Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


KARAS UKRAINOJE
91-oji karo Ukrainoje diena: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
Telegram/UNIAN
Ukrainos karys.

20:15 BNS: Rusija pareiškė, kad jos pajėgų užimto Ukrainos pietrytinio Mariupolio miesto uostas vėl atidarytas. Pasak Gynybos ministerijos atstovo Igorio Konašenkovo, po išminavimo operacijos šis Azovo jūros uostas „pradėjo normaliai veikti“.

Strategiškai svarbaus uostamiesčio kontrolę Kremliaus pasiųstos pajėgos perėmė po brutalios apsiausties.

19:35 Daugelyje Ukrainos sričių paskelbtas oro pavojus.

19:06 BNS: Šveicarijos vyriausybė pareiškė pradėsianti daugiau nei 100 milijonų frankų (98 mln. eurų) turto konfiskavimo iš buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus artimo bendražygio procedūrą.

18:26 BNS: Kautynės tarp Rusijos ir Ukrainos pajėgų pasiekė svarbaus Rytų Ukrainos miesto Sjevjerodonecko ribas, pranešė vietos gubernatorius, apibūdinęs padėtį mūšio lauke kaip „labai sudėtingą“.

„Rusijos pajėgos padarė tiek pažangos, kad jau gali apšaudyti miestą iš minosvaidžių“, – socialinėje žiniasklaidoje paskelbė Luhansko srities vadovas Serhijus Haidajus, pridūręs, kad „vakar jau vyko kautynės pakraščiuose“.

16:40 Rusų įsibrovėliai pranešė Mariupolio vietos gyventojams, kad Rusijos pilietybę jie gali gauti negavę tarpinės vadinamosios „DLR“ pilietybės, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

16:25 Rusijos karinė vadovybė suaktyvino ilgojo nuotolio ir strateginių bombonešių naudojimą Ukrainos oro gynybos sistemoms aptikti, pranešė Gynybos ministerijos atstovas spaudai Oleksandras Motuzianykas.

16:00 Teismas suėmė 27 metų Brovarų gyventoją, kuris apgaule užvaldė lėšas, pažadėjęs evakuoti žmones iš Rusijos blokuojamo Mariupolio.

15:40 Ukrainos karinės žvalgybos duomenimis, Rusijos okupantai jau panaudojo daugiau nei 60 proc. didelio tikslumo ginklų atsargų.

15:22 Operatyvinės vadovybės „Pietūs“ Saugumo ir gynybos pajėgų spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk sakė, kad Odesos miestas tebėra prioritetas priešui.

14:58 Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus patikino, kad Rusijos kariuomenė neužblokavo maršruto Lisičanskas-Bachmutas ir neatskyrė Luhansko srities nuo likusios Ukrainos.

14:33 Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą dėl supaprastinto Rusijos pilietybės gavimo okupuotų Ukrainos Chersono ir Zaporožės regionų gyventojams.

14:24 Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba pareiškė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino pataikavimo ir nuolaidų strategija žlugo nuo 2014-ųjų ir neturėjo sėkmės.

„Visiems, kurie tiki, kad Ukraina gali daryti nuolaidų, kad nuraminti V. Putiną, mano atsakymas yra labai paprastas. Šią strategiją lyderiaujančios pasaulio pajėgos naudojo nuo 2014 m. iki 2022 m. vasario 24 d. Duok čia, daryk nuolaidų čia, tai padės užkirsti kelią karui. Ji nepavyko. Dėl aštuonerius metus trukusios strategijos raketos pataikė į Kyjivą ir praliejo kraują Donbase“, – sakė ministras.

14:01 Kremliaus ruporas „RIA Novosti“ skelbia, kad Valstybės Dūma per 3 svarstymus priėmė įstatymą dėl amžiaus ribos, leidžiančios sudaryti pirmą karinės tarnybos sutartį Rusijoje, panaikinimo. Rekrutuojami gali būti vyrai iki 50 metų.

13:47 Rusijos kariuomenė iš nuskendusio kreiserio „Moskva“ išėmė žuvusių jūreivių kūnus ir slaptą įrangą, pranešė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato atstovas Vadymas Skibickis.

13:41 Baltarusijos ministras pirmininkas Romanas Golovčenka patvirtino, kad Baltarusija tiekia ginklus Rusijos Federacijai.

