Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARAS UKRAINOJE
96-oji karo diena Ukrainoje: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
BNS
Twitter@nexta_tv
Volodymyras Zelenskis lanko karius.

18:57 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad po sėkmingo ukrainiečių karių puolimo Chersonos srityje priešas pasitraukė iš Nikolajevkos.

18:47 BNS: Naujoji Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna, atvykusi solidarumo vizito į Ukrainą, pareiškė, kad Paryžius yra pasirengęs didinti karinę pagalbą su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai. „Prancūzija nekariauja su Rusija“, bet „toliau didins ginklų tiekimą“ Kyjivui, sakė C. Colonna per bendrą spaudos konferenciją su ukrainiečių kolega Dmytro Kuleba. Pasak jos, minėti ginklai atvyks „artimiausiomis savaitėmis“.

18:20 Po Kremliaus karo nusikaltimų Bučoje ir kituose miestuose Ukrainai nebėra kito kelio kaip tik eiti iki pergalės, sako Vilniuje viešintis Aukščiausiosios Rados pirmininko pirmasis pavaduotojas Oleksandras Kornijenka.

„Po tų nusikaltimų, kuriuos Rusija atliko Bučoje, Mariupolyje, Hostomelyje mes nebeturime kitų argumentų kaip tik eiti iki galo ir kovoti su rusais iki galutinės pergalės“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Ukrainos ambasadoje Vilniuje sakė O. Kornijenka.

18:06 Rusijos pajėgoms Ukrainos rytuose pirmadienį apšaudžius automobilį, kuriuo buvo evakuojami žmonės, žuvo žurnalistas iš Prancūzijos. Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus platformoje „Telegram“ parašė, kad incidentas įvyko netoli Sjevjerodonecko miesto, pastaruoju metu tapusio Rusijos pajėgų puolimo epicentru.

„Šiandien mūsų šarvuota evakuacinė transporto priemonė važiavo paimti iš srities 10 žmonių ir pateko į priešo apšaudymą. Sviedinių skeveldros pramušė mašinos šarvus, į kaklą buvo mirtinai sužalotas akredituotas prancūzų žurnalistas, rinkęs medžiagą apie evakuaciją. Policijos patrulį išgelbėjo šalmas“, – sakoma S. Haidajaus žinutėje.

Vėliau pranešta, kad per šį incidentą žuvo televizijos BFM-TV žurnalistas Fredericas Leclercas-Imhoffas.

17:20 JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė nesiųsiantis Ukrainai raketų sistemų, kuriomis Kyjivo pajėgos galėtų smogti taikiniams Rusijos teritorijoje, nors ukrainiečiai ragino kuo greičiau perduoti tokios ginkluotės. „Neketiname siųsti Ukrainai raketų sistemų, kuriomis galima smogti Rusijoje“, – žurnalistams sakė J. Bidenas.

16:54 Ministro Pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščiuk sakė perduodanti savo įgaliojimus keisti karo belaisvius žvalgybai ir saugumo tarnybai.

16:41 Ukrainos gynybos ministerija teigia, kad kovos rytuose pasiekė maksimalų intensyvumą.

16:26 Odesos miesto taryba: Odesos centre imta išvežti po vasario 24 dienos pastatytas betonines konstrukcijas miestui ginti.

16:17 Vasario-balandžio mėnesiais kare prieš Ukrainą dalyvavę ir vėl ten pasiųsti Rosgvardo kariai iš Krasnodaro pateikė pranešimus, kad atsisako kariauti, rašoma žiniasklaidoje.

16:04 Prokuratūra iškėlė pirmąją išžaginimo bylą – okupantas bus teisiamas, pranešė Generalinės prokuratūros.

15:53 Teisėsaugos pareigūnai atskleidė masinės suklastotų žurnalistų ID ir spaudos kortelių gamybos ir pardavimo Kyjive schemą.

15:40 Ukrainoje per karą žuvusio lietuvių režisieriaus Manto Kvedaravičiaus dokumentiniam filmui „Mariupolis 2“ skirtas specialus Kanų kino festivalio prizas, pirmadienį pranešė Lietuvos kino centras. Dokumentinio kino vertinimo komisijos teigimu, specialus prizas atiteko filmui, „kurio neįmanoma palyginti su jokiu kitu konkurso dalyviu“.

