos „specialiąją karinę operaciją“ Ukrainoje.

11:47 Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas mano, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiks vėliau, tačiau dabar jų derybos būtų „netinkamu laiku“.

11:30 Okupacinė Donecko liaudies respublikos valdžia verčia studentus masiškai aukoti kraują sužeistiems užpuolikams, pranešė ombudsmenė Liudmila Denisova.

11:29 Ukrainos ginkluotosios pajėgos Charkovo srityje numušė Rusijos naikintuvą Su-34, – Olegas Sinegubovas.

11:11 Per praėjusią dieną okupantai Charkovą apšaudė 16 kartų, iš jų du kartus daugkartiniais raketų paleidimo įrenginiais „Grad“ ir „Smerč“, pranešė Charkovo srities karinės administracijos vadovas Olegas Sinegubovas.

11:08 Sostinės Ševčenkovskio rajone po namo griuvėsiais rastas žuvusio asmens kūnas, į kurį balandžio 28 dieną pataikė rusų raketa, pranešė Kyjivo meras Vitalijus Kličko.

10:40 Per daugiau nei du mėnesius trukusį karą Kyjive žuvo daugiau nei 100 žmonių, o 435 civiliai buvo sužeisti, teigia Kyjivo meras Vitalijus Kličko.

10:39 Okupantai iš artilerijos apšaudė Severodonetską, padegė mokyklos pastatą, prašoma evakucija, pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Sergijus Gajdaj.

10:34 Užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba paragino pasaulio valstybes apsispręsti, kokias saugumo garantijas jos pasirengusios suteikti Ukrainai.

„Dėl pasaulio taikos Ukraina atsisakė branduolinių ginklų. Tada beldėmės į NATO duris, bet jos taip ir neatsidarė. Saugumo vakuumas paskatino Rusijos agresiją. Pasaulis skolingas Ukrainai už saugumą, todėl prašome valstybių nuspręsti, kokias saugumo garantijas jos yra pasirengusios suteikti“, – tviteryje rašė užsienio reikalų ministras.

10:24 Generalinio štabo duomenys: nuo karo pradžios okupantai prarado 23 tūkst. personalo, 986 tankų ir 2418 šarvuotų kovos mašinų.

Generalinis štabas/UNIAN
Suvestinė.

10:23 Kyjivo karinė administracija prašo negrįžti į miestą studentų, moterų su mažais vaikais ir pagyvenusių žmonių.

10:11 BNS: Kyjivas pranešė apie planus evakuoti civilių iš Rusijos pajėgų apsiausto metalurgijos įmonės „Azovstal“ komplekso Ukrainos pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje, kur tebesikauna paskutinės miestą ginančios ukrainiečių pajėgos.

10:07 Ginkluotosios pajėgos virš Dniepropetrovsko srities numušė Rusijos droną, kuris kliudė namo stogą, tačiau sunkesnių nuostolių nebuvo patirta, sakė regiono valstybės administracijos vadovas Valentinas Rezničenka.

09:54 Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas sakė, kad padažnėjo okupantų vykdomi žmonių grobimai patikros postuose ir tiesiog gatvėse, todėl šiuo metu mieste ir rajone judėti pavojinga.

09:38 Energodaro meras Dmitrijus Orlovas dabar dirba Zaporožėje, siekdamas užtikrinti tolesnį valdžios veikimą, pranešė Zaporožės karinės administracijos vadovas Aleksandras Staruchas.

09:25 Pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas susprogdintas geležinkelio tiltas Akimovkoje, Melitopolio rajone.

09:12 Regionų karinės administracijos: Vakare Rusijos kariuomenė pradėjo raketų smūgius prieš Kyjivą ir sostinės sritį, taip pat Chmelnickio sritį. Ryte apšaudė kaimus Dniepropetrovsko srityje, o Charkovo, Luhansko, Donecko ir Chersono sritis toliau kenčia nuo nuolatinių apšaudų.

08:54 Prezidentūros vadovo patarėjas Michailas Podoliakas teigia, kad Rusija nenori Mariupolyje derėtis dėl saugios žmonių evakuacijos iš „Azovstalio“ ir nereaguoja į pasiūlymą Ukrainos kovotojus iškeisti į Vladimiro Putino krikštatėvį Viktorą Medvedčiuką.

08:44 Donecke dega naftos bazė.

08:39 Ukrainos generalinė prokuratūra: 219 vaikų tapo Rusijos apšaudymo aukomis. Dar 398 buvo sužeisti.

Generalinė prokuratūra
Suvestinė.

08:37 Paskelbtas karo veiksmų žemėlapis Ukrainoje.

Britų žvalgyba
Karo veiksmų žemėlapis.

08:33 Britų žvalgyba: dėl stipraus Ukrainos pasipriešinimo okupantų teritoriniai užkariavimai Donbase.

Mūšis dėl Donbaso išlieka pagrindine Rusijos strategine kryptimi siekiant užsibrėžto tikslo įgyti Donecko ir Luhansko regionų kontrolę. Teigiama, kad šiose srityse kautynės buvo ypač intensyvios Lisičansko ir Severodonecko srityse, bandoma veržtis į pietus nuo Iziumo iki Slovjansko.

08:13 Dniepropetrovsko srityje įsibrovėliai iš „Gradovo“ apšaudė dvi gyvenvietes – srities karinės administracijos vadas Valentynas Rezničenka.

08:06 Maskva atmeta derybas dėl žmonių evakuacijos iš Mariupolio „Azovstalio“.

„Putinas aiškiai pasakė, kad civiliai gali palikti „Azovstalą“, o kariškiai – nuleisti ginklus, tai ne derybų tema“, – tikino V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Volodymyras Zelenskis bendroje spaudos konferencijoje su JT generaliniu sekretoriumi sakė, kad Ukraina yra pasirengusi nedelsiant pradėti derybas dėl evakuacijos.

07:38 Per pastarąją dieną Ukrainos gynėjai pataikė į 15 oro taikinių: vieną lėktuvą, penkias sparnuotąsias raketas, devynis nepilotuojamus operatyvinio-taktinio lygio orlaivius. Tik Donecko ir Luhansko srityse buvo atremtos 9 priešo atakos, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

07:36 Rusai 10 kartų apšaudė Luhansko srities miestus, vyksta mūšiai dėl Orechovo – srities karinės administracijos vadovas Sergijus Gajdaj.

07:22 Okupantai sutelkė dėmesį į savo pozicijų išlaikymą netoli Charkovo miesto ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijų apšaudymą tam tikrose srityse, pranešė ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

06:43 Šiandien suplanuotos 5 evakuacijos traukiniais, pranešė „Ukrzaliznica“.

05:14 Rusai ir toliau apšaudo Zaporožės srities miestus, naudoja civilius ukrainiečius kaip skydus ir verčia įvesti „rublio zoną“, skelbia Zaporožės regiono karinė administracija.

03:20 „Azovstalio“ gamyklos lauko ligoninės griuvėsiuose žuvo mažiausiai vienas Ukrainos gynėjas ir dar beveik šimtas sužeistųjų. Gydytojai paimti nelaisviais, pranešė Azovo pulko spaudos tarnybos viršininkas Orestas.

02:43 Charkovo srityje per pastarąją parą rusai nužudė 5 civilius gyventojus ir dar 11 sužeidė, pranešė Charkovo srities karinės administracijos vadovas Olegas Sinegubovas.

00:46 Per praėjusią parą Ukrainos sąjungininkų pajėgos sėkmingai atmušė 9 priešo atakas ir sunaikino Rusijos techniką.

2022 04 29 07:20
Spausdinti