Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


79-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Ukrainos ginkluotosios pajėgos
Haubicas.

17:55 BNS: Rusija išsiunčia dešimt Rumunijos diplomatų, penktadienį pranešė abi šalys. Maskvai apie rumunų diplomatų išsiuntimą pranešė po analogiško Bukarešto žingsnio, išprovokuoto Rusijos invazijos į Ukrainą.

17:30 BNS: Latvija penktadienį uždraudė įvažiuoti dar 102 Rusijos piliečiams, naujienų agentūrai BNS pranešė Užsienio reikalų ministerija. Draudimas, taikomas neribotą laiką, šįkart įvestas daugiausia Rusijos kultūros veikėjams, aktyviai palaikantiems prezidento Vladimiro Putino sprendimui įsiveržti į Ukrainą. URM nurodė, kad Ryga griežčiausiai smerkia šį neišprovokuotą karą, kaltindama Rusijos pajėgas žiaurumais prieš ukrainiečius.

16:57 Zaporožės srityje okupantai pagrobė 271 asmenį. Daugiau nei 100 žmonių vis dar laikomi įkaitais, pranešė Zaporožės regiono karinė administracija.

16:30 BNS: Vokietijos kancleris Olafas Scholzas penktadienį pareiškė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad Maskvai tenka atsakomybė už pasaulinio maisto tiekimo tinklo sutrikdymą savo invazija į Ukrainą, pranešė Berlynas.

„Kancleris ir Rusijos prezidentas taip pat kalbėjosi apie pasaulinę maisto padėtį, kuri yra ypač įtempta dėl Rusijos agresyvaus karo“, – sakoma O. Scholzo biuro pranešime, paskelbtame po abiejų lyderių pokalbio telefonu.

16:19 Žiniasklaida: gegužės 12 d. ryte ir gegužės 13 d. popiet iš raketų sistemų buvo apšaudytas Mykolajivo Korabelnyj rajonas su kasetine amunicija.

16:02 Ukrainos gynėjai Černobajevkojerusų karius įveikė jau 19 kartų. Gyventojai stengiasi vadovautis įprastu gyvenimo būdu – įsibrovėliai vis dar neleidžia jiems išvykti.

Kaimo vadovas sunkios būklės guli ligoninėje, o jo pavaduotoją pagrobė okupantai.

15:16 BNS: Jungtinė Karalystė penktadienį paskelbė sankcijas 12-ai asmenų iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimos aplinkos, kurie kaltinami korupciniu būdu įgyto turto slėpimu mainais į įtakingus valstybinius postus. Tarp šių asmenų yra buvusi Rusijos prezidento žmona Liudmila Očeretnaja ir buvusi gimnastikos olimpinė čempionė Alina Kabajeva, kuri, pasak britų vyriausybės, „palaiko artimus asmeninius santykius su V. Putinu“.

15:33 Gynybos ministras Oleksijus Reznikovas paaiškino, kad karas šiuo metu pereina į kitą užsitęsusią fazę, kol Ukrainos gynėjai fronte iš Vakarų partnerių gaus kritinį kiekį sunkiosios ginkluotės.

13:53 Rusija sutinka asmeniniam Volodymyro Zelenskio ir Vladimiro Putino susitikimui, tačiau tam yra kliūčių.

„Rusija neatsisako V. Putino ir V. Zelenskio susitikimo, bet jo surengti be pasiruošimo neįmanoma“, – sakė Dmitrijus Peskovas.

13:11 Numuštas Rusijos sraigtasparnis Mi-28 „Night Hunter“, praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybės spaudos centras.

12:47 Derybų su Rusijos Federacija galimybė kasdien tampa vis sunkesnė. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis patvirtina, kad yra pasirengęs deryboms su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, tačiau be jo tarpininkų ir be ultimatumų.

12:38 CNN: Įsakymus apšaudyti civilius Charkove kasetiniais sviediniais davė generolas pulkininkas Aleksandras Žuravliovas, dalyvavęs karo nusikaltimuose Sirijoje.

12:12 Ukrainoje nuo Rusijos karo nukentėjo mažiausiai 646 vaikai. Šios dienos duomenimis, oficialus žuvusiųjų skaičius nepasikeitė – 226. Generalinės prokuratūros duomenimis, sužeistųjų skaičius išaugo iki 420.

11:58 Gelbėtojai likvidavo raketų atakų prieš Kremenčuką kilusio gaisro padarinius, pranešė Poltavos regiono valstybės administracijos vadovas Dmitrijus Luninas.

