Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Abejojant dėl J. Bideno amžiaus, kyla klausimas, ar demokratai dar gali pakeisti savo kandidatą
IQ
Scanpix
Su senatve susitaikyti sunku.

Ketvirtadienį dėl netinkamo slaptų dokumentų tvarkymo paskelbtas ataskaitos išvadas – kad JAV prezidentui Joe Bidenui negali būti mesti baudžiamieji kaltinimai – užtemdė toje pačioje ataskaitoje minimi įžeidžiantys komentarai apie J. Bideno atmintį ir kompetencijas. Tačiau pakeisti pagrindinį 81-erių kandidatą artėjančiuose prezidento rinkimuose demokratams nėra taip paprasta, rašo dienraštis „The Financial Times“ (FT).

Nuo pat tada, kai J. Bidenas paskelbė sieksiantis antros prezidento kadencijos šių metų lapkritį vyksiančiuose rinkimuose, nesisklaidė abejonės dėl jo amžiaus, protinių gebėjimų ir atminties. Žinomas ne vienas atvejis, kai prezidentas supainiojo kitų valstybių vadovus ar istorinius įvykius. Tiesa, tokių klaidų yra pasitaikę ir pagrindiniam J. Bideno politiniam konkurentui, respublikonų kandidatui 77-erių metų amžiaus Donaldui Trumpui.

Šiuo metu J. Bideno populiarumo reitingai yra žemiausi perrinkimo siekiančio prezidento rezultatai per visą JAV istoriją. Apklausos kol kas rodo, kad rinkimus turėtų laimėti D. Trumpas. Tačiau, FT teigimu, J. Bideno politinės stiprybės buvo ne kartą nuvertintos – jis sugebėjo ant kojų pastatyti COVID-19 nualintos valstybės ekonomiką net ir siaučiant infliacijai, ir, nepaisant nesėkmių Afganistane ir Izraelyje, sutvirtino partnerystes su partneriais. Dienraštis taip pat pabrėžė, kad 2022 m. vidurio kadencijos rinkimuose J. Bidenas pasirodė geriau, nei tikėtasi.

Lengviausias kelias demokratams rasti kitą stiprų kandidatą atsivertų, jei J. Bidenas pats nuspręstų atsiimti savo kandidatūrą – ko prezidentas neketina daryti ir tą labai aiškiai rodo. Jam kol kas puikiai sekasi pirminiuose rinkimuose ir iki Demokratų konvencijos rugpjūtį, ko gero, turės užsitikrinęs pakankamai delegatų balsų. Po konvencijos pakeisti kandidatą būtų praktiškai neįmanoma.

Maža to, nėra nei pakankamai drąsių demokratų, kurie patys norėtų mesti iššūkį dabartiniam prezidentui, nei tokių, kurie galėtų perimti kandidatūrą, jei J. Bidenas pats pasitrauktų. Kaip rašo FT, viceprezidentės Kamalos Harris reitingai yra žemi, o keliems demokratų gubernatoriams, nors ir turintiems mažų galimybių, užvesti reikšmingą rinkiminę kampaniją likus tiek nedaug laiko iki rinkimų būtų labai rizikinga. Be to, nėra įrodymų, kad kiti kandidatai prieš D. Trumpą pasirodytų geriau, nei J. Bidenas.

FT pažymi ir trečiųjų partijų kandidatus, tačiau, nors šie gali tikėtis atimti iš J. Bideno po porą procentų balsų, abejotina, kad galėtų daryti reikšmingesnę įtaką rinkimų rezultatams. Kiek geriau galėtų pasirodyti judėjimas „No Labels“, tačiau jis dar nėra iškėlęs savo atskiro kandidato.

Ką tokiu atveju J. Bidenui reikėtų daryti? FT teigimu, prezidentas negali pakeisti savo amžiaus, tačiau jo iki šiol naudojama taktika piktai atmesti visus klausimus dėl jo psichinės ir fizinės sveikatos nepasitvirtina. Vietoj to reikėtų rinkėjams suteikti daugiau skaidrumo ir paaiškinti, kaip jis sprendžia šias problemas bei kaip, nepaisant jų, priima sprendimus. Kitas variantas – surengti daugiau interviu su rinkėjais vietoj iš anksto suderintų spaudos konferencijų, tačiau čia išlieka didesnė rizika, kad J. Bidenas dar kartą užstrigs. Kitu atveju telieka viltis, kad iš dviejų senyvo amžiaus vyrų daugiau amerikiečių pasirinks jį, o ne D. Trumpą.

2024 02 09 22:00
Spausdinti