12:59 Rusija ruošia tris „katilus“ Donbase, – Amerikos karo studijų institutas

Remiantis tyrimais, „katilai“ planuojami Severodonetsko ir Lisičansko srityse, aplink Zolotę į šiaurės rytus nuo Popasnos, taip pat aplink Avdiivką.

Amerikiečių karo institutas
Žemėlapis.

Tuo pat metu Kremlius, matyt, atsisakė anksčiau planuoto visiško Ukrainos pajėgų apsupimo Rytų Ukrainoje.

12:43 Ukrainos saugumo tarnyba iškvietė Arsenijų Jaceniuką, Oleksandrą Turčinovą, Arseną Avakovą ir Maksimą Tymčenką į apklausą vadinamojoje „anglies byloje“.

11:48 Lietuvos krašto apsaugos ministras pranešė, kad ruošiama nauja paramos siunta į Ukrainą. 20 šarvuočių M113, 10 karinių sunkvežimių ir 10 visureigių.

11:28 Rusijos užsienio reikalų ministerija derybas dėl galimo Mariupolio gynėjų keitimo į Rusijos karius pavadino „per ankstyvomis“.

„Viską svarstysime po to, kai tie, kurie pasidavė į nelaisvę, bus tinkamai nuteisti. Tada gali būti kokių nors kitų žingsnių. Prieš tai visos kalbos apie mainus per anksti“, – sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Andrijus Rudenko.

11:18 Ukrainos prezidentas sako, kad Kinija pasirinko politiką laikytis nuošalyje dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ir tai yra geriau nei padėti agresoriui.

10:58 Prezidentas Volodymyras Zelenskis vieninteliu teigiamu momentu derybose su Rusija pavadino tai, kad iš Mariupolio pavyko evakuoti žmones, o iš „Azovstal“ – civilius ir karius.

10:27 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

10:15 Naktį Rusijos kariai pradėjo oro antskrydį prieš Kramatorską (Donecko sritis), pataikė į gyvenamąjį sektorių, pranešė Kramatorsko meras Oleksandras Hončarenka.

10:01 Regioninių karinių administracijų duomenys: Rusijos kariai pradėjo raketų smūgius prieš Sumų sritį, Kryvyj Rih ir Zaporožę. Taip pat ryte okupantai pradėjo puolimą Severodonecke, Luhansko srityje, kovos tęsiasi Donecko srityje.

09:29 Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba netiki, kad Vakarų šalys gali jėga išspręsti Rusijos karinės jūrų blokados klausimą.

08:54 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas perspėja apie naują sukčiavimo rūšį – kaltininkai pelnosi iš į nelaisvę patekusių ar dingusiais laikomų karių artimųjų.

08:40 Britų žvalgyba: Ukrainos uostų karinė blokada, kurią Rusija vykdo nuo karo pradžios, jau lėmė pasaulinį kainų augimą.

08:16 Rusijos okupantai tris raketas paleido į Kryvyj Rih miestą Dniepropetrovsko srityje, apgadindami pramonės gamyklą, pranešė regioninės karinės administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

08:01 Ukrainos nacionalinė gvardija: gegužės 23 dieną Zaporožės srityje Ukrainos nacionalinės gvardijos karys numušė antrą per mėnesį Rusijos lėktuvą Su-25.

06:58 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: tęsiasi kovos Severodonetsko kryptimi, rusai vykdo aktyvų puolimą.

06:23 Rusijos kariai Zaporožėje paleido keturias sparnuotąsias raketas, vieną numušė oro gynyba, paskelbė Zaporožės karinė administracija.

06:00 Vadinamasis Zaporožės „vietos administracijos atstovas“ Vladimiras Rogovas sakė, kad regionas tariamai nori būti Rusijos dalimi.

05:30 Rusai okupuotame Melitopolyje pradėjo imti mokestį už savo Z ženklu pažymėtus automobilius, pranešė regiono karinė administracija.

05:03 Mykolajivo regione rusai persirengė Ukrainos karių uniforma ir bandė užimti stebėjimo postą, pranešė operatyvinė komanda „Pietūs“.

04:20 Amerikos karo studijų institutas: rusai siunčia nemažai savo karių, artilerijos ir lėktuvų kariauti į Luhansko sritį.

00:03 Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas paskelbė, kad fronto linijose jau naudojamos partnerių padovanoti savaeigiai artilerijos daliniai „Cezaris“ nuotraukas.

2022 05 25 08:59
Spausdinti