Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


68-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
BNS
Nexta telegram
Degantis pastatas.

19:40 Stiprus gaisras Mariupolio „Azovstal“ gamykloje.

19:25 Ukrainos generalinė prokuratūra paskelbė pirmą įtariamąjį Bučos žudynėse. Pagal tyrimo duomenis, būrio vadas Sergejus Kolocejus nužudė mažiausiai keturis beginklius civilius vyrus, kurie buvo surištomis rankomis. Taip pat jis dalyvavo žvėriškai kankinant gyventojus.

19:20 Į Odesos sritį paleistos raketos. Jos pataikė į miesto infrastruktūros objektus ir cerkvę. Yra sužeistųjų ir žuvusiųjų.

19:17 Kelionę po Europos šalis pradėjęs Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi paragino pradėti dialogą karui Ukrainoje užbaigti, tačiau vengė kaltinimų Rusijai dėl jos invazijos.

18:55 Pranešama apie galingą sprogimą Odesoje.

18:17 Antradienį Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas kreipsis į Ukrainos parlamentą.

17:10 Rusijos kariuomenė vėl smogė strateginę reikšmę turinčiam tiltui Ukrainos pietvakariuose, pranešė ukrainiečių pareigūnai. Odesos srities administracijos vadovas Maksymas Marčenka sakė, kad rusai pirmadienį smogė tiltui per Dniestro limaną į vakarus nuo Odesos, kur Dniestro upė įteka į Juodąją jūrą.

Šis tiltas, kuris jau buvo smarkiai apgadintas per du ankstesnius Rusijos raketinius smūgius, užtikrina vienintelę geležinkelio jungtį ir svarbią kelių transporto jungtį su teritorijomis į vakarus nuo Odesos. Sunaikinus tiltą neliktų galimybės siųsti ginklus ir kitus krovinius iš kaimyninės Rumunijos.

17:00 JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vadovaujama aukšto lygio Kongreso delegacija pirmadienį lankėsi Varšuvoje, norėdama padėkoti Lenkijai už humanitarinę ir kitokią pagalbą Ukrainai. N. Pelosi ir keli amerikiečių įstatymų leidėjai Varšuvoje susitiko su lenkų prezidentu Andrzejumi Duda ir parlamentarais.

Vizitas surengtas šiai JAV delegacijai savaitgalį Kyjive susitikus su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir pažadėjus remti jo šalį, kol ji nugalės įsiveržusią Rusiją.

16:55 JAV tikisi, kad jų diplomatai galės grįžti į Ukrainos sostinę Kyjivą „iki šio mėnesio pabaigos“, praėjus keliems mėnesiams po jų perkėlimo į vakarinį Lvivo miestą ir kaimyninę Lenkiją, pirmadienį pranešė ambasados reikalų patikėtinė Kristina Kvien.

„Labai tikimės, kad sąlygos leis mums grįžti į Kyjivą iki šio mėnesio pabaigos“, – per spaudos konferenciją vakariniame Lvivo mieste pareiškė K. Kvien.

16:35 Latvijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį „primygtinai paragino“ šalies piliečius nevykti į Rusijos remiamą separatistinį Uždniestrės regioną Moldovoje arba nedelsiant išvykti, jei jie šiuo metu ten yra. Latvijos URM nurodė, kad šią rekomendaciją paskelbė atsižvelgdama į esamas grėsmes regioniniam saugumui ir neseniai Moldovos parlamento priimtą sprendimą 60 dienų pratęsti visoje šalyje įvestą nepaprastąją padėtį.

16:36 Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino Rusijos Lozovajos kaimą Charkovo srityje.

16:34 Ukrainos gynybos ministerijos atstovas spaudai Aleksandras Motuzianikas: šiuo metu Juodojoje jūroje yra trys Rusijos „Kalibr“ raketų nešiotojai, kurių bendrai turi iki 20 raketų.

16:33 Prokurorai ir policija nustatė pirmąjį įtariamąjį žiauriomis civilių žudynėmis Bučoje – Rusijos nacionalinės gvardijos vadą Sergejų Kolocejų. Apie tai pranešė generalinė prokurorė Irina Venediktova.

16:13 Vietos žurnalistai Krasnodare pamatė naujus 26 rusų karių kapus, žuvusius po vasario 24 d.

15:51 Rusijos įsibrovėliai į blokuojamą Mariupolį atgabena vadinamuosius „humanitarinius produktus“ ir tais pačiais sunkvežimiais išveža Ukrainos mieste jų nužudytų civilių kūnus, pranešė miesto taryba.

15:38 Kyjivo srityje teisėsaugininkai jau rado 1202 Ukrainos piliečių, žuvusių nuo Rusijos okupantų, lavonus, pranešė sostinės srities policijos viršininkas Andrius Nebytovas.

15:24 Centrinės žvalgybos valdybos teigimu, Rusija intensyvina kampaniją, siekdama verbuoti „savanorius“ į karinę tarnybą sudarant sutartį, pagal kurią kiekvienas regionas bus priverstas rasti po 200 karių per savaitę.

15:01 Ukraina gali pratęsti visuotinę mobilizaciją. Apie tai pranešė Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų Sausumos pajėgų vadovybės štabo personalo skyriaus viršininkas Romanas Gorbačas.

14:57 Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka sakė, kad „Opozicijos platforma – už gyvenimą“ frakcijos deputatas Vadymas Istratovas stojo į okupantų pusę ir gavo vadinamojo „mero“ pavaduotojo postą, kurį skiria rusai.

