Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KARAS UKRAINOJE
A. Lukašenka kaltina Ukrainą rengiantis smogti Baltarusijai
BNS
Scanpix
A. Lukašenka.

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, artimas Rusijos lyderio Vladimiro Putino sąjungininkas, pirmadienį pareiškė, esą Ukraina rengiasi smogti jo šalies teritorijai.

„Jau sakiau, kad šiandien Ukraina ne tik aptarinėja, bet ir planuoja smūgius Baltarusijos teritorijoje“, – valstybinė naujienų agentūra BELTA citavo A. Lukašenką.

A. Lukašenka ir V. Putinas susitarė dislokuoti bendras regionines pajėgas.

„Dėl paaštrėjimo prie Sąjunginės valstybės vakarinių sienų susitarėme dislokuoti Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos regioninę grupę ", – sakė A. Lukašenka, kurį cituoja su Baltarusijos prezidentūros spaudos tarnyba siejamas „Telegram“ kanalas „Pul Pervogo“.

„Jei grėsmės lygis pasiekia dabartinį lygį, kaip dabar, mes įtraukiame Sąjunginės valstybės grupę. Šios grupės pagrindas (aš visuomet apie tai kalbėdavau) – armija, Baltarusijos Respublikos ginkluotosios pajėgos“, – pridūrė jis.

Jis nepatikslino, kur bus dislokuoti kariai.

Rusija ir Baltarusija yra sudariusios sąjunginės valstybės sutartį, numatančią glaudžius politinius, ekonominius ir karinius ryšius.

„Turiu jus informuoti, kad šios grupės formavimas prasidėjo. Tai, mano nuomone, vyksta jau dvi dienos. Buvo duotas mano nurodymas, kad mes pradėtume formuoti šią grupę“, – teigė A. Lukašenka.

Ankstesnę dieną Rusijos lyderis apkaltino Ukrainą dėl didžiulio sprogimo, šeštadienį apgadinusio Krymo tiltą – pagrindinę Rusijos kelių ir geležinkelių jungtį su Maskvos aneksuotu Ukrainos pusiasaliu.

„Neaštrindamas situacijos, noriu, kad suprastumėte: jei norite taikos, turite ruoštis karui. Visada“, – sakė A. Lukašenka.

Jis tvirtino, kad Baltarusija „turi iš anksto parengti planus, kaip pasipriešinti visokiems niekšams, kurie bando mus įtraukti į kovą“.

„Karo Baltarusijos teritorijoje neturėtų būti“, – pridūrė jis.

Baltarusiją beveik 30 metų geležiniu kumščiu valdo autoritariškas A. Lukašenka. Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Baltarusija tarnauja kaip rusų aviacijos ir logistikos bazė.

Vis dėlto ne visi baltarusiai pritaria dalyvavimui kare, kad ir netiesioginiam. Pastaraisiais mėnesiais Baltarusijoje būta sabotažo aktų, areštuoti keli įtariamieji.

2020 metais Baltarusiją krėtė protestai dėl suklastotu vadinamo A. Lukašenkos perrinkimo, bet jie buvo nuožmiai nuslopinti.

2022 10 10 13:00
Spausdinti