Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


KARAS UKRAINOJE
90-oji karo Ukrainoje diena: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
BNS
Ukrainos pagalbos tarnybos
Šuo gelbėtojas.

17:18 Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį paskelbė uždrausianti atvykti į šalį Jungtinės Karalystės parlamento aukštųjų Lordų Rūmų 154 nariams, atsakydama į sankcijas, įvestas Rusijos senatoriams dėl Maskvos karo Ukrainoje.

17:00 Rusijos parlamentas svarstys galimybę panaikinti norinčių tarnauti kariuomenėje asmenų didžiausio amžiaus ribą, o toks žingsnis galimai byloja apie Maskvos užmojus mobilizuoti daugiau karių savo kampanijai Ukrainoje. Dabar galiojantys įstatymai numato, kad savo pirmąjį karinės tarnybos kontraktą gali pasirašyti 18–40 metų Rusijos piliečiai arba 18–30 metų užsienio piliečiai.

Trečiadienį Valstybės Dūma, Rusijos parlamento žemieji rūmai, svarstys teisės akto projektą, kuriuo siūloma didžiausios amžiaus ribos visiškai atsisakyti. „Tiksliai nutaikomiems ginklams naudoti ir valdyti ginkluotei bei karinei technikai reikalingi itin profesionalūs specialistai“, – sakoma teisės akto aiškinamajame rašte. Pranešime nurodoma, kad tokie specialistai reikiamų įgūdžių paprastai įgyja tik sulaukę 40–45 metų.

16:03 Europos Sąjungos Taryba antradienį priėmė reglamentą dėl laikino Bendrijos prekybos su Ukraina liberalizavimo ir lengvatų papildymo, vieneriems metams atšaukiant muitus visam Ukrainos eksportui į ES. ES Tarybos pranešime spaudai pažymima, kad šiomis priemonėmis ES siekia iš esmės paremti Ukrainos ekonomiką.

15:23 Europos Sąjunga antradienį galutinai patvirtino naują 500 mln. eurų karinės pagalbos paketą Ukrainai, kovojančiai su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis. ES Taryba patvirtino du pagalbos paketus pagal Europos taikos priemonę (European Peace Facility, EPF), leisiančius ES „toliau remti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pajėgumus ir atsparumą ginant šalies teritorinį vientisumą ir suverenitetą, taip pat ginti civilius gyventojus nuo besitęsiančios Rusijos karinės agresijos“.

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną Bendrija skyrė Ukrainai tris ankstesnius karinės pagalbos paketus, kurių bendra vertė – 1,5 mlrd. eurų. Antradienį patvirtintas ketvirtasis paketas šią pagalbos sumą pagal EPF didina iki 2 mlrd. eurų.

15:08 Kalbėdama Lietuvos parlamente Sviatlana Cichanouskaja pažymėjo, kad be laisvos Ukrainos nebus laisvos Baltarusijos, o be laisvos Baltarusijos nebus saugios Ukrainos ir saugios Europos.

14:40 Rusijos pajėgų kontroliuojamos Ukrainos pietinės Chersono srities neteisėtai primestos administracijos pareigūnas Kirilas Stremousovas antradienį pareiškė, kad prokremliška regiono valdžia prašys Maskvos srities teritorijoje įkurti karinę bazę.

14:31 Dmitrijus Medvedevas sureagvo į Ukrainos siekį atsiimti okupuotą Krymą ir teigė, kad tai yra pretekstas visaverčiam karui.

14:08 Sergejus Šoigu sakė, kad Rusijos puolimas Ukrainoje lėtėja „tyčia“.

„Gyventojų pasitraukimui iš apsuptų gyvenviečių skelbiami tylos režimai, kuriami humanitariniai koridoriai. Žinoma, tai sulėtina puolimo tempą, tačiau tai daroma sąmoningai, siekiant išvengti civilių aukų“, – sakė jis.

13:58 Palydovinėse nuotraukose matyti, kaip Rusijos laivai krauna ukrainietiškus grūdus okupuotame Kryme – greičiausiai išvežtuose iš okupuoto Chersono srities ir kitų laikinai nekontroliuojamų teritorijų.

Maxar technologies
Palydovinės nuotraukos.

13:42 Kijeve Ukrainos saugumo tarnyba atskleidė Rusijos okupantų sąjungininką, raginusį nužudyti ukrainiečius kalinius.

13:08 Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovas Kirilas Budanovas pareiškė, kad iki šių metų pabaigos Ukrainos kariškiai turėtų „bent“ patekti į Krymo teritoriją.

