Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


NARYSTĖ ES
A. Pranckevičius: tikėtina, kad EK rekomenduos suteikti Ukrainai kandidatės statusą
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
A. Pranckevičius.

Lietuvos ambasadorius Europos Sąjungoje (ES) Arnoldas Pranckevičius sako, jog Europos Komisija (EK) penktadienį turėtų pateikti teigiamą išvadą dėl šalies kandidatės statuso Ukrainai.

„Reikia palaukti komisarų galutinio sprendimo ir viešai iškomunikuotos žinios iš Komisijos pirmininkės, tačiau tikėtina, kad Komisija rekomenduos ES valstybėms narės suteikti kandidatės statusą Ukrainai, suprantant, kad Ukraina padarys tam tikrus žingsnius kelyje į eurointregraciją“, – penktadienį LRT sakė A. Pranckevičius.

Jis teigė, kad „detalėse, žinoma, bus paslėptas velnias“, bet sakė besitikintis, kad reikalavimai Ukrainai bus įgyvendinami ir tai nesustabdys šalies eurointegracijos kelyje.

„Sunku pasakyti (kokios tai detalės), tačiau žinoma, kad komisija greičiausiai gali išsakyti tam tikrus lūkesčius, kurių ji tikisi iš Ukrainos, ir ypač Moldovos, šalys, kurios yra arčiausiai kandidatės statuso, ir mums bus matyti, kokios tai detalės, ar tai tie žingsniai, kurie įgyvendinami, racionalūs, logiški, ir tai svarstysime valstybių narių tarpe kitą savaitę“, – kalbėjo A. Pranckevičius.

Penktadienį laukiama Europos Komisijos išvados dėl kandidatės statuso Ukrainai.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen praėjusį šeštadienį pranešė, kad jos vadovaujama vykdomosios valdžios institucija „iki ateinančios savaitės pabaigos“ pateiks galutinę išvadą, ar Ukrainai turėtų būti suteiktas kandidatės įstoti į Europos Sąjungą statusas.

„Šiandieninės diskusijos leis mums užbaigti savo vertinimą iki kitos savaitės pabaigos“, – U. von der Leyen sakė Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui per iš anksto neskelbtą vizitą Kyjive.

Dar niekada nuomonė dėl kandidatūros nebuvo pateikta taip greitai. Kad šaliai būtų sutektas kandidatės statusas, turi pritarti visos 27 bloko narės.

Nuomonė pasitarnaus kaip pamatas diskusijoms per kitos savaitės ES viršūnių susitikimą, kai lyderiai turėtų patvirtinti Ukrainos, kaip šalies kandidatės, statusą. Tačiau šis statusas bus susietas su griežtomis sąlygomis, o Ukrainos stojimas gali užtrukti ne vienus metus ar net dešimtmečius.

Prancūzija, Vokietija, Italija ir Rumunija pritaria tam, kad Ukrainai skubiai būtų suteiktas kandidatės statusas, ketvirtadienį Kyjive sakė prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas.

E. Macronas, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Italijos premjeras Mario Draghi, atvykę į Ukrainą traukiniu, apsilankė netoli Kyjivo esančioje Irpinėje, kur brutalaus karo pradžioje vyko įnirtingi mūšiai.

Vėliau, prie jų prisidėjus Rumunijos prezidentui Klausui Iohannisui, jie susitiko su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu, raginančiu sąjungininkes greičiau siųsti daugiau ginklų ir pažadėti jo šaliai ateitį Europoje.

„Svarbiausia mūsų vizito žinutė yra ta, kad Italija nori Ukrainos Europos Sąjungoje“, – spaudos konferencijoje po lyderių susitikimo sakė M. Draghi.

O. Scholzas savo ruožtu pareiškė, kad Vokietija padarys viską, ką gali, kad Ukraina gautų ES kandidatės statusą. Jis pabrėžė, kad ši šalis „priklauso Europos šeimai“, ir pažadėjo siųsti Kyjivui ginklų, „kol to reikės“.

V. Zelenskis pabrėžė, kad Ukraina yra pasirengusi dirbti ir tapti ES nare.

„Ukraina yra labiausiai per savo nepriklausomybės istoriją priartėjusi prie ES“, – sakė jis savo vakariniame kreipimesi.

Tai buvo pirmas kartas, kai ES viešai nurodė tikslų laiką, kada Komisija pateiks savo nuomonę. Galutinį sprendimą, ar suteikti šį statusą, dar turės priimti visos 27 bloko narės. Kandidatės statusas – vienas pirmųjų žingsnių narystės ES link.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 17 09:05
Spausdinti