Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


86-oji karo Ukrainoje diena: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
Dmitro Kozackovas
Ukrainos karys „Azovstal“.

22:04 Mariupolio merija praneša, kad okupantų kareiviai sunaikino miesto dramos teatro bombardavimo pėdsakus. Tikslaus aukų skaičiaus veikiausiai nebepavyks nustatyti.

21:56 Ukrainos kariuomenė praneša, kad per pastarąją parą Donecko ir Luhansko srityse atremta 11 Rusijos pajėgų atakų.

21:40 V. Zelenskis pirmą kartą viešai prabilo apie tai, kad mėginant padėti apsuptiems „Azovstal“ gynėjams, žuvo dauguma ten skridusių Ukrainos lakūnų.

21:30 Pasak „The Washington Post“ šaltinių, JAV perduos Ukrainai priešlėktuvinius kompleksus „Patriot“.

21:04 Charkivui smogė Rusijos raketa, praneša Ukrainos Nepaprastųjų situacijų tarnyba.

21:02 Mikolaivo merija pranešė apie sprogimus mieste. Jų šaltinis nenustatytas, tačiau numanoma, kad tai – rusų artilerijos ugnis.

19:09 BNS: Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pasmerkė Rusijos smūgius, per kuriuos buvo suniokotas neseniai rekonstruotas kultūros centras Rytų Ukrainoje ir sužeisti septyni žmonės, įskaitant vaiką.

V. Zelenskio pasidalintame vaizdo įraše užfiksuotas didžiulis sprogimas šalia gyvenamųjų kompleksų ir pravažiuojančių automobilių. Įraše matyti į visas puses skriejančios nuolaužos ir po sprogimo didelį kultūros centro pastatą apgaubę juodi dūmai.

„Okupantai savo priešais laiko kultūrą, švietimą ir žmogiškumą. Ir jie negaili nei raketų, nei bombų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė V. Zelenskis, pavadindamas išpuolį „absoliučiu blogiu“ ir „absoliučia kvailyste“.

16:57 BNS: arptautinis Raudonasis Kryžius teigia, kad nuo pat Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios prieš beveik tris mėnesius lanko karo belaisvius „visose pusėse“.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas nepatikslino, ką reiškia „visos pusės“, tačiau manoma, kad tai reiškia Rusijos ir Ukrainos pajėgas, taip pat prorusiškus separatistus, kurie nuo 2014 metų Rytų Ukrainoje vykdo ginkluotą kovą prieš Kyjivo vyriausybę. Taip pat tai gali apimti užsienio kovotojus, kurie galėjo būti paimti į nelaisvę.

16:34 Pasak Prezidentūros, išminuotojai baigė pagrindinių greitkelių išminavimą Kyjivo srities teritorijose.

16:16 Okupantai Luhansko srityje sunaikino daugiau nei 11 000 namų, iš kurių beveik 3 200 buvo daugiaaukščiai, pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

15:57 Odesos miesto taryba: Rusijos kariškiai paleido raketą į Odesą, kur sunaikino paplūdimio tualetą.

15:32 Ukrainos gynybos ministerija perspėja, kad rusai pasiruošę paliesti 16 sparnuotųjų raketų „Kalibras“ iš Juodosios jūros.

15:31 Pasak Ukrainos žvalgybos, Rusijos ilgojo nuotolio bombonešių Tu-22M3 įgula atliko sąlyginius raketų paleidimus iš laikinai okupuoto Krymo šiaurinės dalies oro erdvės.

15:23 Rusijos delegacijos, deryboms su Ukraina narys Leonidas Sluckis neatmetė, kad derybos bus atnaujintos, tačiau teigė, kad tai priklauso nuo Kyjivo.

15:02 Mažiausiai trys žmonės žuvo per mokyklos apšaudymą Severodonetske, pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas.

14:25 Dėl raketos atakos ant Žitomyro srities Malyn miestelyje buvo apgadintas infrastruktūros objektas ir beveik 100 namų, trys žmonės buvo sužeisti, pranešė meras Oleksandras Sitajlo.

14:00 Rusijos kariai smogė Lubny bendruomenės infrastruktūrai Poltavos srityje, pranešė Poltavos karinio regiono administracijos vadovas.

13:49 Ukrainos „Azovo“ nacionalinės gvardijos pulko vadas Denisas Prokopenko sakė, kad jiems liepta nutraukti miesto gynybą ir saugoti karių gyvybes.

Jis tikina, kad sunkiai sužeisti kovotojai iš „Azovstal“ gamyklos gavo pagalbą ir buvo išvežti į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją, o dėl žuvusių „procesas vyksta“. D. Prokapenko tikisi, kad negyvųjų kūnus galės atgauti jų artimieji.

13:24 Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu patikino, kad artimiausiu metu Rusija okupuos visą Luhansko sritį, taip pat suformuos naujus karinius dalinius šalies vakaruose, reaguodama į Švedijos ir Suomijos ketinimą prisijungti prie NATO.

