Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KARAS UKRAINOJE
98-oji karo diena Ukrainoje: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
Karpatskaja Sič
Ukrainiečiai sunaikino okupantus ir jų techniką.

21:18 Ukraina neatakuos Rusijos. Apie tai interviu „Newsmax“ pasakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

20:45 Ukraina ir Lenkija įkurs bendrą įmonę, kuri gamins ginklus ir karinę techniką.

Tai valstybių gynybinį bendradarbiavimą pakels į naują lygmenį ir leis sukurti šiuolaikines ginkluotės rūšis, sakė Ukrainos premjeras Denisas Šmygalis. Jau pasirašytas lenkų-ukrainiečių komisijos, kuri parengs įmonės įkūrimo rekomendacijas, memorandumas.

19:15 BNS: Ukraina pažadėjo Jungtinėms Valstijoms nenaudoti naujų ilgo nuotolio ginklų taikiniams Rusijos teritorijoje atakuoti, sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

„Ukrainiečiai patikino mus, kad šių sistemų nenaudos prieš taikinius Rusijos teritorijoje“, – A. Blinkenas sakė per bendrą spaudos konferenciją su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu.

19:05 Bet koks bandymas nutraukti Rusijos vykdomą Ukrainos Odesos uosto blokadą būtų „itin rizikinga karinė operacija“, pareiškė aukščiausio rango JAV generolas Markas Milley, pradėjęs kelionę po Europą.

M. Milley, kalbėdamas Londone prieš apsilankymus NATO siekiančiose įstoti Suomijoje ir Švedijoje, pažymėjo, kad Juodosios jūros laivybos kelius blokuoja minos ir Rusijos karinis laivynas. Dėl to dešimtys konteinerinių laivų yra užblokuoti Ukrainos uostuose, įskaitant svarbiausią centrą Odesą. Blokada neleidžia pristatyti grūdų atsargų kitoms pasaulio šalims ir sukėlė nuogąstavimus, kad gali kilti visuotinė maisto krizės.

„Norint atverti tuos jūrų kelius, reikėtų labai didelių kurios nors valstybės ar valstybių grupės karinių pastangų“, – sakė M. Milley kartu su juo po Europą keliaujantiems žurnalistams.

18:30 JAV pirmąkart pripažino padedanti Ukrainai kibernetinėmis atakomis.

„Mes surengėme nemažai įvairių operacijų – puolamųjų, gynybos, informacinių“, – pareiškė prie JAV kibernetinės vadovybės vairo stovintis generolas Paulas Nakasone.

18:05 Ukrainos ambasadorius Baltarusijoje Ihoris Kyzimas komentavo „specialiąją operaciją“, skirtą Baltarusijos sunkvežimių vežėjams grąžinti, sakydamas, kad Minskas paėmė įkaitais ukrainiečių vairuotojus.

17:46 Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad yra rizika, kad į karą su Ukraina bus įtrauktos trečiosios šalys, jei Kyjivas iš JAV gaus MLRS.

17:22 Išlieka Rusijos armijos raketų atakų grėsmė prieš Kyjivą, paskelbė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 112-osios Kyjivo teritorinės gynybos brigados spaudos pareigūnas Andrijus Kovaliovas.

16:33 Apie 13.30 val. priešas iš lėktuvo paleido raketą į Sumų srities Šostkos rajono Šaligino bendruomenės teritoriją, pranešė Sumų regiono karinės administracijos vadovas Dmitrijus Živyckis.

16:23 Rusijos kariai Briansko srityje stato inžinerines pozicijas už 3 kilometrų nuo Ukrainos valstybės sienos, pranešė Gynybos ministerijos atstovas spaudai Oleksandras Motuzianykas.

15:28 Ukrainos saugumo tarnyba: Vaikai žaidimų smėlio dėžėje rado suskilusią priešpėstinę miną, gelbėtojai ragina tėvelius paaiškinti vaikams veiksmų algoritmą tokiose situacijose.

15:18 Černihovo sritis yra pasirengusi antrajam Rusijos kariuomenės puolimui, nors priešo smogiamosios grupės ženklų antrajam puolimui nėra suformuota, pranešė Černihovo srities karinės administracijos viršininkas Viačeslavas Čausas ir Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Andrijus Demčenko.

15:11 Ukrainos nacionalinės policijos vadovas Igoris Klimenko: šiuo metu ieškomi 139 ukrainiečiai vaikai.

Per karą dingusiais buvo laikoma daugiau nei 1,9 tūkst., iš jų policija surado 1794 vaikus.

14:51 Žiauriai užgrobusi Ukrainos teritoriją, Rusijos valdžia sako, kad jų neaneksuoja. Jie „atsižvelgia“ į vietos gyventojų nuomonę, sakė Rusijos prezidento Dmitrijaus Peskovo spaudos sekretorius.

13:55 Mariupolio civiliai nuo balandžio mėnesio neturi galimybės gauti geriamojo vandens ir maisto, o okupantai duoda jiems geriamojo vandens tik tada, kai dirba griuvėsiuose, sakė Mariupolio meras Vadymas Boičenka. Jis pridūrė, kad būtina sukurti „žaliuosius koridorius“ evakuacijai.

13:22 Prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas pranešė, kad dėl karo Ukraina prarado 35 proc. BVP, žuvo dešimtys tūkstančių civilių.

