Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


83-ioji karo Ukrainoje diena: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
Twitter@MFA_Ukraine
Okupantų paliktas šuo perėjo į Ukrainos pusę.

20:55 BNS: Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį per pokalbį su kolega iš Ukrainos Volodymyru Zelenskiu pasakė, kad ginklų tiekimas iš Paryžiaus suintensyvės, teigiama Eliziejaus rūmų pareiškime.

20:35 BNS: Ukraina antradienį atsisveikino su pirmuoju nepriklausomos Ukrainos prezidentu Leonidu Kravčuku. L. Kravčukas mirė gegužės 10-ąją eidamas 89 metus po ilgai trukusios ligos.

19:40 Ukrainos žvalgyba praneša, kad Rusijos Juodosios jūros laivyno vadas Igoris Osipovas pašalintas iš savo pareigų ir areštuotas. Taip jį nubaudė, pranešama, už kreiserio „Moskva“ netektį.

19:40 BNS: Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) antradienį išsiuntė į Ukrainą 42 tyrėjų, teismo medicinos ekspertų ir kitų darbuotojų komandą tirti karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, paskelbė prokuroras. Tai didžiausia tokio pobūdžio pavienė TBT misija nuo pat jo įkūrimo, sakoma TBT vyriausiojo prokuroro Karimo Khano pareiškime.

19:35 Nikolajeve galingas sprogimas. Laukiama oficialios valdžios informacijos.

18:45 Šiandien iš „Azovstal“ gamyklos su ukrainiečių kariškiais išvažiavo mažiausiai 7 autobusai. Apie tai skelbia „Reuters“. Ukraina šios situacijos kol kas nekomentavo.

18:40 Limano mieste (Donecko sritis) okupantai susprogdino duonos kepyklą „Čaika“.

18:23 Europos Parlamento pirmininkas Josepas Borrellis pareiškė, kad Europos Sąjunga neleis, jog per kritinius mūšius Donbase Ukrainai pasibaigtų ginklai ir karinė technika.

17:50 BNS: Kyjivas antradienį paskelbė, kad taikos derybos su Rusija dėl karo Ukrainoje užbaigimo buvo sustabdytos, ir apkaltino Maskvą nesurandant erdvės kompromisui. „Derybų procesas sustojęs“, – Ukrainos prezidentūros paskelbtame pareiškime sakė prezidento biuro vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas.

16:30 BNS: Černihivo regiono gelbėjimo tarnybų atstovas Oleksandras Ivčenka nurodė, kad Rusijai antradienį smogus kaimui Ukrainos šiaurėje, kur įsikūrusi ukrainiečių karinė bazė, žuvo aštuoni ir buvo sužeista dar 12 žmonių.

16:25 BNS: Tarptautinis Baudžiamasis Teismas antradienį išsiuntė į Ukrainą 42 tyrėjų, teismo medicinos ekspertų ir kitų darbuotojų komandą tirti karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui. Tai didžiausia tokio pobūdžio pavienė misija nuo pat jo įkūrimo, sakoma Teismo vyriausiojo prokuroro Karimo Khano pareiškime.

15:10 Paskelbtas vaizdo įrašas, kaip evakuojami sužeisti kariai iš „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje.

14:30 BNS: Maskva antradienį pranešė, kad dviem Suomijos ambasados Rusijoje darbuotojams nurodyta palikti šalį atsakant į analogišką Helsinkio žingsnį. Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui vasario 24 d. pasiuntus karius į Ukrainą, Vakarų šalys išsiuntė dešimtis rusų diplomatų. Maskva į tai atsakė analogiškomis priemonėmis.

14:22 Ukrainos valdžia gavo netiesioginį patvirtinimą, kad Rusijos apšaudymų metu Mariupolio vos nesugriovę okupantai planuoja jį atiduoti kadyroviečiams, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

13:56 BNS: Rusijos gynybos ministerija antradienį pranešė, kad 265 Ukrainos kariai, tarp jų – kelios dešimtys sužeistų, pasidavė apsiaustoje metalurgijos įmonėje „Azovstal“ Ukrainos Mariupolio uostamiestyje.

„Per pastarąją parą sudėjo ginklus ir pasidavė 265 kariai, įskaitant 51 sunkiai sužeistą“, – sakė ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

Pasak jo, visi, kam reikalinga medicininė pagalba, buvo nugabenti į ligoninę Novoazovsko mieste.

13:51 Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas patvirtino Rusijos pusės informaciją, kad Ukrainos ir Rusijos Federacijos derybų procesas sustabdytas.

13:48 Žiniasklaida: Ryte per Rusijos aviacijos smūgį Desnos kaime Černigovo srityje žuvo aštuoni žmonės, o dar 12 buvo sužeista.

13:28 Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios 363 žmonės buvo paleisti iš įkalinimo įstaigų ir išsiųsti į frontą. Anot teisingumo ministro, visi jie dabar tarnauja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų arba teritorinės gynybos gretose.