14:51 BNS: Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad pusė milijono ukrainiečių buvo „nelegaliai, prieš jų valią išvežti į Rusiją ar kitas vietas“.

14:22 Okupantams vykdant apšaudymą sudegė viena geriausių Luhansko srities mokymo įstaigų – Lisičansko gimnazija, pranešė regioninės valstybės administracijos vadovas Sergijus Hajdaj.

14:05 Rusijos Federacija ketina atkirsti Ukrainą nuo jūrų, sakė gynybos viceministrė Anna Maliar.

UNIAN telegram
Anna Maliar.

13:35 Ukrainos saugumo tarnyba pažymi, kad rusų okupantai žuvusių karių lavonus išveža nedidelėmis grupėmis ir tik naktimis, kad užmaskuotų beprotiškus praradimus kare Ukrainoje.

13:01 Trečią kartą per pastarąjį mėnesį Rusijos kariai paleido raketas į tą patį tiltą Odesos srityje, pranešė Odesos karinės administracijos atstovas Sergijus Bratčukas.

Operatyvinė komanda „Pietūs“ praneša, kad smūgis buvo įvykdytas trimis raketomis.

12:48 BNS: Kyjivas pareiškė, kad jo bepiločiai orlaiviai nuskandino du Rusijos patrulinius laivus netoli Juodosios jūros Gyvačių salos, išgarsėjusios invazijos pradžioje dėl Ukrainos pasieniečių atsisakymo pasiduoti Maskvai.

12:38 Ukrainos karinė žvalgyba nustatė, kad baltarusiai apriboja internetą, siekdami paslėpti Rusijos karinės technikos judėjimą per Baltarusiją.

12:29 Valstybinis tyrimų biuras skelbia, kad Odesos srityje sulaikytas vienas iš buvusio liaudies deputato Iljos Kivos įgaliotinių, turėjęs organizuoti provokacines akcijas Odesoje ir kituose Ukrainos regionuose.

12:28 Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad išlieka branduolinio karo galimybė, nes sunku prognozuoti Rusijos veiksmus.

11:43 Nuo karo pradžios į kaimynines šalis išvyko daugiau nei 5,5 milijono pabėgėlių iš Ukrainos, rodo JT duomenys.

11:20 Prasidėjo Mariupolio evakuacija.

„Mūsų žiniomis, autobusai išvyko iš Mariupolio. Iš anksto susitarus, autobusai žmones paims Mangušo ir Berdjansko kaimuose. Prie kolonos taip pat leidžiama prisijungti savo transportu. Tikimės, kad tūkstančiai mariupoliečių, įstrigusių kelyje iš Mariupolio į Zaporožę (jų okupantai neįleido), šiąnakt arba rytoj ryte pateks į Zaporožę“, – pranešė mero patarėjas.

11:02 Vakar Rusijos kariškiai atliko kratas Zaporožės miesto Orichivo daugiaaukščiuose pastatuose, žuvo du žmonės, pranešė regiono karinė administracija.

11:01 Donecko srityje desantininkai sunaikino specialią Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo generalinio direktorato grupę iš Sibiro.

10:52 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis netiki, kad Rusijos prezidentas išprotėjo ir dėl to kariauja su Ukraina – jo nuomone, Vladimiras Putinas sąmoningai sukūrė informacinį pagrindą neapykantai ukrainiečiams tarp rusų ir toliau skiepija pasenusias nuomones apie Rusijos kitokias pažiūras apie pasaulį.

10:47 Skelbiama apie okupantų nuostolius Ukrainoje:

Ukrainos gynybos ministerija/UNIAN
Suvestinė.

10:06 Ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnys sakė, kad Ukrainos kariškiai netoli Zmiinų sunaikino du Rusijos laivus.

09:49 Charkovo srityje Ukrainos kariai per žvalgybines operacijas aptiko priešo technikos. Tai buvo sunkieji ir lengvai šarvuoti automobiliai. Jie buvo sunaikinti, pranešė Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

09:07 Praėjusią naktį apšaudžius Luhansko sritį žuvo trys gyventojai, o dar trys buvo sužeisti, tarp jų – 12 metų vaikas, pranešė Luhansko srities valstybės administracijos vadovas Sergijus Hajdaj.

08:45 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis mano, kad 10 pasikėsinimų į jo gyvybę nėra tiek daug, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dabar turi svarbesnių problemų.

08:39 Rusijos kariai vėl pradėjo raketų smūgį Dniepropetrovsko srityje, taikydamiesi į grūdų sandėlį, pranešė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

08:39 Britų žvalgyba teigia, kad Rusija Ukrainoje dislokavo daugiau nei 120 bataliono taktinių grupių, o tai sudaro 65 proc. jos sausumos pajėgų.

07:33 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo operatyvinė informacija: Rusijos kariuomenė bando sudaryti palankias sąlygas puolimui prieš Slovjanską ir Severodonetską, visiškai perimti Rubižnės kontrolę, pagerinti pozicijas Popasnoje, į kurią perkėlė bataliono taktinę grupę iš Mariupolio, o okupuotose Luhansko ir Zaporožės srities teritorijose stiprina oro gynybą.

06:24 Evakuacija iš Mariupolio vyks gegužės 2 d. 7 val. netoli Port-Siti, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

05:13 Pastebėtas priešų dronas virš Sumų regiono.

2022 05 02 09:19
Spausdinti