11:57 Mariupolis: po daugiaaukščio namo griuvėsiais rasta apie 200 kūnų – mero patarėjas.

11:45 UNIAN: Chersone nugriaudėjo stiprus sprogimas. Pranešama, kad mieste ir regione daugelis prarado mobilųjį ryšį „Kievstar“ ir „Vodafone“.

10:55 Apklausa: 82 proc. ukrainiečių nėra pasirengę paaukoti kai kurių Ukrainos teritorijų dėl taikos.

10:23 Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka praneša, kad per minos sprogimą „Azovstal“ gamykloje buvo sužeisti keturi okupantai.

09:43 Regioninių karinių administracijų duomenys: Naktį Mikolajive buvo girdėti sprogimai, Charkove – pavieniai apšaudymai, ryte Rusijos kariai apšaudė dvi bendruomenes Dniepropetrovsko srityje, besiribojančioje su Chersono sritimi, o Donecko ir Luhansko srityse vyko intensyvios kovos.

09:26 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

09:11 Britų žvalgyba: Donbase Ukraina išlaiko veiksmingą vadovavimą pajėgoms, tačiau Rusija padarė tam tikrą vietinę pažangą Luhansko srityje, nors jos veržimasis į vakarus gali sukelti sunkumų aprūpinant kariuomenę.

Rusija sustiprino savo veiklą Donbase, bandydama apsupti Severodonecką, Lisičanską ir Rubežnoję. Šiuo metu šios operacijos šiaurinė ir pietinė ašys dalijasi maždaug 25 km. Ukrainos kontroliuojamos teritorijos.

08:48 Naktį rusų okupantai pradėjo raketų smūgį Dniepropetrovsko srityje, pranešė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

08:34 Rusijos karo laivai toliau manevruoja Juodojoje jūroje, o okupuotame Kryme rusai dislokuoja priešlėktuvinių raketų sistemas S-400, pranešė Odesos karinės administracijos atstovas Sergejus Bratčukas.

08:21 Severodonecke viename daugiaaukščiame žuvo keturi žmonės – Luhansko karinės administracijos vadovas Serhijus Gaidajus.

07:56 Per dieną Ukrainos gynėjai Donecko ir Luhansko kryptimis sunaikino 30 šarvuotų kovinių mašinų, sparnuotąją raketą ir šešis bepiločius orlaivius.

07:26 Limane, Donecko srityje, vyko mūšiai, okupantai bandė nutraukti Ukrainos tiekimo linijas, pranešė Amerikos karo studijų institutas.

07:20 Rusijos kariai Baltarusijoje, 50 km nuo Ukrainos sienos, dislokavo taktinių raketų sistemas „Iskander-M“ ir stiprina savo pozicijas prie Rusijos ir Ukrainos sienos, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

06:43 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Rusai pagerino savo taktines pozicijas Zaporožės Vasilivkos srityje (Bachmuto kryptis), o okupantai ruošiasi atnaujinti puolimą Vasylivka-Kamianske kryptimi.

05:03 Kolaborantai iš Chersono prašys okupantų dislokuoti ten Rusijos karinę bazę, pranešė Kremliaus statytinis, vadinamasis regiono „karinės-civilinės administracijos vadovo pavaduotojas“ Kirilas Stremousovas.

04:25 Rusai reikalauja nuo 3000 iki 5000 grivinų kyšių iš žmonių, norinčių palikti okupuotą Melitopolį, paskelbė Zaporožės karinė administracija.

03:26 Ukrainos pietuose rusai per užminuotą zoną pasiuntė civilius automobilius ir apšaudė po sprogimo išgyvenusius žmones, pranešė operatyvinė komanda „Pietūs“.

02:43 Amerikos karo studijų institutas: Rusijos kariuomenė tęsė sausumos puolimą prieš Severodonetską, bet padarė mažai pažangos apsupdama miestą.

01:55 Generalinė prokurorė Irina Venediktova: Gegužės 23 d. duomenimis, tiriama apie 13 000 įtariamų Rusijos karo nusikaltimų bylų.

Šiuo metu yra apie 600 asmenų, kurie gali būti susiję su karo nusikaltimais, sąrašas. Įtarimai pareikšti 49 Rusijos kariams.

01:16 Chersono ir Zaporožės srityse rusai jau įkūrė 19 „komendantūrų“, pranešė Zaporožės karinės administracijos atstovas Ivanas Arefjevas.

2022 05 24 08:32
Spausdinti