„Labai radikaliam, drąsiam, meniškam ir egzistenciniam kūriniui „Mariupolis 2“. Režisierius Mantas Kvedaravičius yra tarp tūkstančių civilių, žuvusių dėl Rusijos kariuomenės veiksmų nuo plataus masto Putino invazijos pradžios“, – teigiama komisijos pranešime.

15:32 Ukrainos nacionalinė gvardija numušė trečią priešo atakos lėktuvą Su-25.

15:30 Luhansko srities vadovas Sergejus Gaidai pranešė apie sustojusią evakuaciją iš rajono – okupantai apšaudė automobilį, kuris planavo išvežti 10 žmonių. Nužudytas prancūzų žurnalistas.

15:16 Keturiuose kaimuose okupuotame Chersono srities Heničesko rajone mokytojai atsisakė dirbti pagal rusų mokyklų programą. Tai pranešė Artimųjų Rytų studijų centro ekspertas Sergejus Danilovas.

15:05 Nuo karo pradžios Rusijos okupantai Melitopolyje pagrobė daugiau nei pusę tūkstančio civilių gyventojų, pranešė miesto meras Ivanas Fiodorovas

14:56 Ryte Rusijos kariams užpuolus Mykolajivą viename iš miesto rajonų buvo apgadintas 21 privatus namas, sužeistas vienas žmogus, sakė miesto meras Aleksandras Senkevičius.

14:45 Ukrainos gynėjai numušė retą straigtasparnį Mi-35MS.

Telegram@horevica
Numuštas straigtasparnis.

14:07 Okupantai prie Rusijos ir Estijos sienos kirtimo punktų įkūrė filtravimo stovyklą, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

13:55 Kyjivo karinės administracijos vadovas generolas Mykola Žirnovas teigė, kad Rusijos kariuomenės formavimosi Ukrainos sostinę pulti ženklų nėra, tačiau pavojus išlieka.

13:32 Guliajpolyje (Zaporožės sritis) vakar okupantai sunaikino daugiau nei 50 civilinės infrastruktūros objektų, įskaitant parduotuves, paštą ir maldos namus, pranešė Zaporožės regiono karinė administracija.

12:49 Užėmę Lymano miestą Donecko srities Kramatorsko rajone, rusų kariai jame sunaikino modernią dviračių bazę, kuri buvo atidaryta tik rudenį, pranešė Donecko karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko.

12:35 Okupantai Mariupolyje galėjo nužudyti daugiau nei 22 000 žmonių. Vietos valdžios duomenimis, rusai masinėse kapavietėse jau palaidojo 16 000 žmonių, o dar 5 000 iki kovo vidurio palaidojo komunalininkai.

12:19 Lvovo desantininkai praneša, kad sunaikino 104-ojo šturmo pulko būrį iš Pskovo srities.

11:53 Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba: Rusijos kariškiai apšaudė Sumų regioną su sviediniais, kurie buvo užpildyti „Flechette“. „Flechette“ yra smailus plieninis sviedinys su mentele uodega stabiliam skrydžiui.

11:41 Generalinė prokuratūra: vakar per Rusijos apšaudymą Myroliubivkoje Chersono srityje žuvo 9 metų mergaitė, o 7 mėnesių kūdikis ir 5 metų mergaitė buvo sužeisti.

11:34 Rusija į Kursko sritį išsiuntė karius ir artilerijos bei raketų sistemas, pranešė regiono gubernatorius Romanas Starovoitas.

11:14 Pareigūnas iš ES institucijų: Buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiu bandymu kirto Ukrainos sieną su Lenkija.

11:11 45-oji atskira Ukrainos ginkluotųjų pajėgų artilerijos brigada parodė, kaip ji saugo Ukrainą.

