Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


UKRAINA IR VOKIETIJA
A. Baerbock: Vokietija pasirengusi leisti Lenkijai nusiųsti Kyjivui tankų „Leopard“
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Annalena Baerbock.

Vokietija yra pasirengusi leisti Lenkijai nusiųsti Ukrainai vokiečių gamybos tankų „Leopard“, jei Varšuva pateiktų tokį prašymą, sekmadienį sakė vokiečių užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

„Jei mūsų to paklaustų, mes nekliudytume“, – po Prancūzijos ir Vokietijos viršūnių susitikimo Paryžiuje televizijai LCI sakė A. Baerbock.

„Žinome, kokie svarbūs šie tankai; štai kodėl tai dabar aptarinėjame su savo partnerėmis. Mums reikia užtikrinti, kad būtų gelbstimos žmonių gyvybės ir išvaduota Ukrainos teritorija“, – pažymėjo Vokietijos diplomatijos vadovė.

Ministrė, kuri socialdemokratų kanclerio Olafo Scholzo valdančiojoje koalicijoje atstovauja žaliesiems, sakė, kad Lenkija oficialaus prašymo dar nepateikė.

A. Baerbock komentaras pasirodė Berlynui atsisakant patenkinti Kyjivo prašymą atsiųsti jo kovai su Rusijos invazija pačios Vokietijos tankų „Leopard“.

Lenkija paskelbė, kad yra pasirengusi skirti ukrainiečiams 14 „Leopardų“, bet premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) sakė laukiantis Berlyno „aiškaus pareiškimo“ dėl to, ar šių tankų turinčios šalys gali jų perduoti Kyjivui.

Jis Vokietijos atsisakymą nusiųsti savo pačios tankų Ukrainai pavadino nepriimtinu.

„Kasdien žūsta nekalti žmonės“, – naujienų agentūrai PAP sakė M. Morawieckis.

Šeštadienį paskelbtame bendrame pareiškime trijų Baltijos valstybių užsienio reikalų ministrai paragino Vokietiją „dabar Ukrainai pateikti tankų „Leopard“.

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį sakė, kad sunkiųjų tankų perdavimui Ukrainai „nėra alternatyvų“.

Anksčiau praėjusią savaitę pasirodžiusiuose pranešimuose buvo teigiama, kad Vokietija sutiktų skirti Ukrainai sunkiųjų tankų tik tuo atveju, jei tą patį padarytų JAV. Vašingtonas yra sakęs, kad amerikietiškų tankų „Abrams“ tiekimas Ukrainai neįmanomas dėl sunkumų, susijusių su jų eksploatavimu ir karių apmokymu.

2023 01 23 09:08
Spausdinti