13:16 Žiniasklaida: nuo karo pradžios Ukrainoje žuvo 11 gruzinų savanorių.

13:14 Teisėsaugininkai atskleidė Kyjivo srities Lubjankos kaimo gyventoją, kuris bendradarbiavo su priešu Rusijos kariams užėmus Bučos rajoną.

12:57 Norėdama išlaisvinti vaiką, Ukrainos saugumo tarnyba surengė specialią operaciją Černihovo srityje, kai regionas buvo laikinai okupuotas.

12:49 Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgos sunaikino grupę Rusijos prieštankininkų.

12:27 Valstybės sienos apsaugos tarnyba: iš šalies dėl karo išvykę ukrainiečiai ir toliau grįžta namo – vien per pastarąją parą vakarinę šalies sieną kirto 41 tūkst. asmenų.

11:58 Per mėnesį darbo Kyjivo srityje speciali mobili policijos grupė nustatė 13 okupantų įvykdytų seksualinių nusikaltimų aukų.

11:30 Rusų įsibrovėliai iš tikrųjų sunaikino Rubižnės miestelį Luhansko srityje – nėra išlikusių namų, daugelio jų negalima atkurti. Apie tai paskelbė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

11:05 Ryte Žitomiro srityje buvo užfiksuoti du sprogimai, pranešė Korosteno apygardos karinės administracijos vadovą Jurijus Tarasiukas.

10:56 Kariai Lvove sudegino du rusų tankus.

10:46 Federacijos tarybos Konstitucinės teisės aktų leidybos komiteto pirmininkas Andrijus Klišas sakė, kad visų Ukrainos okupuotų teritorijų gyventojai, ne tik gyvenantys Donbase, turi teisę nuspręsti, ar toliau gyventi su Rusija. Jis užsiminė ir apie Zaporožės ir Chersono gyventojus.

10:28 Rusijos okupuotame Zaporožės srities Energodare ugniagesių komanda protestavo po to, kai priešo kariai pagrobė ugniagesių vadą Vitalijų Trojaną.

10:07 Regioninių karinių administracijų duomenys: naktį Rusijos kariai vėl apšaudė Charkovą, Velykos Kostromkos kaimą Dniepropetrovsko srityje, Širokivo bendruomenę Mykolaivo srityje ir daugybę miestų Luhansko ir Donecko srityse.

10:00 Lvovo srityje sparnuotoji raketa buvo pastebėta vizualinio stebėjimo poste. Suveikė oro gynyba – regiono karinės administracijos vadovas Maksimas Kozickis.

09:45 Praėjusią parą Rusijos įsibrovėliai iš raketų sistemų apšaudė Kyjivo Charkovo rajoną, Saltovką, Aleksejevką, pranešė Charkovo srities valstybės administracijos vadovas.

09:41 Kelios rusų bataliono taktinės grupės su oro parama vyksta į Popasnają, kad bandytų prasibrauti į vakarus nuo miesto – skelbia „OSINTdefender“ tviteryje.

09:11 Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis, mūšiuose dėl Mariupolio dalyvaujantiems Rusijos kariams reikia laiko atstatyti ir pasipildyti, tačiau dėl vadovaujančios vadovybės spaudimo jie gali būti nedelsiant išsiųsti į kitas sritis.

Pažymima, kad apie 1700 Ukrainos karių tikriausiai paliko „Azovstal“, o likusiųjų skaičius nežinomas.

09:07 Ukrainos generalinė prokuratūra: nuo karo pradžios žuvo mažiausiai 232 vaikai ir 427 buvo sužeisti.

09:04 Amerikos karo studijų institutas: Rusai sutelkė dėmesį į konkrečių kaimų užgrobimą Donbase.

08:51 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

08:42 Pranešama, kad Kyjivo regione nugriaudėjo sprogimas. Pasirodė informacija, kad anksčiau regiono šiaurėje buvo numušta raketa.

08:22 „Azovo“ pulko vado pavaduotojas įrašė vaizdo įrašą, kuriame paneigė informaciją, kad pasidavė ir paliko „Azovstal“.

08:12 Severodonetske žuvo 12 žmonių, vienas žmogus iš Girskij bendruomenės, pranešė Luhansko srities valstybės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

07:04 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Rusai veržiasi į Lisičansko ir Severodonetsko rajonus.

05:32 Chersono srityje rusai naudoja oro gynybą, numuša savo raketas ir apsimeta, kad juos apšaudo civilinės ginkluotosios pajėgos, pranešė operatyvinė komanda „Pietūs“.

01:33 Rusams nepavyko atkirsti kelio į Bachmutą (Donecko sritis), priešas buvo atmuštas, pranešė Donecko srities valstybės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko.

2022 05 20 08:38
Spausdinti