Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ĮTAMPA AZIJOJE
A. Blinkenas: Kinijos pratybos prie Taivano – „reikšminga eskalacija“
BNS
Scanpix
A. Blinkenas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį pasmerkė Kinijos karines pratybas aplink Taivaną, pavadinęs jas „reikšminga eskalacija“.

A. Blinkenas sakė, kad „nėra jokio pateisinimo“ šioms pratyboms, kurias Kinija pradėjo reaguodama į JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymą Taivane.

Kinija paleido balistinių raketų ir pasiuntė naikintuvų bei karo laivų aplink Taivaną, paskelbdama pavojaus zonas vandenyse, kuriais eina vieni judriausių pasaulyje laivybos kelių.

„Šie provokaciniai veiksmai yra reikšminga eskalacija“, – sakė J. Blinkenas po derybų su Pietryčių Azijos šalių užsienio reikalų ministrais Pnom Penyje.

Pasak valstybės sekretoriaus, šios savaitės priešprieša yra naujausias Pekino bandymas pakeisti trapų status quo dėl autonominio Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorija ir žada kada nors susigrąžinti, prireikus – jėga.

A. Blinkenas sakė, kad neseniai Indonezijoje susitikęs su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi įspėjo jį, kad N. Pelosi veikiausiai vyks į Taivaną. N. Pelosi tapo aukščiausio rango Amerikos pareigūne, aplankiusia demokratinę salą per pastaruosius 25 metus.

„Numatėme, kad Kinija gali imtis tokių veiksmų – tiesą sakant, numatėme būtent tokį scenarijų“, – kalbėjo A. Blinkenas.

„Akivaizdu, kad Atstovų Rūmų pirmininkės vizitas buvo taikus. Tokiam kraštutiniam, neproporcingam ir eskaluojančiam kariniam atsakui nėra jokio pateisinimo“, – pabrėžė jis.

Pasak valstybės sekretoriaus, Jungtinių Valstijų pozicija Taivano klausimu nepasikeitė ir jos „nesileis išprovokuojamos“ Kinijos veiksmų.

Pekinas tvirtino, kad jo karinės pratybos yra „būtinas“ atsakas į N. Pelosi vizitą.

2022 08 05 12:40
Spausdinti