Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VOKIETIJA
A. Merkel „įpėdinė“ neves partijos į 2021-ųjų rinkimus
BNS
Scanpix
Annegret Kramp-Karrenbauer ir Angela Merkel.

Vokietijos krikščionių demokratų sąjungos (CDU) pirmininkė Annegret Kramp-Karrenbauer, daugelio laikoma kanclerės Angelos Merkel pasirinkta įpėdine, neves savo partijos į visuotinius rinkimus ateinančiais metais, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas partijos šaltinis.

A. Kramp-Karrenbauer, neretai vadinama AKK, 2018 metais perėmė iš A. Merkel CDU pirmininkės postą ir buvo laikoma potencialia kandidate perimti kanclerio postą, nors jos konservatyvus blokas patyrė virtinę nesėkmių per regioninius rinkimus.

Tačiau „ji dabar sako nebūsianti kandidatė į kancleres“, nurodė AFP pašnekovas.

A. Kramp-Karrenbauer paskelbė šį netikėtą pareiškimą po to, kai per neeilinį CDU vadovybės posėdį, kad centro dešinioji partija „nėra išsprendusi santykių“ su kraštutine dešiniąja partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) ir kraštutiniais kairiaisiais klausimo.

Visa tai klostėsi po CDU patirto akibrokšto Tiuringijos žemėje, kai šios partijos vietos įstatymų leidėjai nepakluso centrinės vadovybės pozicijai ir savo balsais palaikė AfD deputatus, kad nuverstų kraštutinių kairiųjų pažiūrų regiono vyriausybės vadovą.

AKK „iki vasaros suorganizuos procesą surasti kandidatui [į kanclerio postą] ir toliau paruošti partiją ateičiai, o tuomet atsisakys vadovavimo“, sakė AFP šaltinis.

Pasak jo, A. Merkel nori, kad A. Kramp-Karrenbauer liktų dirbti gynybos ministrės poste, kurį ji gavo liepą.

Vokietijos federalinio parlamento rinkimai turėtų vykti ateinančių metų rudenį. Kita vertus, trapi valdančioji koalicija, suformuota CDU, jos regioninės partnerės Bavarijoje – Krikščionių socialinės sąlygos (CSU) – ir centro kairiųjų socialdemokratų (SPD), gali iki to laiko neišsilaikyti.

CDU krečia sumaištis nuo pat fiasko Tiuringijoje, kai buvo sulaužytas nerašytas susitarimas, jog šalies pagrindinės partijos jokiomis aplinkybėmis nebendradarbiauja su AfD.

A. Merkel pareiškė, kad balsavimas Tiuringijoje buvo „neatleistinas“, ir tvirtino, kad jo rezultatai „privalo būti panaikinti“.

AKK mėgino gelbėti padėtį, ragindama CDU regioninio padalinio deputatus pritarti naujiems rinkimams, bet po kelias valandas trukusių derybų išvyko nepasiekusi jokių aiškių rezultatų, todėl kilo daugiau klausimų dėl partijos lyderės smunkančio autoriteto.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 10 13:49
Spausdinti