11:38 Visą naktį rusų okupantai „Azovstal“ teritoriją apšaudė iš artilerijos ir lėktuvų, šiuo metu vyksta Rusijos pėstininkų metalurgijos gamyklos šturmas, pranešė gynėjai.

11:09 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

Gynybos ministerija/UNIAN
Suvestinė.

10:29 Rusijos kariai Avdiivkos kryptimi apšaudo visas be išimties Donecko srities bendruomenes, pranešė Donecko srities valstybės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko.

Antrą dieną iš eilės rusai apšaudo Avdiivkos kokso gamyklą – sužeistas vienas darbuotojas, apgadinta dalis įrangos. Miestas be elektros.

09:58 Dergačiovo miesto taryba: naktį okupantai pradėjo raketų ataką prieš Dergačiovo kultūros namus, kur buvo saugoma ir dalijama humanitarinė pagalba civiliams.

09:47 Rusai sutelkia dėmesį į visišką Rubižnės kontrolę ir sunaikino tiltą į Severodonetską, sakė Luhansko srities valstybės administracijos vadovas Sergijus Gajdaj.

09:32 Operacinė vadovybė „Šiaurė“: vakar naktį rusų okupantai paleido dvi raketas į Očkino pasienio punktą Sumų srityje.

08:56 Regioninių karinių administracijų duomenys: Rusų okupantai nuolat apšaudo Luhansko ir Donecko sričių gyvenvietes, o Rusijos okupuotame Chersono regione liepsnose skendi tūkstančiai hektarų miško.

08:51 Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka: Rusų okupantai nesiliauja bandę užimti „Azovstal“, okupantai bando įsiveržti į gamyklą.

08:31 Britų žvalgyba: Rusija deda dideles pastangas Iziumo ir Severodonetsko srityse, bando prasibrauti iki Slavjansko ir Kramatorsko.

„Pagrindinė užduotis šia kryptimi yra apsupti Ukrainos pajėgas Jungtinių pajėgų operacijos zonoje, atjungti jas nuo dalinių paramos ar sustiprinimo šalies vakaruose“, – sakoma pareiškime.

08:15 Vakar vakare Rusijos sviedinys pataikė į angaro pastatą Šebelinkos kaime, Charkovo srityje, žuvo 3 žmonės ir penki buvo sužeisti, pranešė Charkovo srities Valstybinės pagalbos tarnybos pagrindinis direktoratas.

08:07 „Maxar Technology“ palydoviniame vaizde matyti, kaip Ukrainos kariškiai raketa atakuoja Rusijos laivą netoli Gyvatės salos.

Maxar technology

07:47 Karo studijų instituto duomenimis, dėl nesėkmingų puolimo bandymų rusų okupantai gali atsisakyti bandymų apsupti Ukrainos kariuomenę palei liniją Iziumas-Slovianskas-Debalcevas. Likusios pajėgos bus dislokuotos, kad bent kiek pasisektų Severodonetsko ir Lisičansko kryptimis.

Karo studijų institutas
Žemėlapis.

06:58 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Rusija siunčia papildomus artilerijos dalinius į Briansko srities pasienio rajonus, kad padidintų pasienio gyvenviečių apšaudymą Černihovo srityje.

06:47 CNN: Palydovinės nuotraukos rodo, kad Rusijos kariuomenė ir toliau naudojasi Ukrainos oro baze prie okupuoto Melitopolio miesto.

BLACKSKY

05:02 Pirmasis Ukrainos vidaus reikalų viceministras Jevhenas Jeninas sakė, kad Charkovo srityje Rusijos kariškiai iš tanko apšaudė civilius gyventojus.

02:05 Gindama pietines Ukrainos sienas, kariškiai per dieną surengė daugiau nei 100 smūgių į priešo pozicijas, sunaikindami 57 okupantus ir 60 vienetų Rusijos technikos, pranešė operatyvinė komanda „Pietūs“.

00:46 Donecko srityje Lymano kryptimi okupantai nesėkmingai žengia į priekį ir patiria nuostolių, pranešė Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kirylenko.

00:12 Ministro Pirmininko pavaduotoja – laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų reintegracijos ministrė Iryna Vereščuk sakė, kad vyksta derybos dėl kariuomenės evakuacijos iš „Azovstal“ per Turkiją. Evakuacija prasidės nuo sunkiai sužeistųjų.

2022 05 13 08:58
Spausdinti