Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


MIGRANTAI
A. Lukašenka grasina dėl sankcijų blokuoti gamtinių dujų tiekimą Europai
BNS
Scanpix
A. Lukašenka.

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pagrasino blokuoti gamtinių dujų tiekimą Europai atsakant į bet kokias naujas sankcijas dėl migrantų krizės jo šalies pasienyje su Europos Sąjungos nare Lenkija.

„Jei jie mums paskelbs papildomų sankcijų,.. privalome atsakyti“, – pareiškė A. Lukašenka. Jį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Lenkija mus gąsdina, kad uždarys sieną. Prašom, uždarykite: mažiau bėglių ten keliaus. Esmė ne ta“, – sakė A. Lukašenka.

Jis užsiminė, kad Baltarusija galėtų uždaryti dujų tranzitą iš Rusijos į Europos Sąjungą per dujotiekį Jamalas–Europa.

Per Baltarusiją eina tarptautinis magistralinis eksporto dujotiekis Jamalas–Europa, o pastaruoju metu gamtinių dujų tranzito iš Rusijos į Vakarus apimtis gerokai išaugo, pažymėjo A. Lukašenka.

„O jei mes uždarysime tranzitą per Baltarusiją? Per Ukrainą nepraeis – ten Rusijos siena uždaryta. Per Pabaltijį kelių nėra. Jei mes uždarysime lenkams ir, pavyzdžiui, vokiečiams, kas tada bus? Mes gindami savo suverenitetą ir nepriklausomybę neprivalome sustoti – prieš nieką“, – pareiškė A. Lukašenka.

„Mes šildome Europą, [o] jie mums dar grasina, kad uždarys sieną. O jei mes blokuosime į ten [tiekiamas] gamtines dujas? Todėl aš Lenkijos vadovybei, lietuviams ir panašiems begalviams rekomenduočiau prieš kalbant pagalvoti“, – pareiškė jis.

Tranzitinis dujotiekis Jamalas–Europa, taip pat ir jo atkarpa Baltarusijoje, yra Rusijos valstybės kontroliuojamo dujų giganto „Gazprom“ nuosavybė. Jis taip pat yra Baltarusijos magistralinių dujotiekių operatorės „Gazprom transgaz Belarus“ savininkas, ją iš Baltarusijos valstybės už 5 mlrd. JAV dolerių dalimis nupirkęs 2007–2011 metais.

„Gazprom transgaz Belarus“ yra gamtinių dujų importuotoja į Baltarusiją, užtikrina jų tranzitą per Baltarusiją į Rusijos Kaliningrado sritį, Lietuvą, Lenkiją ir Ukrainą visais kitais nei Jamalas–Europa vamzdynais.

ES rengia naujas sankcijas

A. Lukašenka taip pat pareiškė, kad prie sienos esantys migrantai pastarąsias dvi dienas esą gaudavo ginklų ir sprogmenų iš konflikto draskomos Rytų Ukrainos.

„Kodėl čia atkeliauja ginklai? Jie nori surengti provokaciją“, – sakė jis ir nurodė, kad baltarusių kariškiai turėtų būti budrūs.

Migrantai jau keli mėnesiai bando kirsti Baltarusijos ir Lenkijos sieną, bet šią savaitę krizė komplikavosi – šimtai migrantų koordinuotai bandė prasiveržti pro sienos užtvaras. Lenkų pasieniečiai šiuos bandymus atrėmė.

Vakarų vyriausybės kaltina autoritarinį A. Lukašenką apgaulingais pažadais prisiviliojus šiuos žmones į savo šalį ir siunčiant juos veržtis pro Lenkijos ir kitų kaimyninių ES šalių sienas, keršijant už Bendrijos įvestas sankcijas Minsko režimui dėl susidorojimo su opozicija.

Trečiadienį Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen sakė, kad ES dėl šios krizės kitą savaitę įves daugiau sankcijų Baltarusijai.

Lenkija kaltina Minską, bauginimais verčiantį migrantus pažeisti sieną, „valstybiniu terorizmu“.

Baltarusija savo ruožtu apkaltino migrantų neįsileidžiančią Lenkiją tarptautinių normų pažeidimais ir jų varymu atgal į Baltarusiją smurtinėmis priemonėmis.

Pasak A. Lukašenkos, tarp migrantų yra daug vaikų ir nėščių moterų, ir jiems turėtų būti suteikta būtina pagalba.

„Yra daug moterų, nėščių aštuntą ar devintą mėnesį, – sakė jis. – Kai joms ateis laikas [gimdyti], mes, žinoma, nuvešime jas į ligoninę ir toliau jomis rūpinsimės.“

Anot jo, Užsienio reikalų ministerija turi įspėti visus Europoje, kad jei jie įves papildomų baltarusiams „nevirškinamų ir nepriimtinų“ sankcijų, šalis privalės į tai atsakyti.

„Kaip atsakyti, mes su jumis tarėmės prieš pusę metų“, – pridūrė A. Lukašenka.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 11 14:09
Spausdinti