Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
92-oji karo Ukrainoje diena: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
Telegram/UNIAN
Šventoji Javelina.

20:42 Beveik visoje Ukrainos teritorijoje aidi pavojaus sirenos.

18:45 Pranešama apie sprogimus Charkive.

18:12 BNS: Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) valstybės narės ketvirtadienį didele balsų dauguma priimta rezoliucija griežtai pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje ir išpuolius prieš sveikatos priežiūros įstaigas. Kasmetinėje PSO asamblėjoje 88 balsais prieš 12 buvo priimta rezoliucija, kurioje Rusija raginama „nedelsiant nutraukti bet kokius išpuolius prieš ligonines“ ir kitas sveikatos priežiūros įstaigas.

18:06 BNS: Vakarai privalo užtikrinti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas būtų nugalėtas Ukrainoje, ir turi toliau nepaliaujamai remti Kyjivą, ketvirtadienį pareiškė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss. Po susitikimo su Bosnijos kolega Bisera Turkovič Sarajeve su žurnalistais kalbėjusi L. Truss perspėjo „nesiūlyti Putinui jokių kompromisų ar nuolaidžiavimų“.

„Kalbu apie tai, kad reikia naudotis savo pačių ištekliais ir neatsitraukti,.. toliau tiekti Ukrainai ginklus, kurių jai reikia, kad laimėtų ir susigrąžintų savo teritorinį vientisumą bei suverenitetą“, – sakė ji.

18:00 Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka įsakė įsteigti Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų operatyvinę vadovybę Ukrainos kryptimi. Baltarusija taip pat perkėlė operatyvinių-taktinių sparnuotųjų raketų "Iskander" paleidimo įrenginius į Luninecą, Bresto srityje. Jie gali būti naudojami Vakarų Ukrainos infrastruktūrai apšaudyti.

17:18 Operatyvinės vadovybės „Pietūs“ teigimu, raketų smūgių grėsmė regione iš jūros išlieka aukšta, tačiau dėl prastėjančių oro sąlygų jūrų pėstininkai negali išlaipinti pakrantėje. Be to, padidėja minų išmetimo pakrantėje rizika.

16:59 Vakar Mykolajevo srityje okupantai nužudė vieną žmogų, o dar 14 sužeidė, pranešė regiono taryba.

16:39 Okupantai neleidžia remontuoti dviejų Kachovkos HE hidroagregatų, dėl kurių buvo iš dalies užtvindyta Nova Kachovka, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo Pagrindinio operacijų skyriaus viršininko pavaduotojas Oleksijus Gromovas.

16:28 Charkovo miesto valdžia nusprendė nestabdyti metro traukinių per Rusijos artilerijos apšaudymą, bet paskirs specialius sektorius ant požeminių platformų žmonėms priglausti.

16:22 BNS: 7 žmonės žuvo per naują Rusijos apšaudymą antrame didžiausiame Ukrainos mieste Charkive. Kai buvo atremti vasario 24 dieną invaziją į Ukrainą pradėjusios Rusijos bandymai užimti Charkivą, į regioną grįžo daug žmonių.

16:04 BNS: Ukraina pranešė, kad mūšiai šalies rytiniame Donbase pasiekė didžiausią intensyvumo lygį, Rusijos pajėgoms veržiantis gilyn į pramoninį regioną.

16:02 BNS: Italija iš Rusijos ministro pirmininko Michailo Mišustino ir dar trijų aukštas pareigas užimančių rusų ketvirtadienį atėmė vieną aukščiausių savo apdovanojimų, pareiškusi, kad jie jo nebėra nusipelnę. M. Mišustinui ir prekybos ministrui Denisui Manturovui 2020 metais buvo suteiktas Italijos Žvaigždės ordino Didžiojo kryžiaus kavalieriaus titulas, tačiau prezidentas Sergio Mattarella pasirašė dekretą, kuriuo atėmė iš jų šį apdovanojimą, paskelbdamas juos „nevertais“ jo.

16:00 Priešlėktuvinės pajėgos virš Sumų numušė Rusijos karių raketą, pranešė Sumų regiono valstybės administracijos vadovas Dmitrijus Živickis.

