Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JUNGTINĖS TAUTOS
A. Guterresas pasmerkė kolektyvinę bausmę palestiniečiams
BNS
Scanpix
Antonio Guterresas.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas trečiadienį pareiškė, kad islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį nepateisina kolektyvinės bausmės palestiniečiams, ir paragino nedelsiant nutraukti ugnį.

Kalbėdamas ekonomikos forume Kinijoje, A. Guterresas pasmerkė spalio 7 dieną „Hamas“ įvykdytą ataką prieš Izraelį, per kurią žydų valstybėje žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, kaip teroro aktą, kurio negalima pateisinti.

„Tačiau šie išpuoliai negali pateisinti kolektyvinės bausmės palestiniečiams“, – pridūrė jis bei paragino nedelsiant sudaryti humanitarines paliaubas Izraelio ir „Hamas“ kare Gazos Ruože ir pakartojo du skubius humanitarinius prašymus.

Pirmiausia JT vadovas paragino „Hamas“ nedelsiant ir besąlygiškai paleisti įkaitus, turėdamas omenyje mažiausiai 199 žmones, kuriuos kovotojai pagrobė per savo puolimą, nusinešusį daugiausiai gyvybių Izraelio istorijoje.

A. Guterresas taip pat paragino Izraelį „nedelsiant leisti neribotai teikti humanitarinę pagalbą, kad būtų patenkinti būtiniausi Gazos Ruožo gyventojų, kurių didžioji dauguma yra moterys ir vaikai, poreikiai“.

„Raginu nedelsiant sudaryti humanitarines paliaubas, kad būtų pakankamai laiko ir erdvės padėti įgyvendinti mano du prašymus ir palengvinti didžiules žmonių kančias, kurių liudininkais esame, – kalbėjo jis. – Per daug žmonių gyvybių ir viso regiono likimas priklauso nuo pusiausvyros.“

A. Guterresas sakė, kad puikiai supranta didelį palestiniečių sielvartą dėl 56 metus trunkančios okupacijos.

„Tačiau, kad ir kokios rimtos būtų šios nuoskaudos, jos negali pateisinti spalio 7 dieną „Hamas“ įvykdytų teroro aktų“, – pridūrė jis.

JT vadovas anksčiau pareiškė, kad buvo pasibaisėjęs dėl vėlai antradienį vienoje Gazos Ruožo ligoninėje nugriaudėjusio smogimo, nusinešusio šimtų žmonių gyvybes.

„Hamas“ dėl smūgio apkaltino Izraelį, šis teigė, kad jį sukėlė „Islamo džihado“ kovotojų netinkamai paleista raketa.

„Mano širdis yra su aukų šeimomis. Ligonines ir medicinos personalą saugo tarptautinė humanitarinė teisė“, – teigė A. Guterresas socialiniame tinkle „X“.

Jis taip pat pasmerkė išpuolį prieš JT prižiūrimą mokyklą Gazos Ruožo pabėgėlių stovykloje. Per jį žuvo šeši žmonės.

2023 10 18 09:41
Spausdinti