Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA
A. Navalną skraidinantis lėktuvas nusileido Berlyne
BNS
Twenty20
Tėgelio oro uostas.

Medicininės evakuacijos lėktuvas, skraidinantis galimai apnuodytą Rusijos opozicijos lyderį Alekseju Navalną, šeštadienį ryte nusileido Vokietijos sostinėje, po parą trukusių derybų dėl jo perkėlimo.

Lėktuvas, išnuomotas Vokietijos nevyriausybinės organizacijos „Cinema for Peace“ („Kinas už taiką“), Berlyno Tėgelio oro uoste nutūpė 8 val. 47 min. vietos (9 val. 47 min. Lietuvos) laiku, rodo skrydžių stebėsenos portalo „Flightradar24“ duomenys.

Šią informaciją patvirtino opozicionieriaus atstovė Kira Jarmyš. „Lėktuvas su Aleksejumi ką tik nusileido Berlyne“, – tviteryje parašė ji.

44 metų teisininkas ir kovos su korupcija aktyvistas A. Navalnas, vienas įnirtingiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, ketvirtadienį netikėtai pasijuto blogai ir prarado sąmonę lėktuve, skridusiame iš Tomsko miesto į Maskvą. Laineris buvo priverstas skubiai nusileisti Omske.

A. Navalno padėjėjai sakė maną, kad jis buvo apnuodytas, galbūt kai oro uoste išgėrė puodelį arbatos. Vis dėlto Rusijos gydytojai sakė, kad tyrimai jokių apnuodijimo požymių neatskleidė.

Omske jį gydę medikai iš pradžių nesutiko leisti A. Navalnui išvykti, bet vėliau pakeitė nuomonę, šeimos nariams ir padėjėjams reikalaujant, kad jį būtų leisti išgabenti į Vokietiją.

Medicininis lėktuvas į Omską atskrido penktadienio rytą, bet Rusijos gydytojai iš pradžių tvirtino, kad A. Navalno būklė pernelyg „nestabili“, kad jį būtų galima transportuoti.

Penktadienį vakare gydytojai pranešė sutikę leisti jį perkelti, Vokietijos gydytojams apžiūrėjus pacientą ir fondui „Cinema for Peace“ paskelbus, kad jie „nori ir gali“ išskraidinti A. Navalną į Berlyną.

Aktyvisto žmona Julija padėkojo rėmėjams už jų „atkaklumą“. „Be jūsų palaikymo nebūtume galėję jo išgabenti!“ – instagrame parašė J. Navalna.

Anksčiau buvo pastebėta, kaip A. Navalnas išvežamas iš ligoninės greitosios pagalbos automobiliu, į kurį aktyvistą įkėlė kaukėti medikai. Vėliau aktyvistas, gulėjęs ant dengtų neštuvų, buvo įkeltas į oro uoste stovintį nedidelį lėktuvą, pakilusį iš Omsko apie 8 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku.

Omsko 1-osios greitosios pagalbos ligoninės gydytojai sakė, kad A. Navalnas yra komos būsenos, kvėpuoja padedant plaučių vėdinimo aparatui, o jo būklė – sunki.

Rusijos gydytojai nurodė neaptikę jokių nuodų pėdsakų ir teigė, kad A. Navalną veikiausiai ištiko „medžiagų apykaitos sutrikimas“, dėl kurio kraujyje smarkiai sumažėjo cukraus kiekis.

Vidaus reikalų ministerijos regioninis padalinys anksčiau aptiko vienos pramonėje naudojamos cheminės medžiagos ant A. Navalno kūno ir bagažo, bet medikai sakė, kad ši medžiaga negalėjo sukelti jo dabartinės būklės.

Medicininis lėktuvas į Omską atskrido penktadienio rytą, bet Rusijos gydytojai iš pradžių tvirtino, kad A. Navalno būklė pernelyg „nestabili“, kad jį būtų galima transportuoti.

Penktadienį vakare gydytojai pranešė sutikę leisti jį perkelti, Vokietijos gydytojams apžiūrėjus pacientą ir fondui „Cinema for Peace“ paskelbus, kad jie „nori ir gali“ išskraidinti A. Navalną į Berlyną.

Kreipimasis į V. Putiną

Šis pokytis įvyko A. Navalno žmonai taip pat paskelbus laišką, kuriuo tiesiogiai kreipiamasi į V. Putiną ir raginama suteikti leidimą išgabenti pacientą. Opozicijos lyderio padėjėjai taip pat kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT), kad jis imtųsi veiksmų dėl Rusijos vyriausybės.

A. Navalnas tapo dar vienu iš Kremliaus kritikų, sunkiai susirgusių arba mirusių dėl patvirtintų arba numanomų apnuodijimų.

J. Navalna žurnalistams sakė norinti, kad Aleksejus būtų gydomas „nepriklausomoje ligoninėje, kurios gydytojais mes pasitikime“.

Medicininės evakuacijos lėktuvas buvo pasiųstas išgabenti A. Navalną į Berlyną, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasiūlė savo pagalbą šiuo klausimu.

Europos Sąjungos lyderiai, įskaitant A. Merkel ir Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną, reiškė susirūpinimą dėl A. Navalno, anksčiau ne kartą patyrusio užpuolimų ir persekiojimų per ilgiau kaip dešimtmetį besitęsiančią priešpriešą su Rusijos valdžia.

„Išvaduotas įkaitas“

Rusijos atsisakymas leisti evakuoti A. Navalną vertinamas kaip mėginimas „laimėti laiko“, kad nuodų pėdsakai A. Navalno organizme išsisklaidytų ir jų nebebūtų įmanoma aptikti. K. Jarmyš pabrėžė, kad toks elgesys sukėlė „kritinį pavojų jo gyvybei“.

A. Navalnas įgijo daug priešų dėl savo vykdytų antikorupcinių tyrimų, dažnai atskleisdavusių Rusijos valdžios elito prabangų gyvenimą. Jo paskelbti tiriamosios žurnalistikos reportažai ir filmai internete sulaukdavo milijonus peržiūrų.

A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas per socialinius tinklus patvirtino, kad organizacija „tęsia savo darbą“.

Daugelis opozicionieriaus šalininkų išreiškė palengvėjimą, kad jis bus gydomas ne Rusijoje.

„Dabar jaučiuosi taip nusiraminęs, tarsi teroristai būtų paleidę įkaitą po ilgų derybų“, – per tviteryje parašė kitas opozicijos politikas Ilja Jašinas, kritikavęs delsimą išgabenti A. Navalną.

„Noriu tikėti, kad šis sugaištas laikas nekainuos Aleksejaus gyvybės“, – pridūrė jis.

2020 08 22 10:20
Spausdinti