12:53 Teisėsaugos pareigūnai atskleidė Černivcių regioninės karinės administracijos vado pavaduotojo schemą dėl humanitarinės pagalbos sukčiavimo.

12:20 Ukrainos ginkluotosios pajėgos nužudė artimą Razmano Kadyrovo parankinį Zaurą Dimajevą. Kaip praneša rusiškas leidinys BAZA, jis buvo nužudytas vakar.

Telegram@UNIAN
Zauras Dimajevas ir Razmanas Kadyrovas.

11:49 Donecko srities okupacinė valdžia ėmė vertinti Mariupolio pastatams padarytos žalos lygį, tariamai siekdama atstatyti pastatus, paskelbė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

11:35 Tikėtina, kad Rusijos kariuomenė negailestingai naikina Ukrainos infrastruktūrą, nes Vladimiras Putinas nori panaudoti Ukrainos teritoriją kaip trampliną tolimesniam puolimui Europoje, sakė Ukrainos gynybos viceministrė Anna Maliar.

11:29 Mykolajivo regiono administracijos pirmininkas Vitalijus Kimas paragino rajono gyventojus kol kas nevykti namo ir palaukti kelias savaites, nes okupantai sustiprino atakas Ukrainos pietuose.

11:18 24-osios atskiros mechanizuotos brigados kariai, pavadinti karaliaus Danieliaus vardu, sunaikino dar vieną okupantų BRDM-2 Luhansko srityje.

11:00 Rusijos laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose labai trūksta vaistų. Net fiziologinio tirpalo nepakanka, paskelbė sveikatos apsaugos ministras Viktoras Liaško.

10:51 Žiniasklaida: Šveicarija neleido Danijai tiekti Ukrainai šarvuočių „Piranha III“.

10:37 Rusijos strateginių raketų pajėgos dalyvauja pratybose, kuriose naudojami autonominiai strateginių kompleksų „Yars“ paleidimo įrenginiai. Rusijos strateginių raketų pagėjos skirtos branduoliniam atgrasymui nuo galimos agresijos.

10:12 Generalinė prokuratūra: nuo karo pradžios žuvo 243 vaikai, 446 buvo sužeisti.

09:41 Britų žvalgyba pareiškė, kad Rusija užima didžiąją Severodonecko dalį.

Britų žvalgyba pažymi, kad Rusijos sausumos operacijos išlieka labai koncentruotos, o pagrindinė ugnies galia sutelkta nedideliame Luhansko srities sektoriuje.

09:11 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

09:05 Regioninių karinių administracijų duomenys: Rusijos kariuomenė įsitvirtina Severodonecko centre Luhansko srityje, bandydama išstumti Ukrainos karių dalinius Belogorovkos ir Vrubovkos srityse.

08:55 Gyvatės saloje rusai įrengė savo priešlėktuvinių raketų sistemas ir daukartinius raketų paleidimo įrenginius, o Juodojoje jūroje laiko dvi fregatas su raketomis „Caliber“ – tai ženklas, kad okupantai ketina apsaugoti savo laivus. Taip pat gresia smūgiai Odesos sričiai. Apie tai pranešė operatyvinė komanda „Pietūs“.

08:24 Rusijos kariai iš artilerijos apšaudė Zelenodolsko bendruomenę Dniepropetrovsko srityje. Apie tai pranešė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

07:55 Enerhodaro atominėje elektrinėje yra apie 500 įsibrovėlių, sakė „Energoatom NNEGC“ vadovas Petras Kotinas.

07:00 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: rusai, remiami sraigtasparnių Ka-52 „Alligator“, veržiasi Lymano – Senojo karavano kryptimi, kovos tęsiasi.

06:00 Volodymyras Zelenskis: kasdien fronte žūsta 60–100 Ukrainos karių, dar 500 sužeidžiami.

05:37 Rusai susprogdino tiltus per Inguleco upę prie Davydovo Brodo ir Velykos Oleksandrivkos (Chersono sritis), pranešė operatyvinė komanda „Pietūs“.

05:00 Volodymyras Zelenskis: raginimai partneriams, kad šie aprūpintų tolimojo nuotolio ginkluote Ukrainą yra skirti apsaugoti savo šalies teritoriją, o ne pulti Rusijos teritoriją.

03:25 Amerikiečių karo institutas: Maskva sutelkė dėmesį į Severodonecką ir Donbasą, siekia juos okupuoti, tačiau tai sukuria pažeidžiamumą Rusijai svarbiame Chersono regione, kur tęsiasi Ukrainos pajėgų kontrpuolimas.

02:40 Kryvyj Rih kryptimi rusai priversti stiprinti gynybą ir griauti nuo kelių plokštes įtvirtinimams statyti, aplenkti Inguleco upės krantus, pranešė karinės administracijos viršininkas Oleksandras Vilkulas.

02:15 JT: nuo vasario 24 d. dėl Rusijos invazijos į Ukrainą žuvo 4 113 civilių, o dar 4 916 buvo sužeisti.

00:30 93-ioji „Cholodnij Jar“ pajėgos Iziumo kryptimi numušė rusų sraigtasparnį Ka-52, dar žinomą kaip aligatorius.

2022 06 01 08:04
Spausdinti