15:47 Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos direkcijos viršininkas generolas majoras Kirilas Budanovas sakė, kad į „Azovstal“ iš viso skrido 16 karinių sraigtasparnių Mi-8, o vieną kartą – su 72 „Azovo“ pulko kariais. Iš viso buvo 7 misijos.

Kiekvieną kartą sraigtasparniai sėkmingai tiekdavo reikiamą papildymą Mariupolio gynėjams, tačiau per penktąją ir septintąją misijas buvo numušti du sraigtasparniai.

15:30 Rusų okupantai apšaudo Charkovą, šiuo metu žinoma, kad žuvo 4 žmonės. Valdžia ragina visus pasislėpti, pranešė Charkovo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synegubovas.

15:24 Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus teigė, kad okupantai nekontroliavo maršruto Lisičanskas-Bachmutas, o ten šaudė, todėl Ukrainos gynėjai ir savanoriai ieško kitų būdų, kaip pristatyti krovinius į Ukrainos Luhansko sritį.

15:18 Stebėdami SDEK siuntų pristatymo įmonę 13 miestų prie Ukrainos pasienio su Rusija ir Baltarusija, mokslininkai nustatė ne tik neįprastą siuntų padidėjimą, kuris sutapo su karo pradžia, bet ir neįprastus ryšius tarp miestų, kurie patvirtina siautėjančio plėšikavimo versiją.

14:57 Liudininkai žurnalistams pasakojo, kad rusų okupantai atnaujino Charkovo civilinės infrastruktūros ir priemiesčių apšaudymą iš artilerijos.

14:12 Kursko srities (Rusija) gubernatorius Romanas Starovoitas tvirtina, kad Vorožbos kaimą tariamai apšaudė Ukraina. Skelbiama, kad sužeista mokyklos mokytoja.

14:01 „Reuters“: Ankara derasi su Kyjivu ir Maskva, kad atidarytų koridorių per Turkiją grūdų eksportui iš Ukrainos.

13:47 Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, kalbėdamas Pasaulio ekonomikos forume Davose, agresyvų Rusijos karą Ukrainoje pavadino nesėkme ir pareiškė, kad Vladimiras Putinas neturėtų laimėti savo sukelto karo.

„Mūsų tikslas aiškus kaip dieną – Putinas privalo nelaimėti šio karo. Ir esu įsitikinęs, kad jis jo nelaimės“, – sakė Vokietijos lyderis.

13:20 Maskva tikisi, kad Kyjivas priims jų reikalavimus, įskaitant Rusijos pretenzijas į okupuotas teritorijas, sakė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

13:11 Vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas priminė partneriams, kad ginklų pristatymas neturėtų būti atidėtas, nes tai matuojama žmonių, gelbstinčių pasaulį nuo rusų okupantų, gyvybėmis.

12:59 Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas sureagavo į Maskvos ketinimą išduoti rusiškus pasus okupuotose teritorijose ir teigė, kad ukrainietiškas pasas yra didvyriškumo simbolis, o rusiškas – nesąžininga etiketė.

12:36 „New York Times“: Gegužės pradžioje nesėkmingas bandymas perplaukti Severskij Donec upę Belogorovkoje nusinešė mažiausiai 400 Rusijos karių gyvybes ir tapo vienu iš daugiausiai aukų pareikalavusių karo epizodų Rusijos armijai.

12:04 Zaporožės srities tarybos deputatas iš „Opozicinio bloko“ Jevgenijus Balickis padėjo okupantams – jam pareikšti įtarimai, pranešė Ukrainos saugumo tarnyba.

11:56 Save pasiskelbęs Baltarusijos prezidentu Aleksandras Lukašenka liepė savo gynybos ministrui pasidaryti „pamokas ir išvadas“ iš Rusijos karo prieš Ukrainą.

11:12 Kyjivo sociologijos instituto tyrimas: Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios labai pablogėjo ukrainiečių požiūris į šalį agresorę. 92 proc. respondentų požiūris į Rusiją yra blogas ir tik 2 proc. vertina gerai.

10:45 Vadinamųjų „DLR“ ir „LLR“ kovotojai visos Donecko ir Luhansko sričių teritorijos okupacijos atveju norės surengti „referendumą“ dėl prisijungimo prie Rusijos, teigė kovotojų lyderis Denisas Pušilinas komentare Kremliaus ruporui „RIA Novosti“.