10:21 Okupuoto Zaporožės Melitopolio centre, kur įsikūrusi vadinamoji karinė-civilinė kolaborantų administracija, taip pat netikro „gubernatoriaus“ ir išdaviko Jevheno Balickio namas, nugriaudėjo sprogimas, pranešė Kremliaus žiniasklaida „RIA Novosti“.

10:14 Ukrainos saugumo tarnyba turi įrodymų, kad Rusijos kariai atsisako pradėti puolimą, nes patiria didelių nuostolių.

09:51 Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus praneša, kad Severodonecko gatvėse jau vyksta kautynės.

09:36 Penktasis Ukrainoje prezidentas Petro Porošenka trečią kartą bandys kirsti sieną, kad dalyvautų Europos liaudies partijos viršūnių susitikime, taip pat kreipėsi į dabartinį pareigūną Volodymyrą Zelenskį, prašydamas patikinti, kad opozicija bendradarbiauja su valdžia stiprinant Ukrainą.

09:28 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

09:07 Britų žvalgyba: Rusija per karą Ukrainoje patyrė daug savo viduriniųjų ir jaunesniųjų karininkų aukų, todėl karių moralė ir drausmė toliau smunka.

Žvalgyba aiškina, kad brigadų ir batalionų vadai yra nukreipti į frontą pasitikti pavojaus, nes yra bekompromisiškai atsakingi už savo padalinių veiksmus. Jaunesniems karininkams teko vadovauti ir žemiausio lygio taktinėms operacijoms, nes kariuomenėje trūko gerai apmokytų ir įgaliotų seržantų tarnauti Vakarų kariuomenėje.

09:00 Nuo vidurnakčio iki 8 val. Sumų srities teritorijoje priešas surengė 4 pasienio teritorijų atakas, pranešė Sumų regiono valstybinės karinės administracijos vadovas Dmitrijus Žyvyckis.

08:57 Regioninių karinių administracijų duomenys: Naktį Rusijos kariai toliau apšaudė Ukrainos pietus ir rytus, pradėjo raketų atakas Odesos srityje, o aviaciją apšaudė Sumų sritį.

08:13 Luhansko srityje tęsiasi įnirtingos kovos dėl Severodonetsko ir Lisičansko, o Rusijos kariuomenė įžengė į Severodonecko pakraščius, sakė regiono vadovas.

07:52 Rusijos kariai apšaudė Zelenodolsko ir Apostolivskio bendruomenes Dniepropetrovsko srityje, kuri ribojasi su fronto linija, pranešė Dniepropetrovsko srities valstybinės administracijos pirmininkas Valentynas Rezničenka.

07:22 Rusijos kariai paleido du raketų smūgius į Odesos sritį ir dar kartą pataikė į automobilių ir geležinkelio tiltą per Dniestro žiotį, pranešė Odesos regiono karinės administracijos vadovo atstovas Serhijus Bratčukas.

07:04 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Rusijos kariuomenė gabena techniką į laikinai okupuotus miestus ir kaimus, pergrupuoja dalinius ir ruošia puolimus Slovjanske iš Iziumo ir Lymano pusių.

05:46 Volodymyras Zelenskis svarsto galimybę dįl trišalių telefoninių derybų su Turkijos ir Rusijos prezidentais, pranešė Ukrainos prezidento atstovas spaudai Serhijus Nikiforovas.

04:18 Gindami pietines sienas, Ukrainos kariškiai sunaikino 67 okupantus, 27 vienetus priešo technikos, taip pat nepilotuojamą žvalgybos vadavietę ir vieno iš priešo dalinių vadavietę, pranešė operatyvinė komanda „Pietūs“.

02:58 JAV karo institutas prognozuoja, kad Ukrainos gynėjų kontrataka Chersono srityje sutrikdys Rusijos planus kontroliuoti okupuotas teritorijas pietuose.

01:33 Rusai smogė Naujojo Bugo miestui Mykolajevo srityje, pranešė miesto taryba.

00:48 Ukrainos kariškiai Kryvyj Riho pietuose surengė sėkmingą kontrataką, sunaikindami 63 okupantus ir 19 priešo technikos vienetų, pranešė regiono karinės administracijos viršininkas Oleksandras Vilkulas.

2022 05 30 09:01
Spausdinti