Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VIDURIO RYTAI
Afganistane – du iš šalies išvykti norintys Lietuvos piliečiai
BNS
Scanpix
Kabulas.

Šiuo metu Afganistane yra du iš šios šalies išvykti norintys Lietuvos piliečiai, informavo Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Turime informaciją apie du Lietuvos piliečius, esančius Afganistane. Dedame visas pastangas padėti jiems kuo greičiau išvykti iš šalies“, – trečiadienį BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

Pasak jos, ministerija su šiais žmonėmis palaiko nuolatinį ryšį.

Naujienų agentūra „Interfax“, cituodama Kazachstano gynybos ministeriją, pranešė, kad vienas Lietuvos pilietis buvo tarp 42 iš Afganistano evakuotų žmonių.

Pasak pranešimo, Lietuvos pilietis atvyko į Kazachstano ambasadą ir pasiprašė pagalbos.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija BNS šio atvejo kol kas nekomentavo.

Savaitgalį Talibanas įžengė į Kabulą ir perėmė šalies kontrolę. Iš Afganistano pabėgęs šalies prezidentas Ashrafas Ghani pareiškė, kad sukilėliai laimėjo 20 metų karą.

Talibai prieš tai žaibiškai užėmė šalies regionus ir provincijų sostines, vyriausybės pajėgoms menkai tesipriešinant be Jungtinių Valstijų karinio palaikymo. Vašingtonas baigia išvesti iš Afganistano paskutines savo pajėgas, kaip numatyta pagal prezidento Joe Bideno planą.

Dešimtys tūkstančių žmonių bando pabėgti iš šalies nuo prognozuojamo griežto islamistų valdymo ar baimindamiesi tiesioginio keršto už pastaruosius du dešimtmečius valdžiusios Vakarų remtos vyriausybės palaikymą.

Tačiau Talibanas pareiškė, kad naujasis režimas „teigiamai skirsis“ nuo talibų valdžios 1996–2001 metais, kuomet buvo vykdomos mirties bausmės užmėtant akmenimis, o moterims buvo draudžiama dirbti kontaktuojant su vyrais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 18 15:36
Spausdinti