Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


74-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Scanpix
Karas Ukrainoje.

21:43 Odesos regiono valstybinės administracijos vadovas Maksimas Marčenko pranešė, kad dėl Rusijos raketų smūgių Odesos srityje sekmadienį buvo sužalota mergina, apgadinti civiliniai bei infrastruktūros objektai, be elektros liko 6 gyvenvietės.

20:42 Rusai pradėjo raketų ataką Sumų srities Šostkos rajone, apgadindami žydų kapines Hlukhive.

19:47 Charkovo srities karinė administracija teigia, kad Charkovo srityje per rusų okupantų apšaudymą žuvo 5 žmonės, dar 5 buvo sužeisti.

19:10 Rusai pradėjo raketų ataką Sumų srities Šostkos rajone.

18:39 Sekmadienį rusai sutelkė pajėgas į aerodromo infrastruktūros naikinimą, taip siekiama užkirsti kelią Ukrainos aviacijai Rytų Ukrainoje ir Juodosios jūros operatyvinėje zonoje.

17:51 Charkovo srities Borovos kaime kai kuriuose butuose okupantai atlieka buitinės technikos „surašymą“, pranešė kaimo taryba.

17:23 Rasti palaikai ir pakabukas: greičiausiai mirė ieškomas 13 metų vaikas. Charkovo srities GUNP tyrimų skyriaus vadovas pranešė, kad Charkovo srityje viename iš automobilių iš apšaudytos kolonos buvo rasti tikriausiai 13-metės Sofijos Raetskajos palaikai.

17:01 Pasak Melitopolio mero Ivano Fiodorovo, Rusijos okupantai per gegužės 9-osios šventę mieste rengs provokacijas su žmonių šaudymu, siekient apkaltinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

16:40 Odesoje pasigirdo sprogimai, iš viso vietiniai išgirdo tris sprogimus. Oficialios informacijos kol kas nėra.

16:32 Sevastopolyje buvo pastebėtas didelis rusų desantinis laivas su apgadinimo žymėmis.

Du dideli Rusijos Juodosios jūros laivyno desantiniai laivai stovi prie krantinių Sukharnaya įlankoje, kuri yra didelės Sevastopolio įlankos dalis. Vienas iš jų turi išorinių pažeidimo žymių.

16:15 Rusijos pajėgų apsiaustoje Mariupolio plieno gamykloje „Azovstal“ likę ukrainiečių pajėgų nariai sekmadienį sakė negalintys pasiduoti dėl Rusijos pajėgų atsakomųjų veiksmų tikimybės.

„Mes, visi Mariupolio įgulos kariškiai, esame Rusijos, Rusijos kariuomenės įvykdytų karo nusikaltimų liudininkai... Mes esame liudininkai. Pasidavimas – ne išeitis, nes Rusijai nerūpi mūsų gyvybės“, – sakė gamyklą ginančio pulko „Azov“ žvalgybos pareigūnas Ilja Samoilenka.

15:45 „Azovo“ pulkas, kariaujantis Ukrainos pietuose ir dalyvaujantis Mariupolyje esančios „Azovstal“ gamyklos gynyboje, teigia iki balandžio 15 d. nukovęs 2,5 tūkst. rusų karių (tai esą sudaro 15 proc. Ukrainos teritorijoje patirtų priešo nuostolių) ir sunaikinęs 60 rusų tankų (10 proc. visų nuostolių). Pulkas kaltina Ukrainos vadovybę nesulaukiantis jokios paramos iš sausumos ar oro.

15:43 Apie 1 mln. Luhansko srities gyventojų yra be vandens tiekimo.

14:30 „Radio Svoboda“ žiniomis, rusai telkia karinę techniką okupuoto Krymo šiaurėje, netoli Chersono srities. Iš palydovinių nuotraukų matosi, kad ten gali būti ir priešlėktuvinės bei mobiliosios raketinės sistemos.

14:28 Odesos miesto tarybos duomenimis, dėl gegužės 7 d. vykusių rusų apšaudymų mieste nukentėjo 252 butai.

