Meniu
Prenumerata

antradienis, birželio 25 d.


JAV PAGALBA UKRAINAI
A. Blinkenas paaiškino JAV sprendimą leisti Ukrainai naudotis jų ginklais smogiant Rusijai
IQ
Scanpix
A. Blinkenas.

Ketvirtadienį paaiškėjus, kad JAV prezidentas Joe Bidenas yra suteikęs leidimą Ukrainai smogti amerikiečių ginklais Rusijos teritorijose aplink Charkivą, Čekijoje penktadienį su žurnalistais kalbėjęs JAV valstybės sekretorius paaiškino tokį sprendimą.

„Per pastarąsias kelias savaites Ukraina kreipėsi į mus ir paprašė leidimo panaudoti mūsų teikiamus ginklus, kad apsigintų nuo šios agresijos, taip pat nuo Rusijos pajėgų, kurios telkiasi Rusijos sienos pusėje ir puola Ukrainą. Tai buvo perduota prezidentui, ir, kaip girdėjote, jis pritarė mūsų ginklų naudojimui šiuo tikslu“, – kalbėjo jis.

A. Blinkenas pakartojo savo anksčiau šią savaitę Moldovoje išsakytą retoriką, kad JAV „prisitaiko“ aprūpindama Ukrainos karius jiems tuo metu labiausiai reikalingais ginklais ir priemonėmis. „Mūsų įsitraukimo ir paramos Ukrainai per šiuos daugiau nei dvejus metus bruožas – prireikus prisitaikyti ir koreguotis, atsižvelgiant į tai, kas vyksta mūšio lauke, užtikrinti, kad Ukraina turėtų tai, ko jai reikia, kai to reikia, ir tai daryti sąmoningai ir veiksmingai, – žurnalistams teigė sekretorius. – Būtent tai ir darome reaguodami į tai, ką dabar matome Charkivo regione ir jo apylinkėse.“

Tačiau paklaustas, ar ateityje toks leidimas galėtų būti išplėstas ir apimtų daugiau Rusijos teritorijos, A. Blinkenas išliko diplomatiškas: „Ateityje ir toliau darysime tai, ką darėme iki šiol, t. y. prireikus prisitaikysime.“ Jo teigimu, svarbu ne tik suteikti ukrainiečiams reikalingus ginklus, bet ir apmokyti karius jais naudotis.

Vakarų valstybių koalicija leisti Ukrainai naudoti jų tiekiamus ginklus smogiant prieš taikinius Rusijos teritorijose pastarosiomis dienomis vis labiau plečiasi. Dabar tokį leidimą jau yra davusios arba apie jį svarsto Jungtinė Karalystė, Norvegija, Švedija, Suomija, Baltijos šalys, Lenkija, Čekija, Vokietija, Prancūzija, Danija, Italija, Kanada.

2024 05 31 21:33
Spausdinti