Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


VIDURIO RYTAI
Afganistane auga baimė dėl Talibano keršto
BNS
Scanpix
Talibano patruliai Kabule.

Talibai vaikšto iš namų į namus ieškodami oponentų ir jų šeimų narių, rodo vienas Jungtinėms Tautoms pateiktas žvalgybos dokumentas, padidinęs nuogąstavimus, kad naujieji Afganistano valdytojai neketina tesėti tolerancijos pažadų.

Šiam griežtų islamistų judėjimui po dviejų karo dešimtmečių sutriuškinus vyriausybines pajėgas ir sekmadienį užėmus Kabulą, talibų lyderiai vykdo gerai parengtą viešųjų ryšių kampaniją ir ne kartą skelbė pažadus dėl visiškos amnestijos.

Talibai taip pat žadėjo užtikrinti moterų teises, suformuoti įtraukią vyriausybę ir tikino, kad šį kartą jų valdymas „teigiamai skirsis“ nuo brutalaus Talibano režimo 1996–2001 metais.

Tačiau tūkstančiams žmonių bandant pabėgti iš sostinės evakuaciją vykdančiais lėktuvais, minėta ataskaita JT patvirtina daugelio nuogąstavimus.

Talibanas vykdo „tikslinius vizitus nuo durų prie durų“ pas žmones, kurie dirbo su JAV ir NATO pajėgomis, ir jų šeimų narius, sakoma konfidencialioje JT grėsmės vertintojų ataskaitoje, kurią matė naujienų agentūra AFP.

Žvalgybinę informaciją JT agentūroms teikiančios organizacijos „Norwegian Center for Global Analyses“ parengtame dokumente taip pat sakoma, kad talibai tikrina į Kabulo oro uostą vykstančius asmenis.

„Jie nusitaikė į šeimas tų, kas atsisako pasiduoti, persekioja ir baudžia jų šeimas „pagal šariato teisę“, – AFP sakė organizacijos vykdomasis direktorius Christianas Nellemannas.

„Manome, kad ir asmenys, anksčiau dirbę su NATO ir JAV pajėgomis bei jų sąjungininkais, ir jų šeimų nariai nebus apsaugoti nuo kankinimų ir egzekucijų“, – sakė jis.

Vokietijos visuomeninis transliuotojas „Deutsche Welle“ taip pat pranešė, kad talibai, Afganistane ieškodami vieno jo redaktoriaus, nušovė šio žurnalisto giminaitį.

„Vakar Talibano įvykdytas vieno mūsų redaktorių artimo giminaičio nužudymas yra neįsivaizduojamai tragiškas ir liudija didelį pavojų, kuriame atsidūrė visi mūsų darbuotojai ir jų šeimų nariai Afganistane“, – sakė DW generalinis direktorius Peteris Limbourgas.

„Gyvybės pavojuje“ 

Talibanas ne kartą sakė, kad jo kovotojams draudžiama patekti į privačius namus.

Talibano aukšto rango pareigūnas Nazaras Mohammadas Mutmaeenas tvirtino, kad politika yra tokia, nors pripažino, kad kai kurie kovotojai įsiveržia į namus.

„Kai kurie žmonės vis dar tai daro, galbūt iš nežinojimo, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė jis. – Mums gėda ir į tai neturime atsakymo.“

Talibanas taip pat tvirtina, kad jam atėjus į valdžią moterims nėra ko bijoti.

Per pirmą Talibano valdymą prieš du dešimtmečius moterys negalėjo dalyvauti viešajame gyvenime, mergaitės negalėjo lankyti mokyklų. Už svetimavimą žmonės būdavo baudžiami mirtimi užmėtant akmenimis, buvo draudžiamos muzika ir televizija.

Šią savaitę vienos garsios žurnalistės internete paskelbtas vaizdo įrašas atskleidė kitokią nei Talibano naujasis tolerancijos įvaizdis realybę.

„Mūsų gyvybės pavojuje“, – sakė valstybinės televizijos RTA vedėja Shabnam Dawran, pasakodama, kaip jai nebuvo leista patekti į darbovietę.

„Darbuotojai vyrai... su biuro kortelėmis galėjo patekti į biurą, bet man buvo pasakyta, kad nebegaliu toliau eiti savo pareigų, nes sistema pasikeitė“, – pasakojo žurnalistė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 20 15:12
Spausdinti