Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAV IR KINIJA
A. Blinkenas: JAV ir Kinija nori stabilizuoti santykius
BNS
Scanpix
A. Blinkenas ir Xi Jinpingas.

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį pareiškė, kad sutinka su Kinijos vadovybe dėl būtinybės stabilizuoti santykius, tačiau aiškiai suvokia didelius nesutarimus.

„Kiekviename susitikime pabrėžiau, kad tiesioginis bendradarbiavimas ir nuolatinis bendravimas aukščiausiu lygiu yra geriausias būdas atsakingai valdyti nesutarimus ir užtikrinti, kad konkurencija nevirstų konfliktu, – po dvi dienas trukusių derybų žurnalistams sakė A. Blinkenas. – Tą patį išgirdau ir iš savo kolegų kinų. Abi šalys sutinka, kad reikia stabilizuoti mūsų santykius.“

Atmesdamas pagrindinę Kinijos kritikos liniją, A. Blinkenas tvirtino, kad JAV, uždraudusios aukštos klasės puslaidininkių eksportą, nesiekia ekonomiškai sulaikyti Pekino.

Tačiau A. Blinkenas teigė, kad jo šalis aiškiai suvokia Kinijos keliamus iššūkius po to, kai prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija šią didėjančią konkurenciją įvardijo kaip didžiausią potencialią grėsmę.

„Neturime iliuzijų dėl šių santykių valdymo iššūkių. Yra daug klausimų, dėl kurių mes labai nesutariame, netgi labai aršiai“, – sakė A. Blinkenas.

Kinija nurodė Taivaną kaip pagrindinę nesutarimų sritį. Pekinas laiko šią savarankišką demokratinę salą, kuri perka ginklus iš Vašingtono, savo dalimi ir neatmeta galimybės panaudoti jėgą jai užimti.

A. Blinkenas pakartojo, kad JAV nepalaiko Taivano nepriklausomybės ir laikosi savo pozicijos išlaikyti status quo.

„Kartu mes ir daugelis kitų esame labai susirūpinę dėl kai kurių provokacinių veiksmų, kurių Kinija ėmėsi pastaraisiais metais, pradedant 2016-aisiais“, – teigė A. Blinkenas.

Anot A. Blinkeno, Kinija pakartojo savo pažadus nesiųsti ginklų Rusijai kovoti Ukrainoje.

Vis dėlto jis išreiškė susirūpinimą dėl privačių Kinijos įmonių veiksmų.

„Mes – ir kitos šalys – gavome Kinijos patikinimus, kad ji neteikia ir neteiks pagalbos Rusijai, kad ši ją panaudotų Ukrainoje“, – po dvi dienas trukusių derybų žurnalistams sakė A. Blinkenas.

2023 06 19 14:54
Spausdinti