Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA IR UKRAINA
A. Blinkenas: neatmestina, kad Rusija įsiverš į Ukrainą vykstant olimpiadai
BNS
Scanpix
A. Blinkenas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį pareiškė, kad Rusija sutelkė dar daugiau karių prie sienų su Ukraina, ir perspėjo, kad Maskva gali pasiųsti savo pajėgas į provakarietišką kaimynę tebevykstant žiemos olimpinėms žaidynėms, kurios truks iki vasario 20 dienos.

„Dabar atsivėręs langas, kai įsiveržimas galėtų prasidėti bet kuriuo metu, ir reikia aiškiai pasakyti, kad tai apima laikotarpį per olimpiadą“, – sakė JAV diplomatijos vadovas, atmesdamas pareiškimus, kad Maskva lauks Pekino olimpinių žaidynių pabaigos, vengdama supykdyti savo sąjungininkę Kiniją.

„Paprastai šnekant, toliau matome labai neraminančius Rusijos eskalavimo ženklus“, – A. Blinkenas kalbėjo po susitikimo Melburne su kolegomis iš vadinamojo Ketverto šalių – Australijos, Indijos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų.

A. Blinkenas teigė, kad Jungtinės Valstijos „daug labiau būtų linkusios spręsti nesutarimus“ su Rusija „pasitelkdamos diplomatiją“.

„Ėmėmės visų įmanomų pastangų, kad susikalbėtume su Rusija“, – pabrėžė jis.

„Tačiau tuo pat metu labai aiškiai stipriname atgrasymą ir gynybą bei siunčiame aiškią žinią Rusijai, jog jeigu ji pasirinks atnaujintos agresijos kelią – sulauks didžiulių pasekmių“, – kalbėjo A. Blinkenas.

Ankstesnę dieną JAV prezidentas Joe Bidenas paragino visus Ukrainoje esančius amerikiečius nedelsiant išvykti iš tos šalies, siųsdamas užuominą, kad karas galbūt neišvengiamai artėja.

„Amerikos piliečiai turėtų išvykti, išvykti dabar pat“, – duodamas interviu televizijai „NBC News“ sakė J. Bidenas.

„Kalbame apie vieną didžiausių kariuomenių pasaulyje. Ši padėtis – visiškai kitokia, ir padėtis greitai gali tapti beprotiška“, – teigė prezidentas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 11 11:46
Spausdinti