Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
A. Lukašenka nurodė nacionalizuoti užsienio kapitalo įmones, kurių savininkai pasitraukia
BNS
Scanpix
Aliaksandras Lukašenka.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka nurodė nacionalizuoti „nedraugiškų šalių“ kapitalo įmones, kurių savininkai nusprendė nutraukti verslą Baltarusijoje.

A. Lukašenką pirmadienį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

„Įmonės, kurias įkūrė užsienio investuotojas arba buvo privatizuotos, o užsienio investuotojas, turėjęs šias įmones dabar pasišalino (daugiausia iš nedraugiškų šalių ar kitų) – pamojuokite ranka, persižegnokite, kad jie jums paliko turtą. (...) Aš jums nurodžiau: kai savininkai išeis, atsisveikinkite – mes jūsų nepažįstame, jūs nenorite mūsų pažinoti. Nuo šiol įmonė nacionalizuota. Ko mes dar laukiame – kokio dar tai savininko pasikeitimo, ir tai spręsime vyriausybėje pusmetį ar metus?!“, – kalbėjo A. Lukašenka per susitikimą su tvirtinamais kelių vietos valdžios institucijų valdovais.

„Jau buvo pateikęs „McDonald's“ pavyzdį. Veikė ir veikia. Ir žmonės lankosi. Jie gamina gerus produktus. Tačiau tai jau yra mūsų įmonė. Nenorėjo dirbti – gerai, kaip sau nori. Mūsų žmonės, kaip jau sakiau, nėra tokie kvaili, kad nemokėtų perpjauti bandelę ir įkišti į ją salotų lapų ar dešros gabalėlį. Viskas liko. Jie nieko nepasiėmė su savimi. Bet jei būtų tai nutikę, atsakingiems asmenims galvas nuimčiau. Niekas negali nieko pasiimti. Negalima leisti, kad taip nutiktų“, – perspėjo A. Lukašenka.

Jis užsiminė ir apie veiklą Baltarusijose ar saitus su jos gamintojais nusprendusią nutraukti tarptautinę baldų ir namų apyvokos prekių mažmenininkę „Ikea“.

„Ak, „Ikea“! Viso geriausio! Pagaminsime tas taburetes, kėdes ir kitus daiktus. Arba lovų dalis. Ką, mes negalime to padaryti? Juolab jie nieko nepasiėmė, o žmonės liko. Savininkas išėjo – tegul ir eina. Rinkoje paklausa pakankama – mes galime gaminti šias dalis Rusijoje, Baltarusijoje ir taip toliau, ir tiekti jas, kaip ir anksčiau“, – sakė valstybės vadovas.

„Kažkas atėjo, kažkas išėjo... Gerai. Jie investavo, atvežė technologijas, įrangą. (...) Ir grynai politinis momentas – jiems pasakyta: „Išeikite“, ir jie išėjo. Viso geriausio. O ar visa tai grąžinsime ar ne – klausimas“, – pridūrė A. Lukašenka.

2022 12 12 16:12
Spausdinti