Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


LENKIJA
A. Blinkenas: Rusijai tenka galutinė atsakomybė už sprogimą Lenkijoje
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
Antony Blinkenas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijai tenka galutinė atsakomybė už gyvybių pareikalavusį sprogimą Lenkijoje, pirminiam tyrimui rodant, kad raketą paleido prieš Kremliaus atakas besiginančios ukrainiečių pajėgos.

Kreipdamasis į žurnalistus Bankoke vykstančiame Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių aukščiausiojo lygio susitikime A. Blinkenas sakė, kad dar kartą kalbėjosi su savo kolega iš Ukrainos apie tyrimą, tačiau pridūrė: „Kad ir kokia būtų galutinė tyrimo išvada, jau žinome, kam tenka galutinė atsakomybė už šį tragišką incidentą – Rusijai.“

„Dabar kiekvieną dieną matome, kaip Rusija raketomis apšaudo Ukrainą, siekdama sunaikinti jos svarbiausią infrastruktūrą, taikydamasi į Ukrainos gebėjimą palaikyti elektros, šilumos tiekimą, leisti šaliai tiesiog gyventi ir judėti į priekį“, – sakė jis.

„Ukraina turi teisę gintis, ir mes esame pasiryžę remti Ukrainą“, – pridūrė JAV valstybės sekretorius.

Lenkijoje, netoli sienos su Ukraina, antradienio vakarą nukritus raketai, žuvo du vietos gyventojai.

A. Blinkenas sakė, kad Jungtinės Valstijos „kol kas nematė nieko, kas prieštarautų“ Lenkijos preliminariam vertinimui, kad raketą paleido ukrainiečiai, gindamiesi nuo Rusijos atakų.

Tačiau galutinė atsakomybė už šį incidentą, pasak Vakarų, vis tiek tenka Maskvai.

Ukraina teigia, kad Rusijai tenka visa atsakomybė už raketos sprogimą Lenkijoje, o Maskva pareiškė, kad ji „niekaip nesusijusi su šiuo incidentu“.

A. Blinkenas nurodė, kad Jungtinės Valstijos „toliau vertins incidentą ir dalysis nauja informacija“ su Ukraina.

2022 11 17 15:51
Spausdinti