13:08 Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad derybos su Ukraina nevyksta, nes Kyjivas pasitraukė iš derybų proceso.

12:24 Generalinė prokuratūra: okupantai draudžiamais kasetiniais šaudmenimis apšaudė Mykolaivą – prokuratūra pradėjo tyrimą.

12:04 Ministro Pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščiuk: tęsiama humanitarinė Mariupolio gynėjų gelbėjimo operacija.

11:44 Policija nustatė dar vieną okupantą, kuris Kyjivo regione prievartavo moteris, 20-metį radijo operatorių Bulatą Fassachovą iš 30-osios atskiros motorizuotųjų šaulių brigados.

Facebook
Bulatas Fassachovas.

11:38 Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas „pranašavo“, kad dabartinė „krizė“ baigsis pasaulyje, kuriame „bus išgirstas Rusijos balsas ir kuriame bus patogu egzistuoti“.

11:15 Regioninių karinių administracijų duomenys: naktį Rusijos kariai pradėjo raketų smūgius į Lvovo, Černigovo ir Sumų sritis, Charkovas pagaliau nebuvo apšaudytas, vakare Mikolajivo srityje buvo apšaudytas Pervomaiskas, o Luhansko ir Donecko srityse – dideli sunaikinimai ir aukų.

10:34 Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė dar vieną perimtą Rusijos kariuomenės pokalbį, kurio metu okupantai pavydi, kad ukrainiečiai turi „Bayraktar“ ir su nerimu laukia naujų užsienio ginklų tiekimo ginkluotosioms pajėgoms.

10:09 Britų žvalgyba: artimiausiomis savaitėmis Rusija greičiausiai tęs didžiulius apšaudymus iš artilerijos, bandydama sustiprinti puolimą Donbase.

10:03 Lvovo srities Javorivo rajone gegužės 17-osios naktį Rusijos raketos smūgis apgadino Lvovo geležinkelio regioninio padalinio infrastruktūrą ir geležinkelių infrastruktūrą.

09:52 Ukrainos oro gynyba gegužės 17-osios naktį numušė tris Rusijos sparnuotąsias raketas virš Lvovo srities ir vieną virš Mykolaivo srities.

09:29 Šiandien, apie penktą valandą ryto, įvyko priešo raketų ataka prieš Achtyrką – Sumų administracijos vadovas Dmitrijus Živitskis. Penkios okupantų raketos skrido į taikius civilius taikinius. Mažiausiai 5 žmonės sužeisti.

09:26 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

09:01 Generalinė prokuratūra: Dėl Rusijos ginkluotos agresijos Ukrainoje buvo sužeisti mažiausiai 652 vaikai, žuvusiųjų skaičius per pastarąją parą nekito – 229, o sužeistų vaikų skaičius išaugo.

08:37 Šiandien ryte raketa buvo paleista į Desnos kaimą Černigovo srityje, yra žuvusių ir sužeistų, pranešė Černigovo srities valstybės administracijos vadovas Viačeslavas Čausas.

08:25 Ukrainos kariškiai atmušė rusų puolimą prie Gorskoje, Zolotės miestų ir Sirotynės kaimo Luhansko srityje, okupantai buvo priversti trauktis, o priešo nuostoliai buvo dideli, pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

07:45 Rusijos Federacijos Kursko srities vadovas Romanas Starovoitas sakė, kad pasienio kaimas Oleksijivka buvo apšaudytas „didelio kalibro ginklais“.

07:43 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Okupantai bando išgelbėti savo nuskendusį valtį netoli Gyvačių salos.

07:06 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Severodonecko kryptimi, prie Sirotynės gyvenvietės, okupantai patyrė nuostolių ir atsitraukė.

06:57 Kyjivo srities policija: netoli Makarovo, Bučos rajone policija aptiko trijų rusų okupantų nužudytų civilių kūnus.

03:01 Operatyvinė komanda „Pietūs“: Pietuose Ukrainos kariškiai sunaikino priešo kuro ir tepalų sandėlį, 29 okupantus, priešlėktuvinių raketų sistemą ir kitą rusišką techniką.

01:57 Lvovo srityje rusų įsibrovėliai vėl apšaudė karinės infrastruktūros objektą Javorivo rajone, pranešė Lvovo administracijos vadovas Maksymas Kozyckis.

01:32 Lvovo meras Andrijus Sadovij sakė, kad mieste girdėti sprogimai. Pirminiais duomenimis, veikė Ukrainos oro gynybos sistema.

00:47 „Reuters“: Autobusai su Ukrainos kariais išvažiavo iš Mariupolyje esančios „Azovstal“ gamyklos teritorijos.

00:23 Prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad iš „Azovstal“ 221 karys buvo nuvežtas į okupuotą teritoriją tolimesniems mainams, 53 sunkiai sužeisti nuvežti į ligoninę.

00:16 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas konstatavo, kad Mariupolio garnizonas įvykdė savo kovinę užduotį, dalinių vadams buvo įsakyta gelbėti personalo gyvybes.

2022 05 17 09:02
Spausdinti