14:25 Ukrainos ombudsmenė Liudmila Denisova pranešė, kad rusai iš okupuotos Pologų naftos gamyklos vagia naftą ir veža ją į Rusiją: „Rusų įsibrovėliai vagia ukrainietišką produkciją iš laikinai okupuotų Zaporižios srities teritorijų. Kita jų auka tapo Pologų naftos gavybos gamykla. Šiuo metu iš ten eksportuojama nafta. Jos įmonė ruošėsi siuntimui užsienio partneriams, kuriems jau dabar trūksta kokybiškos ukrainietiškos produkcijos. Iki okupacijos tai buvo viena didžiausių biudžetą generuojančių įmonių Pologų rajone“.

13:33 Į Kyjivą vizitui atvyko Vokietijos Bundestago pirmininkė Bärbel Bas.

13:22 Ukrainos sveikatos apsaugos ministro teigimu, nuo karo pradžios šalyje žuvo 10 gydytojų, dar 40 sužeista.

13:20 Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino ukrainiečius su 77-osiomis Didžiojo Tėvynės karo pergalės metinėmis, teigdamas, kad „kaip ir 1945 m., pergalė bus mūsų“.

13:19 Dėl rusų aviacijos antpuolio pradingo elektra Lisičanske ir Severodonecke (Luhansko sritis).

11:56 Ukrainos generalinis Ginkluotųjų pajėgų štabas praneša apie rusų nuostolius: apie 25 tūkst. karių, 1130 tankų, 2741 šarvuotis, 509 artilerijos sistemos, 199 lėktuvų, 179 daugiavamzdės raketų sistemos (MLRS), 156 sraigtasparniai, 12 laivų, 92 sparnuotosios raketos.

11:54 Kaip praneša Luhansko srities administracijos vadovas Serhijus Haidai, šiuo metu vyksta mūšiai Belogorovkoje, Vojevodovkoje ir Popasnos kryptimi. Ukrainiečių kariuomenė pasitraukė iš Popasnos ir užėmė „tvirtesnes“, iš anksto paruoštas pozicijas. S. Haidai teigimu, rusų planai iki gegužės 9 d. užimti Luhansko sritį yra neįgyvendinami, tačiau reikia kuo greičiau evakuoti visus civilius iš Popasnos.

10:38 BNS: Mariupolio gynėjai rengiasi galutiniam mūšiui su Rusijos pajėgomis

„Priešas bando pribaigti „Azovstal“ gynėjus, bando tai padaryti iki gegužės 9-osios, kad įteiktų dovaną [Rusijos prezidentui] Vladimirui Putinui“, – sakė V. Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius.

„Azovstal“ gynybai vadovaujantis pulkas „Azov“ pranešė, kad vienas jo karys žuvo, o dar šeši buvo sužeisti, Rusijai šaudant per vieną ankstesnį bandymą evakuoti žmones automobiliu.

Mariupolio galutinis užėmimas sudarytų sąlygas Maskvai sausumos koridoriumi sujungti Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų regionus ir 2014 metais Rusijos aneksuotą Krymą.

10:36 Ukrainos Generalinės prokuratūros skaičiavimais, nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios šalyje žuvo 255 vaikai, dar daugiau nei 413 buvo sužeisti.

09:26 Rusijos artilerija ir aviacija naktį iš gegužės 7 į 8 d. tęsė apšaudymą Donecko, Luhansko srityse, atakas patyrė Nikolajivo regionas, mūšiai tęsiasi prie Iziumo.

08:56 Luhansko srities administratorius Serhijus Haidai praneša, kad per rusų apšaudymą Privilijos kaime (Luhansko sritis) žuvo du vaikai.

08:22 „Nexta“ praneša, kad iš „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje planuojama dar viena evakuacija, šįkart – medicinos personalui ir sužeistiesiems.

08:18 Gegužės 7 d. rusams subombardavus mokyklą Belogorovkoje (Luhansko sritis), kurioje slėpėsi 90 civilių, evakuota 30 žmonių. Srities administratorius Serhijus Haidai teigia, kad po griuvėsiais likę apie 60 žmonių tikriausiai yra žuvę.

08:16 Charkivo srityje po apšaudymų naktį kilo trys gaisrai, kurių išvyko likviduoti ugniagesiai gelbėtojai. Po vieno sprogimo Barvinkovo mieste (Iziumo sritis) rasta negyva 1939 m. gimimo moteris.

2022 05 08 08:28
Spausdinti