Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SOTUS VILKAS IR SVEIKA AVIS?
A. Baerbock: Berlynas nemato alternatyvos geriems santykiams su Maskva
BNS
Scanpix
S. Lavrovas ir A. Baerbock.

Geriems bei stabiliems Maskvos ir Berlyno santykiams nėra alternatyvos, antradienį pareiškė vokiečių užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

„Vizito metu norėčiau pabrėžti, kokie svarbūs naujai vyriausybei ir man asmeniškai yra santykiai su Rusijos Federacija. Geriems ir stabiliems Maskvos ir Berlyno santykiams nėra alternatyvos, todėl norėčiau ir toliau dirbti prie šios užduoties. Kalbu čia visos naujosios federalinės vyriausybės vardu“, – Maskvoje sakė ministrė, pradedama derybas su kolega rusu Sergejumi Lavrovu.

Pasak A. Baerbock, svarbu „ramiai, skiriant tam pakankamai laiko aptarti visas dvišales ir tarptautines temas“.

„Tokių temų mūsų tarpusavio santykiuose yra daug. Vakar jau bendravau su ekonomikos atstovais vandenilio tema“, – nurodė vokiečių diplomatijos vadovė.

A. Baerbock pridūrė ketinanti atvirai aptarti ir klausimus, „metančius šešėlį“ ant Maskvos ir Berlyno santykių.

Savo ruožtu S. Lavrovas pareiškė, kad Rusija siekia konstruktyvesnių ryšių su Vokietija.

„Be abejo, norėtume konstruktyvesnių santykių, siekiame įveikti susikaupusias problemas su visais naujosios vyriausybės nariais ir visuomet esame suinteresuoti gerais santykiais su Vokietija, grindžiamais abipusės pagarbos, lygybės ir abipusių interesų paisymo principais“, – pabrėžė rusų ministras.

Išvakarėse A. Baerbock viešėjo Kijeve.

Ten ji pabrėžė, kad Berlynas padarys viską, kas nuo jo priklauso, kad užtikrintų Ukrainos saugumą.

„Padarysime viską, ką tik galime, kad garantuotume Ukrainos saugumą. Padarysime viską, ką tik galime, kad garantuotume Europos saugumą“, – per spaudos konferenciją kalbėjo vokiečių ministrė.

Vakarai kaltina Rusiją pastaraisiais mėnesiais prie sienos su Ukraina dislokavus daug tankų, artilerijos ir apie 100 tūkst. karių. NATO nuogąstauja, kad tai galbūt yra Maskvos pasiruošimai įsiveržti į kaimyninę šalį.

Maskva savo ruožtu teigia, kad tai yra atsakas yra stiprėjantį NATO vaidmenį jos įtakos zonoje. Kremlius reikalauja „teisinių garantijų“, kad Vakarų šalių karinis blokas nesiplės į rytus, tuo metu NATO sako, kad jos durys atviros visoms įstoti pageidaujančioms ir kriterijus atitinkančioms šalims.

A. Baerbock vizitai surengti tęsiantis pastangoms atgaivinti vadinamąjį Normandijos ketverto formatą, kuriame dalyvauja Vokietija, Prancūzija, Rusija ir Ukraina. Šis forumas buvo įkurtas siekiant deeskaluoti separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba po derybų su A. Baerbok sakė, kad Kijevas ir Berlynas „įsipareigoję šio konflikto diplomatiniam sprendiniui“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 18 14:25
Spausdinti