10:24 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

09:57 Mažiausiai 6 žmonės žuvo ir 12 buvo sužeisti gegužės 25 d. per Rusijos apšaudymą Donecko ir Luhansko srityse, skelbia Jungtinių pajėgų grupė.

09:39 Rusijos kariuomenės pergrupavimas Chersono srityje ir Zaporožės srities okupuotose srityse, taip pat papildomos gynybos linijos statyba rodo Rusijos ketinimą įsitvirtinti šiose teritorijose, praneša Ukrainos žvalgyba.

09:23 Regioninių karinių administracijų duomenys: Rusijos kariuomenė toliau naikina Luhansko ir Donecko sritis, taip pat apšaudomos Charkovo, Mykolaivo ir Dniepropetrovsko sritys.

09:01 Generalinė prokuratūra: nuo karo Ukrainoje pradžios žuvo 240 vaikų, 436 buvo sužeisti.

Be to, okupantai į skirtingus Rusijos regionus išvežė apie 230 000 ukrainiečių vaikų.

Ukrainos generalinė prokuratūra
Suvestinė.

08:27 Dniepropetrovsko srityje naktį Rusijos kariuomenė apšaudė Apostolovskio bendruomenę iš artilerijos Kryvyj Rih kryptimi, pranešė Dniepropetrovsko karinės administracijos pirmininkas Valentinas Rezničenko.

08:24 Rusams apšaudžius Lisičansko miestą ir jo priemiesčius žuvo trys žmonės, Severodonecke okupantai apšaudė bendrovę „Impuls“, buvo apgadinta daug namų, pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

08:05 Chersono srityje apšaudomi kaimai, o vietinis deputatas Dmitrijus Burlėjus teigia, kad įvairios okupantų grupės aiškinasi tarpusavio santykius, pranešė Dmytro Burlajus „Novovoroncovčina News“ grupėje.

07:52 Charkovo srityje per dieną gelbėtojai gesino gaisrus bent po 13 kartų, iš kurių 10 kildavo dėl rusų apšaudymo, pranešė Charkovo srities valstybės pagalbos tarnyba.

07:27 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atsiliepė į buvusio JAV valstybės sekretoriaus Henry Kissingerio pasiūlymą sutikti su dalies teritorijų praradimu mainais už karo pabaigą.

„Atrodo, kad pono Kissingerio kalendoriuje yra ne 2022, o 1938 metai, ir jis manė, kad kalbasi su publika ne Davose, o tuometiniame Miunchene“, – sakė jis.

07:12 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Rusijos okupantai bando atnaujinti Slovjansko puolimą ir masiškai apšaudo gyvenvietes įvairiomis kryptimis.

06:44 Ukrainos atstovas JT Serhijus Dvornykas paaiškino, kad Rusija pagrobia vaikus iš Ukrainos ir veža juos į savo teritoriją, siekdama sunaikinti ukrainiečių tautą.

04:43 Rusijos įsibrovėliai gali griebtis provokuojančių apšaudymų iš karo pradžioje užgrobto ukrainiečių katerio, pranešė operatyvinė komanda „Pietūs“.

04:27 Okupantai sraigtasparniais Mi-8 surengė 3 reidus Mikolajivo ir Chersono srityse, paskelbė operatyvinė komanda „Pietūs“.

03:55 Amerikiečių karo tyrimo analitikai teigia, kad artimiausiomis dienomis rusai gali pradėti sausumos puolimą siekdami užimti Severodonecką.

01:46 Chmelnickio srityje oro gynyba numušė okupantų raketą, kurios nuolaužos nukrito į lauką, pranešė Chmelnickio srities karinės administracijos vadovas Serhijus Hamalijus.

01:26 Zaporožėje okupantai į Melitopolį nugabeno pasenusių tankų T-62 ešeloną, taip pat 30 vienetų technikos į Kirillovkos kaimą, pranešė srities karinė administracija.

00:01 Volodymyras Zelenskis: Rytiniame regione rusų įsibrovėliai bando veržtis į priekį, apšaudydami kaimus ir paleisdami raketų bei bombų smūgius. Kai kur prieše dominuoja technika ir karių skaičius.

Ukrainos prezidentas prašo pagalbos ginantis.

2022 05 26 08:31
Spausdinti