Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BLOKUOJAMI UOSTAI
A. Blinkenas paragino Rusiją „išleisti grūdus“ iš Ukrainos
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
A. Blinkenas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareikalavo, kad Rusija leistų išgabenti grūdų krovinius iš karo krečiamos Ukrainos, penktadienį pranešė vienas Vakarų pareigūnas.

„Mūsų kolegoms rusams: Ukraina nėra jūsų šalis. Jos grūdai nėra jūsų grūdai. Kodėl blokuojate uostus? Turėtumėt išleisti grūdus“, – šaltinis citavo A. Blinkeno pasisakymą per Indonezijoje vykusias Didžiojo dvidešimtuko (G-20) derybas už uždarų durų.

A. Blinkenas atsisakė atskirai susitikti su šiame renginyje dalyvaujančiu Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, bet kreipėsi į Maskvą per derybas ir išdėstė planus dėl JAV finansinės pagalbos, turinčios padėti sumažinti pasaulinį maisto produktų stygių, nulemtą karo Ukrainoje, kuri yra svarbi kviečių, kukurūzų ir kitų žemės ūkio produktų eksportuotoja.

„Rusija yra šios problemos šaltinis, o Jungtinės Valstijos susitelkusios į sprendinius“, – pareigūnas citavo A. Blinkeno pasisakymą.

Ukrainos žemės ūkio produkcijos eksportas buvo smarkiai suvaržytas dėl Maskvos karinės invazijos, todėl pasaulyje išaugo maisto kainos, ir tai ypač skaudžiai paveikė neturtingoms šalims.

Maskva teigia leisianti maisto produktus gabenantiems Ukrainos laivams išplaukti, jeigu ukrainiečių kariuomenė išminuos uostus. Kyjivas tokią galimybę atmeta, baimindamasis dėl Ukrainos Juodosios jūros pakrantės saugumo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 08 11:38
Spausdinti